detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
28.07.2020 16:31
Суд відкрив провадження проти Нацради за позовом Прямого каналу
Суд відкрив провадження проти Нацради за позовом Прямого каналу
Позов стосується рішення Нацради про перевірку телеканалу через програму Сергія Пояркова.

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження проти Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за позовом Прямого каналу (ТОВ «Телеканал "Прямий"). Про це суд повідомив 28 липня.

«Суд ухвалив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін», – йдеться в повідомленні.

Юристка Прямого каналу Лариса Руденок сказала «Детектору медіа», що телеканал просив суд визнати протиправним та скасувати рішення Нацради від 9 січня 2020 року щодо перевірки каналу через програму «Поярков News», у якій ведучий Сергій Поярков нібито ображав президента Володимира Зеленського. За словами пані Руденок, телеканал аргументував своє прохання: невідповідністю актів моніторингу Нацради; невідповідністю порядку проведення моніторингу нормам і вимогам законодавства; порушеннями правової процедури прийняття рішення; невідповідністю рішення вимогам чинного законодавства тощо.

На каналі ще думають, чи подавати позови щодо рішень Нацради від 9 квітня (про перевірку через трансляцію програми «Вата-шоу») та від 4 червня (про перевірку через програму «Ехо України» з ведучим Матвієм Ганапольським). «Щодо інших перевірок не подавали. Проте ми також вважаємо, що рішення по інших програмах такі, що не відповідають нормам чинного законодавства. Також думаємо на цю тему», – додала юристка.

Як писав ДМ, 9 липня Прямий канал заявив про тиск з боку чинної влади після заяви головного слідчого Державного бюро розслідувань Олега Корецького. Того ж дня керівниця «Прямого» Світлана Орловська сказала, що канал звернувся з листом до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, у якому попросив відреагувати на інформацію про тиск на канал з боку Державного бюро розслідувань.

Олег Корецький вів справу щодо можливого ухилення та подальша легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час правочину з купівлі-продажу ТОВ «Телеканал "Прямий"». 8 липня 2020 року він розповів, що на слідчих Держбюро вже понад три місяці чиниться тиск у цій справі. Зокрема, за його словами, перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков поставив завдання арештувати телеканал, визнавши його попередньо речовим доказом. У ДБР, своєю чергою, сказали, що заяви пана Корецького щодо тиску не відповідають дійсності і є політично-мотивованими. Держбюро також звинуватило слідчого в розголошенні відомостей досудового розслідування та вирішило призначити перевірку цієї інформації.  23 липня його звільнили нібито через скорочення посади.

21 липня Прямий канал у відкритому листі закликав українців відреагувати на тиск й атаки на телеканал з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

У редакції нагадали, що Нацрада з грудня 2019 року не розглянула заяву про переоформлення ліцензії каналу, натомість протягом першого півріччя призначила три перевірки. А саме: 9 січня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав у програмі «Поярков News» президента Володимира Зеленського. 9 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу через трансляцію програми «Вата-шоу», у якій звучали висловлювання, що мають ознаки порушення норм законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію» і «Про захист суспільної моралі». 4 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу. Підставою стали результати моніторингу за 1, 2 і 3 травня. У ці дні на каналі транслювали в прямому ефірі та в повторі програму «Ехо України» з ведучим Матвієм Ганапольським. У програмі зафіксували використання ненормативної лексики, а саме слів «срака» і «гівно».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY