detector.media
18.08.2020 13:13
«Схеми» та Станіслав Асєєв стали лауреатами премії «Вільна преса Східної Європи 2020»
«Схеми» та Станіслав Асєєв стали лауреатами премії «Вільна преса Східної Європи 2020»
Премією також відзначили азербайджанського фотожурналіста, російські видання «Проект.Медиа» та «Медиазона».

Українському журналісту Станіславу Асєєву та проєкту журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» присудили міжнародну премію «Вільна преса Східної Європи 2020» (Free Media Awards). Про це 18 серпня 2020 року повідомив норвезький фонд Fritt Ord спільно з німецьким фондом Zeit-Stiftung.

Станіслава Асєєва нагородили за репортажі про становище полонених і життя в зоні бойових дій. «У 2017 році його затримали сепаратистські сили і катували в неволі. До того його репортажі – написані під вигаданим ім’ям – були важливим джерелом інформації про життя за лінією фронту на сході України», – йдеться в повідомленні.

«Схеми» відзначили за журналістські розслідування. «Своїми розслідуваннями редакція щотижневої програми проливає світло на політичну корупцію та політичні зв'язки. На журналістів та команду неодноразово нападали через їх роботу», –  зазначається в повідомленні.

Крім того, премію присудили азербайджанському фотожурналісту Азізу Карімову за фотосесії про ситуацію в сільських районах Азербайджану, російському порталу «Медиазона» за зусилля щодо підтримки незалежної журналістики, російському виданню «Проект.Медиа» за дослідження про корупцію та зловживання владою.

«Цьогорічні нагороди "Вільної преси" присуджуються сміливим журналістам та редакціям, які безстрашно викривають корупцію та зловживання владою, викривають порушення прав людини та які не піддаються залякуванням їхньої влади. Вони захищають свободу преси, яка є життєво важливою для функціонування громадянського суспільства. Підтримувати ці зусилля є вважливою місією для ZEIT-Stiftung», – пояснив генеральний директор ZEIT Foundation Майкл Гьорінг.

Кожна премія має фінансову нагороду. Церемонія нагородження через пандемію коронавірусу відбудеться в червні 2021 року в Гамбурзі (Німеччина).

Премія ім. Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі. З 2004 року премію вручає німецький фонд «Цайт-Штіфтунг» ім.  Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом «Вільне слово» (Institusjonen Fritt Ord), який вручає премію «Вільна преса Росії». На здобуття нагороди можуть висуватися журналісти та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України. 

У 2011 році лауреатом премії Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» від України стала шефредакторка «Детектор медіа» Наталія Лигачова. Лауреатом премії від України у 2012 році став журнал «Український тиждень». У 2013 році премію «Вільна преса Східної Європи» від України здобув журналіст «Української правди» Сергій Лещенко. 2014 року премію «Вільна преса Східної Європи» від України одержали одразу три українські медійники - Тетяна Чорновол, Юлія Мостова і Мустафа Найєм. У 2015 році премію «Вільна преса Східної Європи-2015» отримали «Слідство.інфо», Сергій Гармаш та Валентина Самар. У 2016 році сайт «Наші гроші» отримав премію «Вільна преса Східної Європи». У 2017 році премію «Вільна преса Східної Європи» присудили тоді ще спеціальному кореспонденту російських «Радіо Свобода» та «Новой газеты», нині головному редактору українського інтернет-видання «Ґрати» Антону Наумлюку. У 2019 році премією було відзначено український журнал НВ.

Фото:  Fritt Ord 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY