detector.media
07.08.2020 16:20
Правозахисники закликали Лукашенка й владу Білорусі не вимикати інтернет під час виборів
Правозахисники закликали Лукашенка й владу Білорусі не вимикати інтернет під час виборів
Правозахисні організації також дали Олександру Лукашенку низку рекомендацій.

Правозахисні організації, які працюють над припиненням практики відключення інтернету, закликали уряд Білорусі та президента Олександра Лукашенка забезпечити відкритий та безпечний доступ до інтернету під час президентських виборів 9 серпня 2020 року. Вони 5 серпня надіслали до уряду Білорусі відкритий лист, передає місцева редакція «Радіо Свобода».

Правозахисники стурбовані погіршенням ситуації з правами людини в Білорусі: нібито втручанням в мобільний інтернет, свавільними арештами, затриманням журналістів, переслідуванням правозахисників та членів опозиції.

Правозахисні організації просять уряд припинити порушення прав людини. Вони також рекомендували Олександру Лукашенку:

Шості президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня. Жодні вибори президента країни (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.

На виборах 2020 року конкурентами чинного президента Лукашенка вважали блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика, дипломата та засновника Парку високих технологій Валерія Цепкала. Проте вже в травні 2020 Тіхановського затримали, він досі знаходиться під вартою - арешт триватиме до 29 вересня. Блогеру інкримінують «організацію та підготовку акцій, які брутально порушили громадський порядок».

Проти Віктора Бабарика також порушили кримінальну справу, він перебуває в СІЗО. Його підозрюють у нібито несплаті податків, легалізації доходів, отриманих незаконним чином, хабарництві. Валерій Цепкало виїхав з Білорусі, тому що передбачав, що проти нього почнеться кримінальне переслідування.

28 червня президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що «дав сигнал» затримати своїх політичних опонентів – блогера Сергія Тіхановського та Віктора Бабарика, бо вони «хочуть розхитати ситуацію всередині країни» і «піти наступом на чинну владу». 

ЦВК Білорусі не зареєструвала кандидатами Тіхановського, Бабарика та Цепкала. Їхні інтереси на виборах представляє Світлана Тіхановська - дружина затриманого блогера. Вона є зареєстрованим кандидатом у президенти, на її підтримку білоруси виходять на багатотисячні мітинги. До штабу Тіхановської увійшли представниці штабів Цепкала та Бабарика.

Зазначимо, у Білорусі з 2002 року для проведення і публікації опитування на тему суспільно-політичної ситуації, референдумів та виборів необхідна акредитація Інституту соціології, у білоруських ЗМІ її немає. Однак видання TUT.by обійшло цю заборону за допомогою фільмів. На сторінці у Twitter видання розмістило опитування «Який фільм найбільше цікавий?», серед варіантів відповідей - «Самотній чоловік» або «Три жінки», «Інший», «Жоден». Назви стрічок є алюзіями на чинного президента Олександра Лукашенка, а також кандидатку у президенти Світлану Тіхановську, до штабу якої входять представниці незареєстрованих кандидатів Віктора Бабарика та Валерія Цепкала. Найбільше респондентів проголосувало за стрічку «Три жінки».

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY