detector.media
06.08.2020 18:40
У Франції винесли вирок за незаконну трансляцію спортивних каналів
У Франції винесли вирок за незаконну трансляцію спортивних каналів
Представники українських медіагруп коментують ситуацію з «піратством» спортивних каналів в Україні.

У Франції суд виніс вирок лідеру групи, яка кілька років керувала мережею з 20 піратських сайтів зі спортивним контентом. Зловмисника позбавили волі на 12 місяців. Про це повідомляє «Чисте небо» з посиланням на Torrenfreak.com

Розслідування справи почалося після скарги на нелегальні сайти, поданої правовласниками — спортивними каналами Франції Canal + Group, beIN Sports і RMC Sports спільно з антипіратської організацією ALPA.

Після розслідування, проведеного групою з кіберзлочинності з Національної жандармерії Ренна, засновники та адміністратори сайтів були арештовані у червні 2018 року. І через два роки французький суд виніс вирок лідеру групи. Його позбавили волі на один рік з відстрочкою в 6 місяців. Доля решти п'ятьох спільників поки не оголошена публічно.

Згідно підрахунків, протягом шести місяців до закриття сайти з нелегальними телетрансляціями відвідували близько 500 000 користувачів щомісяця. За період з 2014 по 2017 — це близько 7,5 млн відвідувань. Сайти приносили власникам дохід в основному за рахунок реклами.

Директор відділу захисту контента в компанії CANAL + Group Селін Бойєр зазначила, що CANAL + Group є прихильником жорстокої боротьби з піратством, яке зчиняє негативний вплив на всю спортивну екосистему — від професійного до аматорського спорту, а також на всю індустрію медіа і платного телебачення.

В'ячеслав Мієнко, керівник Громадської спілки «Чисте небо», зазначив, що спортивні канали — це ніша, в якій великий вплив мають інвестори індустрії. Саме тому будь-які збитки, пов'язані зі спортивним або любительським контентом в медіа, впливають на фінансові показники спортивного і, в тому числі, футбольного сектору.

 «Нам варто звернути увагу, як колеги у Франції піднімають питання кіберзлочинності. Ініціатива "Чисте небо" — це майданчик, де представники медіа індустрії України зможуть бути почутими і спільно впливати на поліпшення "чистоти" та якості національного медійного простору» — каже В’ячеслав. 

Партнер спілки «Медіа Група Україна» нерідко  натрапляє на інтернет-піратів, які обирають французький хостинг як майданчик для ретрансляції спортивних телеканалів «Футбол 1/2/3».

Сергій Чернящук, експерт з питань інтелектуальної власності по боротьбі з піратством медіагрупи, не виключає, що серед телеканалів, що використовувалися на 20 французьких піратських сайтах, які припинили свою діяльність, могли бути і «Футболи1/2/3».

«Онлайн пірати не обмежуються певною територією, а поточні технології дозволяють передавати телевізійний сигнал в будь-яку точку планети, де є потенційний клієнт. Для цього потрібен великий вибір телеканалів, як за тематикою, так і за мовними уподобаннями, що підтверджується недавнім великим кейсом в Іспанії, в якому взяли участь Іспанська Прем'єр ліга (LaLiga), Кубок німецької ліги (DFL), Альянс креативності та розваг (ACE), - зазначив Сергій, - Боротьба з піратством все частіше об'єднує правовласників за кордоном в загальні кейси, що дає бажані результати. Показовим для нас також є нідерландський кейс за участю BREIN, MPA та ACE, в рамках якого була припинена діяльність найбільших онлайн-агрегаторів піратського контенту, що поширюють в тому числі і наш контент».

За словами керівника управління спортивних проектів 1+1 media Степана Щербачова, піратство у сфері спортивних трансляцій і контенту донині є однією з складних у рішенні проблем в нашій країні: «Користуючись безкарністю, багато ресурсів не тільки використовують без дозволу наш контент і, паразитуючи на чужій праці, збирають аудиторію, а й заробляють на рекламі, причому найчастіше — послуг сумнівного характеру. Крім прямих фінансових збитків 1+1 media як правовласника та інвестора у сфері спортивного контенту, це також несе й репутаційні ризики для медіагрупи у вигляді некоректних асоціацій з недобросовісними рекламодавцями, до яких ми не маємо ніякого відношення».

Нагадаємо, у Італії намагаються боротись з крадіжками контенту завдяки ідентифікації реєстраторів доменів і хостерів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY