detector.media
30.07.2020 19:20
Консорціум громадських організацій закликав об'єднуватися для захисту громадянського суспільства (ЗАЯВА)
Консорціум громадських організацій закликав об'єднуватися для захисту громадянського суспільства (ЗАЯВА)
Ціла серія законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді, має на меті створити безпрецедентні перешкоди для роботи громадських і благодійних організацій, вважають у консорціумі.

Консорціум організацій у складі ІСАР Єднання, Центру демократії і верховенства права та Українського незалежного центру політичних досліджень виступив із заявою проти законодавчих атак та дискредитації громадянського суспільства.

Занепопоєння організацій викликають законопроєкти, подані до парламенту. У документах пропонується, зокрема, перевіряти працівників громадських організацій на «детекторі брехні», заборонити громадським активістам йти на держслужбу та навпаки тощо.

Через це консорціцм закликає колег з неприбуткових організацій об'єднуватись, щоб захистити своє право безеперешкодно працювати в Україні.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви:

Заява Консорціуму щодо дискредитації громадянського суспільства

Закликаємо увесь громадський сектор, всі неприбуткові організації та небайдужих громадян об’єднуватися для захисту від законодавчих атак!

Громадський сектор перебуває під системним тиском і дискредитацією. Ціла серія законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді, має на меті створити безпрецедентні перешкоди для роботи громадських і благодійних організацій. Серед цих ідей:

До того ж, останній законопроєкт, текст якого був оприлюднений минулого понеділка, дає чиновникам усі інструменти для тиску, переслідувань, безпідставних штрафів аж до припинення роботи.

Автори законопроєкту стверджують, що організації, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону, нібито-то перебувають під «іноземним впливом». Водночас, бізнес, який залучає іноземні кредити та інвестиції та напряму співпрацює з урядами інших країн, постійно відчуває публічну підтримку та схвалення цієї роботи. Найбільший же отримувач коштів від інших країн-донорів (майже 88% від усієї міжнародної технічної допомоги) – це сама українська держава!

Завдяки коштам і підтримці інших країн, ми здійснюємо гуманітарні місії, допомагаємо ветеранам і людям з інвалідністю, захищаємо права людини, дбаємо про екологію, навчаємо молодь і людей пенсійного віку, промотуємо українську культуру та рухаємо реформи вперед. Чи дійсно Україна виграє, якщо нам перешкоджатимуть це робити?

Ми, консорціум організацій у складі ІСАР Єднання, Центру демократії і верховенства права та Українського незалежного центру політичних досліджень, вимагаємо зупинити дискредитацію громадянського суспільства! Ми закликаємо кожну громадську і благодійну організацію доєднатися до цієї заяви. Об’єднаним голосом громадянського суспільства ми маємо захистити нашу гідність і наше право безперешкодно працювати на благо України!

Приєднуйтесь до заяви тут

Детальніший аналіз законопроєкту №3936 читайте тут.

***

Нагадаємо, 29 травня 2020 року Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №3564 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою). Ініціатор законопроєкту виступив депутат партії «Слуга народу» Олександр Дубінський. Нардеп запропонував низку вимог і обмежень для представників ГО, якщо більше половини їхнього фінансування надходить з-за кордону. Опитані ДМ експерти не вірять, що законопроєкт ухвалять. Вони вважають його провокаційною інформаційною хвилею та переконані, що коріння росте з аналогічного закону РФ. Детальніше читайте тут і тут.

У липні Дубінський вніс у Раду законопроєкт 3936 про фінансову звітність громадських організацій. Проєкт закону стосується оприлюднення інформації про фінансування ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону.

Зазначимо, за інформацією журналістів, Олександр Дубінський до депутатської каденції сам отримував гранти зі США.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY