detector.media
09.08.2020 15:28
У Білорусі з десяток людей у штатському затримали знімальну групу російського каналу «Дождь»
У Білорусі з десяток людей у штатському затримали знімальну групу російського каналу «Дождь»
Куди їх відвезли - невідомо, але посольство РФ у курсі подій.

У Мінську (Білорусь) з десяток людей у штатському затримали знімальну групу російського каналу «Дождь»: кореспондентів російського каналу «Дождь» Володимира Роменського і Василя Полонського, а також оператора Миколу Антипова. Про це повідомляється на сайті каналу.

У мережі в Telegram-каналі Nexta з'явилося відео, на якому видно, як невідомі чоловіки скрутили журналістів на асфальті.

Соратниця незалежної кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тіхановської Марія Колесникова розповіла «Дождю», що журналістів нібито затримали після того, як вони розмовляли з нею на вулиці.

У посольстві РФ у Білорусі каналу «Дождь» розповіли, що знають про затримання, але офіціного повідомлення не отримували.

Нагадаємо, 7 серпня в готелі «Мінськ» були затримані троє журналістів телеканалу «Настоящее время», які висвітлювали передвиборчу кампанію у Білорусі: українці Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк, а також росіянин Юрій Баранюк. Напередодні вони провели 4-годинний спецефір з місця зірванного владою мітингу опозиційної кандидатки в президенти Світлани Тіхановської.

Ірина Ромалійська згодом написала у соцмережі, що причиною затримання ймовірно був саме цей спецефір. Офіційно причиною назвали відсутність акредитації у журналістів. Водночас в «Радіо Свобода» повідомили, що заяву на акредитацію подали заздалегідь, проте отримати її не вдалось. «Настоящее время» повідомило, що в останні місяці ЗМІ взагалі не можуть отримати акредитацію. При цьому МЗС порушує закон, не надаючи відповіді щодо акредитації впродовж 20 днів.

Ввечері 7 серпня затриманих журналістів вислали літаком до Одеси. Кожному з них заборонено в'їжджати в Білорусь впродовж 10 років.

У липні 2020 президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив видворити іноземні ЗМІ з країни через «критику та заклики до масових заворушень».

9 серпня в Білорусі відбуваються вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просувають кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY