detector.media
21.08.2020 16:58
Справа про агентурну мережу РФ у Херсоні. СБУ провела обшук у блогера Стремоусова
Справа про агентурну мережу РФ у Херсоні. СБУ провела обшук у блогера Стремоусова
Його спершу затримали, проте пізніше відпустили.

Контррозвідники Служби безпеки України викрили діяльність агентурної мережі ФСБ Росії в Херсонській області, у межах операції в працівника видання «Медиа-поток» та блогера Кирила Стремоусова провели обшук, під час якого вилучили телефон і комп’ютери. Про це 20 серпня повідомив редактор херсонського видання «Мост» Сергій Нікітенко.

СБУ 20 серпня повідомила, що на Херсонщині діяла російська агентура під керівництвом колишньої працівниці облдержадміністрації. Її вже затримали та оголосили підозру в держаній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ). За даними видання «Мост», йдеться про колишню завідувачку навчально-методичної лабораторії управління навчальними закладами Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, голову ГО «Російська національна громада "Русич"» Тетяну Кузміч.

Завербували її, як стверджує СБУ, у 2015 році під час поїздки до окупованого Криму. За даними спецслужби, від ФСБ Тетяна Кузміч отримала завдання збирати інформацію про військові об'єкти та працівників СБУ. «Жінка також мала вивчати суспільно-політичну обстановку у південному регіоні нашої країни, передавати дані про діяльність місцевих органів державної влади і управління, неурядових міжнародних фондів та організацій, а також окремих лояльних до РФ політичних та громадських діячів», – йдеться в повідомленні.

Щоб виконати ці завдання експрацівниця ХОДА нібито залучила «інших проросійськи налаштованих мешканців Херсону». У них правоохоронці теж провели обшуки, під час яких виявили докази їх причетності до російської агентурної мережі: засоби зв'язку, комп'ютерну техніку та електронні накопичувачі інформації, на яких обробляли розвідувальні дані, російські агітаційні матеріали та російські рублі. Їх процесуальний статус визначать після завершення слідчих дій.

Того ж дня працівник видання «Медиа-поток» та блогер Кирило Стремоусов повідомив, що СБУ прийшла до нього з обшуками. Він уточнив, що його звинуватили в співпраці «з якимись спецслужбами». Пізніше Сергій Нікітенко повідомив, що Кирила Стремоусова затримали. Вранці 21 серпня пан Нікітенко сказав, що блогера відпустили.

Нагадаємо, 9 травня 2020 року Національна поліція Херсонської області повідомила, що перевірить інформацію про розміщення в YouTube відеоролика про нібито парад до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відео під назвою «Парад Перемоги Херсон, пряма трансляція» опублікував херсонський блогер Кирило Стремоусов. 20 травня Кирило Стремоусов повідомив «Детектору медіа», що правоохоронці до нього не зверталися. Проте блогер не відповів на питання, чи намагався він видати це відео за пряму трансляцію. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY