detector.media
12.08.2020 15:59
У Білорусі силовики цілеспрямовано затримували та били журналістів – заява БАЖ
У Білорусі силовики цілеспрямовано затримували та били журналістів – заява БАЖ
У МВС країни вважають, що ситуація із затриманням і побиттям журналістів «не залишиться непоміченою».

«Білоруська асоціація журналістів» 12 серпня повідомила, що під час акцій протесту в Білорусі силовики затримували та били журналістів цілеспрямовано. БАЖ закликала владу зупинити насильство.

«Журналісти – не учасники акцій. Згідно з законом про ЗМІ, Конституцією та міжнародним правом, вони мають право висвітлювати акції. ГО "Білоруська асоціація журналістів" закликає владу негайно припинити напади й затримання представників ЗМІ. Звільнити й припинити переслідування вже затриманих журналістів», – йдеться в повідомленні.

Прессекретарка Міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольга Чемоданова каже, що вона нібито особисто стежить за повідомленнями про перешкоджання, затримання та побиття журналістів. «Я повідомила про цю ситуацію нашому начальнику управління, уже була його реакція. Я не думаю, що це залишиться непоміченим», – сказала вона білоруській службі «Радіо Свобода».  

Водночас МВС не повідомляє, де знаходяться затримані журналісти й у чому їх звинувачують.

За даними БАЖ, міліція досі утримує журналістів Павла Потапова, Івана Муравйова, Максима Березинського, Єгора Мартиновича, Тетяну Белашову, Віталія Дубика, Олену Щербинську, Олександра Пашкевича, Олексія Худанова, Микиту Теліженка, Вітольда Добровольського, режисера Максима Шведа. Суду очікують журналісти: Руслан Кулевіч (Гродно), Олександр Денисов (Гродно), Євген Володощук (Слонім), Станіслав Коршунов (Брест), Євгеній Миколайович (Пінськ), Аліна Скребунова (Могильов), Олександр Сідоревській (Могильов), Дмитро Соловйов (Могильов), Дмитро Казакевич (Вітебськ), Ігор Матвєєв (Вітебськ), Євген Юшковський (Бобруйськ), Олесь Чигир (Бобруйськ), Євген Глаголєв-Васькович (Бобруйськ).

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просували кандидатуру дружини блогера Тіхановського – Світлани. 

Упродовж голосування журналісти фіксували: проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут.  Крім того, з 9 серпня в Білорусі фіксують проблеми з роботою соціальних мереж і менеджерів, а також перебої в роботі мобільного та кабельного інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ». 9 серпня також не працювали сайти багатьох великих медіа країни: державної агенції «БелТА», «Наша нива», «Онлайнер», «Белорусский партизан», незалежний портал TUT.by.

У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік».Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко говорить, що в день виборів інтернет в країні відключали нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили

Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. Громадяни вимагають від чинного президента Олександра Лукашенка провести чесні вибори без фальсифікацій та відпустити всіх політв'язнів. На розгін протестів направлені військові, міліція та спецтехніка, протестувальників масово затримують, б'ють ногами та дубинками, кидають у них світлошумові гранати, стріляють гумовими кулями. Відомо щонайменше про одного загиблого (офіційно), також кілька сотень отримали поранення.

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%.

9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. 

У Мінську в ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». У Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, чотири журналісти перестали виходити на зв’язок: фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев, журналіст «Белсату» Володимир Луньов, головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович та кореспондент «Медузи» Максим Солопов. Останнього ввечері 11 серпня випустили з ізолятора, у ніч на 12 серпня він повернувся до Росії.

11 серпня під час протестів у Білорусі постраждали та були затримані 12 журналістів: відеооператор Tut.by Всеволод Зарубін, фотографи Tut.by Вадим Заміровський та Дар'я Бурякіна, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, фотографи Associated Press Сергій Гриц і «Нашої Нiви» Надія Бужан, знімальну групу BBC (три журналісти). 

Фото: AFP

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY