detector.media
10.08.2020 12:44
У Білорусі побили українського фотографа та російських кореспондентів
У Білорусі побили українського фотографа та російських кореспондентів
По всій Білорусі затримали щонайменше 20 журналістів.

У Білорусі 9 серпня пройшли президентські вибори, які супроводжувалися протестами та сутичками між силовиками й мітингувальниками. Протягом 9 серпня силовики затримали 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів (БАЖ)

Найбільше затримань та порушень прав журналістів зафіксували в Мінську:

Як писав ДМ, з Білорусі вислали знімальну групу російського телеканалу «Дождь», яких затримали 9 серпня в Мінську. Кореспондентів каналу Володимира Роменського, Василя Поклонського й оператора Миколу Антіпова затримали через відсутність акредитації. Їм на 10 років заборонили в'їзд до Білорусі. 

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просували кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани. 

Упродовж голосування журналісти фіксували: проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут. Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. До їх розгону залучили ОМОН, зокрема, автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями.

Правозахисний центр «Весна» повідомив, що під час протестів в день виборів у Білорусі затримали понад 140 осіб. Водночас унаслідок штурму в ніч на 10 серпня, за даними правозахисників, десятки учасників акції отримали поранення, а один – загинув. Речниця Міністерства внутрішніх справ Ольга Чемоданова каже, що «жодних жертв немає». 

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%. 

Президент України Володимир Зеленський закликав владу та суспільство Білорусі відмовитися від насильства та перейти до відкритого діалогу. Із закликом припинити насильство до білорусів та силовиків звернулася кандидатка в президенти Світлана Тіхановська. 

Фото: Сергей Гриц / AP

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY