detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
09.08.2020 11:07
Перестаньте чекати і просто живіть. Коронавірус у теленовинах 27 липня — 2 серпня 2020 року
Перестаньте чекати і просто живіть. Коронавірус у теленовинах 27 липня — 2 серпня 2020 року
Що розповідали про коронавірусну пандемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.

Поділ території України на різнокольорові зони залежно від серйозності епідемії коронавірусної хвороби почав діяти з 1 серпня. Громадяни намагаються розібратися, що це значить для них, а журналісти — пояснити. Тим часом у теленовинах знов заговорили про чудодійні ліки від коронавірусу українського виробництва. І знов, на жаль, фактчекерам доводиться спростовувати ці радісні повідомлення.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Кількість нових хворих щодня зростає, і щоденні новини знову посилено цікавляться коронавірусною тематикою. Головним завданням теленовинарів на минулому тижні було пояснити своїм глядачам «кольорові» зони. Що передбачає поділ на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони, який регіон куди належить, якими будуть наслідки.  Статистика й пояснювальні сюжети були практично на всіх каналах. Для пояснення майже не запрошували міністрів і чиновників, лише на ICTV двічі включали міністра охорони здоров’я Максима Степанова. 28 липня Степанов нарікав на партію «Голос», яка, мовляв, почала збирати голоси за його відставку, щойно почалися зміни у сфері охорони здоров’я. Він також розповів про перемовини щодо замовлення вакцини від коронавірусної хвороби. А 31 липня міністр пояснював принцип поділу на «кольорові» зони, запевняв, що підставою для поділу є статистика, а не чиїсь персональні вподобання. А також розповідав, що міністерство розробляє правила безпеки для шкіл, які, як він сподівається, з 1 вересня почнуть роботу.

5 канал розповів, як Міністерство охорони здоров’я припустилося помилок у перекладі документа про кількість хворих на коронавірусну хворобу у світі, скориставшись програмою-перекладачем, через що назви багатьох держав були спотворені. «Інтер» натомість намагався розібрати з фондом боротьби з коронавірусною епідемією, з якого уряд витратив більшість коштів — 65 мільярдів, і переважно не на боротьбу з коронавірусом. З’ясували, що ці гроші здебільшого пішли на ремонт доріг. Про це глядачам нагадали кілька разів.

Про спалах коронавірусної хвороби в київському гуртожитку повідомили «112», «Інтер», «Україна» та СТБ; у Печерському суді Києва — «112»; у вінницькій обласній лікарні — «1+1» та ICTV; в одеському водоканалі — ICTV; на фермі в Німеччині, де працюють українці, — «1+1»; в Унівській лаврі — «Інтер»; у Свято-Феодосіївському монастирі в Києві — СТБ.

«112» повідомив, що у Львові й Тернополі, які потрапили до «червоної зони», не зупинятимуться поїзди. «1+1» та «Інтер» більше наголошували на незгоді тернопільської та волинської місцевої влади з рішенням уряду про включення регіонів до «червоної» зони. ICTV, описуючи ситуацію, дав позицію уряду — мовляв, у Києві обурилися, а міністр Максим Степанов «також нагадав про відповідальність місцевих чиновників». Канал «112» показав парад випускників у Тернополі, який встигли провести до включення міста до «червоної зони».

Про коронавірусну небезпеку та церкву згадували в контексті відзначення річниці Хрещення Русі. «Україна» стисло повідомила, що найпоширеніші в Україні християнські конфесії відмовилися від урочистостей через карантин, а потім показала окремий матеріал про святкування у Православній Церкві України з розлогим синхроном лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. На святкуванні в ПЦУ зосередилися також ICTV і «UA: Перший».

«1+1» звернув увагу на скромне святкування у Києво-Печерській лаврі та молебень ПЦУ на Володимирській гірці, а також наголосив, що єдина хресна хода відбулась у Володимирському соборі під проводом почесного патріарха ПЦУ Філарета (фактично він протиставляє себе ПЦУ та бореться за відновлення УПЦ Київського патріархату). Але й тут, за словами журналістів, хода була скромна — ходили навколо храму.

«112», розповідаючи про урочистості в церкві Московського патріархату, приділив увагу «Опозиційній платформі — За життя»; про карантин і запобіжні заходи згадали побіжно — мовляв, охочим роздавали маски. 5 канал, натомість, УПЦ МП відверто критикував: «Тут зібралося до пів тисячі вірян. На вході сестри милосердя закликають вірян одягати маски і дотримуватися дистанції. Тим хто без засобів захисту роблять зауваження і пропонують безплатні. Водночас самі священнослужителі і деякі нардепи продовж всього богослужіння без захисту на обличчях. Віряни ж хоч здебільшого в масках та кажуть: захворіти не бояться, і це при тому що зсередини весни лавра була одним з осередків інфікування коронавірусом». Більше про маніпуляції в новинах можна прочитати в підсумках моніторингу щоденних теленовин.

Коронавірусною зіркою тижня неочікувано став Олег Винник. Його використали для хвалебного сюжету про Черкаський центр служби крові, обладнання якого оплатила компанія «Біофарма». На ICTV повідомили, що «популярний співак Олег Винник з радістю ділиться у рідних Черкасах своєю кров'ю». Винник у матеріалі каже: «Це ж для земляків не жалко кров давати». На «1+1» заінтригували глядачів, сказавши, що «кров Олега Винника може текти у ваших венах», а на «Україні» кров Винника назвали «рятівною». Після перегляду сюжетів у глядачів могло скластися хибне враження, що кров співака використають для створення препаратів від коронавірусної хвороби. Згодом журналісти уточнили: співак на коронавірусну хворобу не хворів. У матеріалах «України» та ICTV з’явилися коментарі директора та колишнього співвласника «Біофарми» Костянтина Єфименка, який вихваляв високу якість обладнання центру. Завершились обидва матеріали анонсами виготовлення ліків від коронавірусної хвороби у «Біофармі» на основі плазми людей, які вже мають імунітет до коронавірусу.

Канал «112» повідомив, що українські медики знайшли ліки від коронавірусу. Щоправда, в чому їхня ефективність полягає, не пояснили. Забули уточнити, що згаданий у матеріалі «Корвітин» — біологічно активна добавка, а не ліки. Більше про маніпуляцію інформацією про ці препарати читайте тут.

ICTV спробував розібратись, чому динаміка епідемії в Україні саме така. «Важливий чинник стримування епідемії самоізоляція. Однак, як показує майже піврічний досвід карантину, її дотримання ніхто не контролює, принаймні, в Україні. Більше того, сам процес дуже умовний….Єдиного місця, де хворі на COVID-19 або ті, що підозрюють його, могли б зробити комп'ютерну томографію, навіть у Києві немає. Всі топчуться в загальній черзі, тому часто самоізоляція перетворюється на профанацію», — йдеться в сюжеті. В іншому сюжеті ICTV можна вловити критичні нотки на адресу «Укрзалізниці», яка продає всі місця в поїздах, піддаючи пасажирів небезпеці.

Коли ж нарешті вакцина? За версією ICTV, у середині 2021 року. За версією «Інтера», американці дадуть світові вакцину від коронавірусу вже в січні 2021-го. «Інтер» також розповів, як медику, який перехворів на коронавірусну хворобу, відмовили в компенсації.

ICTV говорив про розвиток телемедицини завдяки карантину, а «1+1» — про противірусний шолом, який винайшли тернопільські медики. Також ICTV переповідав поради психологів: «час зрозуміти – COVID із нами надовго, тому відкладати життя не варто. Навпаки, слід негайно вийти з режиму очікування і припинити запитувати, коли це скінчиться, коли відкриють кордони, коли відновлять авіарейси чи повернуть на роботу. Психологи радять перестати чекати і просто жити».

Але як жити, коли навіть у відпустку нормально не з’їздиш? Новинарі допомагали знайти місця, де менш небезпечно відпочивати. «112» розповів про курортну ситуацію в Трускавці, ICTV — про Моршин та інші українські курорти, «Україна» — про Закарпаття, «Інтер» — про Очаків. Також на «Інтері» говорили про відпочинок у Єгипті та карантинні правила в різних країнах, куди пускають українців. «1+1» припустив, що в Одесі курортний сезон може закінчиться достроково, бо кількість хворих там зростає через засилля відпочивальників та ігнорування карантинних обмежень.

Піариться на коронавірусі й далі переважно Рінат Ахметов. На «Україні» 29, 30 та 31 липня, а також 2 серпня розповідали, як Фонд Ахметова допомагає боротися з епідемією. 31 липня «Україна» звернула особливу увагу на заклики «Європейської солідарності» скликати засідання парламенту через епідемічну ситуацію. А коментував це у студії каналу експерт з усього на світі — лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Фото: УП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY