detector.media
28.07.2020 11:04
Рада з держпідтримки кіно вважає, що запропоновані Мінкультом правила пітчингів суперечать законодавству
Рада з держпідтримки кіно вважає, що запропоновані Мінкультом правила пітчингів суперечать законодавству
Рада з державної підтримки кінематографії висловила зауваження та пропозиції щодо нових правил проведення конкурсів кінопроєктів, які претендують на державну підтримку.

Відповідного листа від Ради з державної підтримки кінематографії до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка та голови Держкіно Марини Кудерчук опублікувало видання Lb.ua.

Члени Ради вважають, що оцінювання фінансово-економічної складової проєктів і досвіду режисерів і продюсерів складатиме рейтинг не власне проєктів, а заявок, що суперечить законодавству. 

Також Рада нагадує, що закон забороняє її членам бути експертами на пітчингах і виставляти бали, тоді як запропоновані нові правила залучають їх до безпосереднього оцінювання проєктів. 

Рада з державної підтримки кінематографії пропонує оцінювати економічну складову та досвід продюсерів і режисерів уже після оцінювання експертними комісіями творчої складової майбутніх фільмів. 

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики запропонувало до обговорення нові правила проведення пітчингів Держкіно. Зауваження та пропозиції приймаються до 4 серпня 2020 року. 

Основним нововведенням в цих правилах є обов’язкове додаткове оцінювання досвіду режисера та продюсера, а саме: економічних результатів (зокрема касових зборів вироблених фільмів), результатів участі у вітчизняних або міжнародних кінофестивалях, нагород, отриманих на кінофестивалях, економічна ефективність розповсюдження фільмів в Україні та за кордоном, рейтинги телевізійного перегляду, ефективність показів у інтернеті тощо. 

Також пропонується створення двох експертних комісій: експертних комісій, які оцінюють творчу складову кінопроєктів та досвід режисерів-постановників; експертної комісії з фінансово-економічних питань, яка оцінює фінансово-економічну складову кінопроєктів та досвід продюсерів.

Раді з держпідтримки кіно (яка за чинними правилами приймає рішення про переможців пітчингу за оцінками експертних комісій) пропонується оцінювати кінопроєкти і на першому, і другому етапах конкурсу.

Українські кінематографісти називають нові правила дискримінаційними й такими, що можуть призвести до корупції та монополізації ринку, та вимагають не погоджувати їх. 

«Детектор медіа» подає лист повністю (клікніть, щоб збільшити):

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY