detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
26.08.2020 16:11
Любов Величко поскаржилася ДБР на слідчу в справі про погрози
Любов Величко поскаржилася ДБР на слідчу в справі про погрози
Журналістка подала скаргу, бо слідча не зареєструвала справу про перешкоджання, у якій фігурує Ольга Шарій та адміністратори телеграм-каналів.

Журналістка Texty.org.ua Любов Величко подала до Державного бюро розслідувань скаргу на неправомірні дії слідчої Броварського відділку поліції в кримінальному провадження про погрози. Про це вона повідомила 26 серпня на своїй сторінці в Facebook.

«Подали разом з адвокатом Владиславом Ситюком заяву в ДБР стосовно неправомірних дій слідчої Броварського відділку поліції в ході розслідування справи про погрози мені вбивством після публікації про вплив телеграм-каналів на депутатів партії "Слуга народу". Якщо справа про погрози журналісту не розслідується по закону, такі слідчі будуть мати справу із ДБР», – пояснила пані Величко.

У коментарі «Детектору медіа» вона уточнила, що слідча не внесла до Єдиного реєстру досудових рішень справу про перешкоджання (ст. 171 ККУ), у якій фігурує дружина проросійського блогера Анатолія Шарія, голова Партії Шарія Ольга Шарій та адміністратори телеграм-каналів, про які журналістка писала в своєму розслідуванні.

«Вона в обхід закону допитала мене по цій справі, але не внесла відомості до ЄРДР. Протягом трьох тижнів ми надсилали адвокатський запит до неї з питанням: "Чому ви не внесли в ЄРДР цю справу?". Відповідь вона написала стандартною відпискою, у якій не було жодної відповіді по суті. Тому ми звернулися до ДБР, щоб її притягнули до відповідальності, адже вона порушила закон», – розповіла Любов Величко та додала, що досі їй не надали номер справи про перешкоджання, яку поліцію змусив відкрити суд.

Нагадаємо, 15 липня 2020 року журналістка Любов Величко повідомила, що отримує погрози після розслідування про російські телеграм-канали «"Тєлєга" для Слуги. Як Телеграм-канали, що ймовірно ведуться з Росії, впливають на роботу Ради», яке 13 липня опублікували Liga.net, Texty.org та Інститут масової інформації. Після аналізу понад 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах «Темный рыцарь», «Макс Бужанский», «Dubinsky.pro», «Легитимный» та «Резидент», журналістка визначила, що два останніх можуть адмініструвати з РФ. 

29 липня журналістка Любов Величко подала до Броварського відділку поліції заяви про погрози вбивством та перешкоджання професійній діяльності. 30 липня правоохоронці відкрили кримінальне провадження через погрози в соціальній мережі Любові Величко. Натомість справу про перешкоджання поліція не хотіла відкривати, тому пані Величко подала до суду скаргу. 21 серпня Броварський міськрайонний суд зобов'язав внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження стосовно голови Партії Шарія - Ольги Шарій - про перешкоджання журналістській діяльності Любові Величко. 

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав розслідувати погрози і тиск на журналістку Любов Величко. Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» теж закликала українську владу гарантувати безпеку та швидко розслідувати справу Любові Величко.

Фото: Любов Величко / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY