detector.media
01.08.2020 16:02
Путін заборонив ЗМІ публікувати матеріали про ФСБ без погодження із керівництвом спецслужби
Путін заборонив ЗМІ публікувати матеріали про ФСБ без погодження із керівництвом спецслужби
Поширення інформації про діяльність ФСБ без узгодження можуть прирівняти до розголошення секретних відомостей.

Президент РФ Володимир Путін 31 липня підписав закон «Про федеральну службу безпеки», що забороняє журналістам публікацію матеріалів про органи Федеральної служби безпеки РФ без дозволу керівництва відомства. Про це пише «Настоящее время».

У документі йдеться про дотримання професійної таємниці діючими або колишніми співробітниками ФСБ. Професійна таємниця не містить державну або іншу таємницю, яку охороняє закон, але її розголошення «може створити загрозу» безпеці ФСБ або «завдати шкоди її репутації».

Перед оприлюденння матеріалу про ФСБ, що містить «професійну таємницю», журналісти повинні узгодити його у керівництва спецслужби, інакше публікувати заборонено. Поширення інформації без узгодження можуть прирівняти до розголошення секретних відомостей - з боку як співробітника спецслужби, так і журналіста.

Опозиційний політик, колишній депутат Держдуми і офіцер ФСБ у відставці Геннадій Гудков вважає цю заборону спробою тотальної цензури.

«ФСБ страшенно боїться критики і взагалі будь-якої згадки про свої бездарні справи і витівки. Ніяким професіоналізмом там і не пахне: фальсифікації, провокації... Якщо ти порушуєш закон, звичайно, у тебе викликає роздратування будь-яка спроба тебе контролювати - неважливо, робить це прокурор або ЗМІ, але це позиція відморозків», - сказав він в інтерв'ю для «Медузи».

Нагадаємо, 7 липня 2020 року співробітники ФСБ у справі про держзраду заарештували колишнього журналіста Івана Сафронова. До цього він два місяці працював радником глави «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна.

За версією ФСБ, Сафронов нібито співпрацював зі спецслужбами Чехії і надав їм у 2017 році дані про постачання зброї з Росії до Африки, а також про діяльність військових РФ на Близькому Сході.

Колишні колеги Сафронова по ЗМІ, а також його близькі вважають, що кримінальна справа пов'язана виключно з його журналістською роботою. Рогозін заявив, що доступу до секретної інформації Сафронов не мав. Чеські спецслужби і військові теж заперечують співпрацю з ним. Журналісту загрожує до 20 років в'язниці.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY