detector.media
14.08.2020 18:45
У Білорусі відкрили кримінальне провадження проти засновника телеграм-каналу Nexta
У Білорусі відкрили кримінальне провадження проти засновника телеграм-каналу Nexta
Nexta та Nexta Live наразі є найпопулярнішими телеграм-каналами Білорусі, вони висвітлюють протести у країні після президентських виборів та жорсткі дії силовиків.

У Білорусі відкрили кримінальне провадження проти засновника телеграм-каналу Nexta, 22-річного Степана Путила. Про це йдеться в повідомленні телеграм-каналу.

Телеграм-канал Nexta наразі має 727 тис. підписників, Nexta Live - де висвітлюються всі деталі протестів в онлайн-режимі - 1,9 млн підписників. 

Кожен пост набирає в середньому 200-300 тисяч переглядів. Один з найпопулярніших постів із закликом 10 серпня вийти до мінської Стели зібрав понад 920 тисяч переглядів. У ньому автори опублікували інструкцію для підготовки до протесту.

На каналі немає штатних журналістів, а контент збирають і публікують четверо людей, яким білоруси через чатбот скидають новинні повідомлення, а також фото та відео – нині це докази брутальної поведінки силовиків з народом, що потім розходяться мережею та іноземними медіа.

Усі четверо працівників редакції не беруть участі в протестах, тому що знаходяться в Польщі. В інтерв’ю «BBC Україна» головний редактор Nexta Роман Протасевич зізнався, що змушений був тікати за кордон через переслідування спецслужб. 

«Зараз і на мене, і на Степана (засновника – Ред.) заведено від чотирьох до шести кримінальних справ із загальним терміном позбавлення волі до 25 років. Там статті "розкриття держтаємниці", "образа президента", "підбурювання до масових безладів" тощо. Скільки реально справ, ми й гадки не маємо», – розповів журналіст.

Детальніше про найпопулярніший телеграм-канал Білорусі читайте тут.

Що відбувається з медіа й журналістами в Білорусі, де тривають протести, - «Детектор медіа» розповідав тут.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати, дубинки та гумові кулі. з 9 серпня відомо про затримання майже 7 тисяч людей та поранення приблизно сотень протестувальників. Щонайменше дві людини загинули.

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

З державних білоруських ЗМІ звільняються журналісти. Білоруське телебачення необ'єктивно висвітлює протести в країні, а також не показує кадрів жорстоких побиттів і затримань протестувальників. На трьох державних білоруських телеканалах - «Беларусь 1», «Беларусь 24» і СТВ - у випусках новин протестувальників називали «п’яницями», «алкоголіками», «наркоманами», яким протистоять «сили правопорядку»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY