detector.media
11.08.2020 15:15
У Мінську затримали головреда опозиційного видання «Наша Ніва»
У Мінську затримали головреда опозиційного видання «Наша Ніва»
У Міністерстві внутрішніх справ Білорусі ситуацію досі не коментують, зв’язку з журналістом немає.

У Мінську в ніч на 11 серпня затримали головного редактора опозиційного видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича. Про це повідомиляє «Наша Ніва» у Telegram.

Після висвітлення акції протесту Єгор Мартинович повертався додому на власному авто: спершу він висадив колегу-репортера Дмитра Паньковця та поїхав забирати дружину, репортерку Tut.by Адарію Гуштин. Проте до дружини він не доїхав, о 2:00 він надіслав повідомлення з текстом «SOS», після цього зв’язок з ним зник. Ще за дві години Єгор Мартинович написав, що його утримують в слідчому ізоляторі або в Партизанському райвідділі внутрішніх справ.  

Прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова сказала виданню «Наша Ніва», що передасть інформацію про пана Мартиновича в три місця, куди відвозили затриманих. Натомість Білоруській асоціації журналістів вона повідомила, що «знає і на даний момент займається долею затриманого» журналіста.

Як писав ДМ, у Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, троє журналістів перестали виходити на зв’язок: кореспондент «Медузи» Максим Солопов, фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев та журналіст «Белсату» Володимир Луньов.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просували кандидатуру дружини блогера Тіхановського – Світлани. 

Упродовж голосування журналісти фіксували: проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут

9 серпня в Білорусі були проблеми з роботою соціальних мереж і менеджерів, а також перебої в роботі мобільного та кабельного інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ». Також не працювали сайти багатьох великих медіа країни: державної агенції «БелТА», «Наша нива», «Онлайнер», «Белорусский партизан», незалежний портал TUT.by. У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік». Водночас недоступні для Білорусі інтернет-ресурси працювали нормально з-за кордону. 10 серпня ще не вирішені проблеми з доступом. Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко говорить, що в день виборів інтернет в країні відключали нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». Крім того, Олександр Лукашенко сказав, що акції протесту нібито координувалися з Чехії, Польщі, РФ та України.

Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. До їх розгону залучили ОМОН, зокрема, автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. 9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили.

Правозахисний центр «Весна» повідомив, що під час протестів в день виборів у Білорусі затримали понад 140 осіб. Водночас унаслідок штурму в ніч на 10 серпня, за даними правозахисників, десятки учасників акції отримали поранення, а один – загинув. Речниця Міністерства внутрішніх справ Ольга Чемоданова каже, що «жодних жертв немає». Міністерство охорони здоров'я також відкидає цю інфомрацію, називаючи її «фейком».

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%. 

Президент України Володимир Зеленський 10 серпня закликав владу та суспільство Білорусі відмовитися від насильства та перейти до відкритого діалогу. Із закликом припинити насильство до білорусів та силовиків звернулася кандидатка в президенти Світлана Тіхановська. Крім того, події в Білорусі засудили Верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Хосеп Барель та Комісар ЄС Олівер Вархей. Глава польського уряду Матеуш Маравецький, своєю чергою, попросив керівництво ЄС провести позачергового засідання Європейської Ради щодо ситуації в Білорусі. Натомість президент Китаю Сі Цзіньпін, президент РФ Володимир Путін та президент Казахстану Касим-Жомрат Токаєв привітали Олександра Лукашенка з перемогою на виборах президента.

У Мінську в ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». 

На фото Єгор Мартинович / Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY