detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
07.08.2020 11:30
Зцілення Олегом Винником. Моніторинг теленовин 27 липня — 1 серпня 2020 року
Зцілення Олегом Винником. Моніторинг теленовин 27 липня — 1 серпня 2020 року
Ліки від коронавірусу, цілюща кров Винника та хрещення Русі з політичним присмаком. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

Парламент пішов на канікули, і політичних новин значно поменшало. Активність не збавляють лише політичні проєкти, що вже працюють на місцеві вибори. Цього тижня найбільшу активність проявила партія Ігоря Палиці «За майбутнє», яку одночасно піарили «Інтер» та «1+1».

Новини про коронавірус повернули собі лідерські позиції. В Україні активніше говорять про виготовлення препаратів для лікування коронавірусної хвороби. Прикладом сумлінного ставлення до здоров’я став співак Олег Винник, який навіть не хворів на COVID-19, але показав, як треба здавати кров, із якої мали би виготовляти медпрепарати.

Цей огляд побудований за принципом типової верстки новинної програми: від найважливішої інформації та новин української політики до блоку з піаром улюбленців окремих каналів та з позитивними дурничками на завершення.

Передусім про коронавірус

У цей тиждень було зафіксовано найбільшу кількість нових хворих на COVID-19 (відтоді цей «антирекорд» уже побитий), а уряд запровадив нові правила адаптивного карантину. Тому випуски новин здебільшого починалися оглядами коронавірусної ситуації. Соціальні теми знову кількісно переважають над іншими після насиченого надзвичайними та політичними подіями минулого тижня.

Фурором для новин стала поява Олега Винника на черкаській станції переливання крові. Розповіли про це «Україна» та ICTV. Хоч як це парадоксально, але не Олег Винник став у їхніх сюжетах головним персонажем. Довкола зірки було більше уваги, але акцент у матеріалах був на створенні сучасного центру служби крові, інвестором якого стала фармкомпанія «Біофарма».

 

«Сучасний ремонт, просторі зали, зірковий донор», «Це вже п'ятий плазма-центр в Україні. В Черкасах найсучасніший. Інвестували сюди три мільйони доларів», — йшлося в матеріалі ICTV. Подібні компліменти центру робили й на «Україні»: «Черкаський центр відкрили на базі старої станції переливання крові. Зробили євроремонт, закупили зручні крісла та найновіше обладнання. Вклали понад три мільйони євро». Хоча Виннику тут приділяли дещо більше уваги, а підводку ведучий почав із «рятівної крові зірки», в обох сюжетах включили коментар директора «Біофарми» Костянтина Єфименка, який запевняв у найвищій якості їхнього обладнання. Завершувалися обидва сюжети інформацією про те, що компанія вироблятиме ліки від коронавірусу на основі плазми крові людей, які вже мають імунітет до коронавірусу. І найцікавіше, що Винник — не один із них.

Головним героєм співак став у сюжеті «1+1»: «Кров Олега Винника може текти по ваших венах», — розпочала ведуча Соломія Вітвіцька. Канал особливо уважний до співака, через що у 2018 році навіть нарвався на скандал. Цього разу в підводці ведуча повідомила: «Сам Винник на COVID-19 не хворів, відповідно, антитіл не має. Але упевнений — своїм прикладом заохотить до донорства інших». У сюжеті Інни Лебеденко йшлося і про батька зірки, і про перспективи виготовлення ліків від коронавірусної хвороби без надмірних реверансів на адресу фармкопанії.

 

Наступного дня на «112» розповіли, що українські медики вже мають препарат від коронавірусу: «Тим часом українські медики знайшли ліки, які ефективно допомагають долати коронавірус. Про це розповіли журналістам фармацевти на прес-конференції. На початку карантину чотири вітчизняні виробники лікарських засобів отримали дозвіл від Мінохоронздоров'я на проведення клінічних досліджень препаратів для терапії коронавірусної хвороби». Те, що дослідження ще тривають, не завадило ведучій назвати ліки «ефективними» в «подоланні коронавірусу». Матеріалу бракує як точності, так і повноти, адже не вказано, які саме компанії тестують препарат. І лише з коментаря координатора клінічного випробування Ігоря Зупанця стає зрозуміло, про які саме ліки йдеться: «Речь идет о препарате на основе кверцитина, растительного биофлаваноида. Это лекарственные препараты "Квертин" и "Корвитин"». Ці препарати не є новими на ринку, але застосовувалися з дещо іншими цілями. Як вони допомагатимуть у терапії коронавірусних хворих, у матеріалі не пояснили. Як і того, що «Корвитин» — це БАД, а не ліки. Детальніше про манипуляції щодо цього БАДу в українських медіа читайте тут. Матеріал на каналі «112» має ознаки замовного.

Далі у випуску — новини політики

Коли у статистиці поширення коронавірусу розібралися, про нові спалахи повідомили, а «гарячі точки» на мапі позначили, здебільшого переходили до новин національної політики. Важливими подіями тижня стали порушення перемир’я на Донбасі, зміни у складі Тристоронньої контактної групи, відзначення хрещення Русі, протести медиків у Смілі та новини у справі Катерини Гандзюк.

Про те, що Леонід Кравчук очолить українську делегацію в тимчасовій контактній групі, спершу у випусках говорили анонсами, а потім уже про підтвердження цієї інформації. Щонайменше два канали — 5-й та «UA: Перший» — провели інтерв’ю з Кравчуком, а ключові тези з них озвучили у новинах. Про неоднозначність Кравчука на цій посаді також говорили лише на 5 каналі та Суспільному. Зокрема екснардепка Ганна Гопко на 5-му назвала Кравчука асоційованим із Медведчуком, на «UA: Першому» нагадали: «Раніше Кравчук назвав Мінські домовленості обдурюванням України. Казав, що в 2015-му їх потрібно було підписати, щоб зупинити Росію, а тепер треба шукати інший шлях до миру».

 

Новини про відзначення річниці хрещення Русі не минулися без піару. По-перше, частина каналів вибірково показувала лише окремі конфесії. Наприклад, на ICTV та «UA: Першому» йшлося лише про ПЦУ, на «Інтері» та «112» — лише про церкву Московського патріархату. По-друге, в матеріали вибірково включали окремих політиків: Петра Порошенка на 5 каналі, Юрія Бойка на «Інтері» та «112». На каналі «Україна» зробили два окремих коротких повідомлення: в різні «кутки» розвели матеріали з УПЦ Московського патріархату та Вадимом Новинським, а в іншому — предстоятеля ПЦУ Епіфанія з Петром Порошенком. На 5 каналі після збалансованого сюжету з обома церковними структурами показали вітання від Зеленського, а одразу після — критику від його попередника: «На ключових посадах в офісі Президента нині працюють люди, які відверто лобіюють інтереси Російської церкви в Україні. І попри те, що Російська православна церква цілковито і беззастережно підтримує реваншистську, імперську політику Кремля», — казав у коментарі Порошенко.

Оскільки парламент до вересня на канікулах, то палких політичних дискусій у новинах не було. Але траплялися паркетні матеріали. Зокрема, про відкриття нового корпусу столичного Охматдиту, де на позитиві про якісну техніку говорили виключно топпосадовці («Інтер», «1+1», ICTV, «Україна»). Складна історія з будівництвом у цій лікарні, відгуки, наприклад, пацієнтських організацій у такі повідомлення не увійшли.

Варіативний блок за інтересами

Також президент виступив на підтримку скандального проєкту меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». До наглядової ради серед інших входять російські бізнесмени, представники «Альфа-груп» Михайло Фрідман та Герман Хан, український олігарх Віктор Пінчук. Тож новину про те, що президент підтримав будівництво комплексу і назвав це важливою ініціативою, поширили канали Пінчука ICTV та СТБ. Раніше канали Пінчука просували ініціативу, пов’язану з центром «Бабин Яр», порушуючи при цьому професійні стандарти.

«Інтер» та «1+1» продовжують синхронно популяризувати політичний проєкт «За майбутнє», який очолює Ігор Палиця, у бізнесі та політиці пов’язаний з Ігорем Коломойським. Приводом для цього стало долучення до партії на цьогорічних місцевих виборах мера Черкас Анатолія Бондаренка. Того самого, який кинув виклик президенту Зеленському, а згодом приєднався до «Пропозиції» (але, вочевидь, передумав). Також одночасно «Інтер» та «1+1» розповіли про підписання декларації на підтримку свободи слова між НСЖУ та партією «За майбутнє». Раніше таку саму декларацію НСЖУ підписала з партією «Пропозиція», але це центральні канали не зацікавило.

 

Великий сюжет на «Інтері» присвятили критиці законопроєкту про медіа. «Несвободна свобода. У Національній спілці журналістів скаржаться на утиски преси, і очікують їх посилення після прийняття закону про медіа», — розповіла ведуча Наталія Бєлишева на початку. Сюжет не містить конструктивних порад щодо необхідних змін до законопроєкту, мотивації щодо ухвалення закону загалом, а лише негативні зауваження.

На «Інтері» також почав з’являтися піар політичної партії «Наш край». У сюжеті 1 серпня зі зборів партії йшлося про абстрактні побажання кращого розвитку для України, наміри об’єднати кращих людей та найсильніших місцевих лідерів. Серед промовців від партії — співголова політсили Олександр Мазурчак, нардепи Борис Приходько та Андрій Деркач.

І до подій у світі

У випусках новин передусім розповідають про найважливіші події країни. А далі переходять до цікавих подій у світі. Найпомітнішими міжнародними новинами тижня стали вибори в Білорусі, протести у США, мітинги проти карантину у світі та запуск марсоходу. На фоні не надто високої активності події в Україні, міжнародних новин побільшало з 18% на минулому тижні до 20% на цьому.

Практично в кожному випуску розповідали про ситуацію з коронавірусом у світі. Наприклад, що президент Білорусі Олександр Лукашенко «переніс коронавірус на ногах». У випусках «112» та 5 каналу розповідали про протести проти карантину в Берліні. Мітингарі кажуть, що «пандемія коронавірусу — це найбільша теорія змови». Такі гасла набувають популярності, оскільки карантин вплинув на низку сфер життя і позбавив багатьох людей звичного способу заробітку. Але конструктивних аргументів про те, для чого потрібен карантин, у цих повідомленнях не додавали.

Мімімішне завершення

Хрестоматійним прикладом новини на завершення випуску є народження панденят. Але панди, на жаль, не розмножуються щодня. Тому для кінцівки випуску підбирають інші кумедні та позбавлені інформаційної користі повідомлення. Цього тижня на «1+1» розповідали, як дрон виходжує пташеня: «Сип-батько спочатку був не в захваті від таких посилок, але зрештою до мами-дрона звик». Також на «1+1» розповіли про наукову сенсацію: «Таємниця походження Стоунхенджу розкрита!». Але за хвилину новини можна дізнатися лише про те, що археологи провели дослідження складу каміння. «А от кому і як вдалося перемістити та звести 7-метрові брили, які важать до 20 тонн, і досі залишається таємницею», — резюмувала ведуча. Тож такі повідомлення емоційно розряджають від негативу, але тотально ігнорують інформаційні стандарти: не посилаються на джерела, грішать таблоїдністю та спекулюють на емоціях.

І наостанок — гороскоп

Українські журналісти полюбляють запрошувати екстрасенсів на токшоу чи просити прокоментувати поширення коронавірусу замість експертів. У новинах такого некоректного і відверто антинаукового підходу не практикували давно. Аж ось канал «Україна» вирішив дізнатися у «прогностиків різних систем передбачення» долю пандемії коронавірусу. Замість експертів із аналізу медичних даних свої прогнози у сюжеті роблять «експерти» з «астрології, нумерології, китайської метафізики і карт Таро». Авторка сюжету Натала Набокова розповідає, що всі вони прогнозують завершення пандемії: «Одна за одною випадають перегорнуті карти. Дивитись на які навіть страшно. Та езотерик Ольга Соломко заспокоює: це означає, що вірус слабне і ризиків для здоров'я не несе». Може, десь він і слабне, але не в Україні. 6 серпня МОЗ повідомив про поки що найбільшу кількість виявлених хворих — 1318 за попередню добу.

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY