detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
27.07.2020 10:50
Як Омелян Кадирова у спальню Зеленського водив. Огляд токшоу за 20–24 липня 2020 року
Як Омелян Кадирова у спальню Зеленського водив. Огляд токшоу за 20–24 липня 2020 року
Ганапольський «виступає за владу», Дубінський заплутався, чи йтиме в мери, а Червоненко каже, що ми «живем в блевотине».

Попри те, що попереду місцеві вибори, більшість політичних токшоу пішла у традиційну літню відпустку на кілька тижнів. Не збавляють обертів лише на каналах Медведчука та Прямому. І там, і там у критиці влади не гребують відчайдушно маніпулювати та порпатися у брудній білизні можновладців.

21 липня, «Пульс», «112 Україна»

На першу передмову сотого випуску токшоу прийшов блогер і телеведучий, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський. Займався традиційною критикою власної ж команди, оцінивши роботу парламенту за перший рік на «три с минусом». А одним із найбільш критикованих Дубінським питань стали зелені тарифи. Попри те, що Верховна Рада їх нещодавно знизила (хоча згодом колишня членкиня монобільшості Анна Скороход і заблокувала підписання закону), гість «Пульсу» вважає: тарифи все одно залишаються високими. Але їх, мовляв, активно лобіюють колеги з «Європейської солідарності» та «Батьківщини».

Згадали у студії й про напад активістів на нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Олега Волошина. Депутат тоді отримав вимазане зеленкою обличчя, а одного з активістів — ветерана війни з Росією та прихильника Порошенка Олександра Погребиського, який був у гурті нападників, — затримали правоохоронці. Хоча згодом відпустили на поруки шести нардепів із «Євросолідарності». Дубінський знову мовив про «радикалов» на вулицях, а ведуча Анна Степанець зазначила, що «Волошин дуже гідно відповів». Наскільки гідно бити опонента, коли того за руки тримають поліцейські — питання спірне. Крім того, ані ведучі, ані гість не згадували, що напали на Волошина через скандальні парламентські висловлювання про відсутність суверенітету України.

Активно коментував Дубінський і прийдешні місцеві вибори. Спершу заявив, що місцеві голосування важливіші за парламентські, адже децентралізація дасть громадам більше можливостей. Потому пройшовся по так званих праймериз «Слуги народу», які виграла його колега Ірина Верещук. Внутрішні партійні вибори Дубінський назвав «фейковими». А от із тим, ітиме у мери сам чи ні, заплутався. Бо спершу назвав себе «потенциальным кандидатом в мэры столицы», а вже за кілька хвилин твердив, що на висування нині «планов нет».

Далі до студії прийшов журналіст та колишній кандидат у нардепи від «ОПЗЖ» та заступник голови цієї партії з роботи зі ЗМІ Володимир Кацман. Постійний гість токшоу на каналах Медведчука почав бідкатися, як українці звикли до негативу, що його «наваливают политики».

Соратник Медведчука наче молить глядачів мислити позитивніше попри все, сказане гостями «Пульсу»

Далі партієць почав сипати «інсайдами». Зокрема, про конфронтацію між лідером «Слуги народу» Олександром Корнієнком та спікером парламенту Дмитром Разумковим. Ще Володимир Кацман повідав присутнім, що у Раді готується коаліція монобільшості з представниками «Євросолідарності» та «Голосу». Хоча глядачі «112-го» вже чули подібні заяви навесні цього року. Підсумував блок Кацман тезою, яку віддавна просувають спікери «ОПЗЖ»: для розпуску Верховної Ради, мовляв, є підстави. А ведуча присмачила етер цитатою Віктора Медведчука про розгул злочинності на українських вулицях.

А от коли зайшлося про житлово-комунальні тарифи, гість почав маніпулювати не гірше, ніж лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Бо розповідав, як з 1 липня «цены на газ приравнены к промышленным». Можливо, так Кацман «обіграв» інформацію про те, що у липні ціна на газ для промисловості зросла на 8,7–9,7 % і становить 3,57–4,15 грн/м3, а для хатнього вжитку — на 7 % — 2,97 грн за кубічний метр. Нині ціни відрізняються несуттєво, але про «прирівняння» споживчих цін до промислових та суттєве їх зростання, як це подав гість «Пульсу», говорити не можна.

«С первого числа следующего месяца на 54,9 % поднимут цены на электроэнергию», — пересмикував далі Володимир Кацман. Хоч направду мова йде про збільшення тарифу на передачу електроенергії, а не про зміну цифр у платіжках побутових споживачів. Кацман же певен: збільшені платіжки восени потягнуть за собою відставку нинішнього уряду.

Залюбки коментував гість і ще одну приємну для «ОПЗЖ» та не надто радісну для чинної влади тему — рейтинги політичних сил. Згідно з даними центру «Соціальний моніторинг», «Слуга народу» втрачає довіру виборців — підтримати партію готові 29,8 %. Тоді як «ОПЗЖ» набирає обертів: у їхньому активі 20,1 % підтримки. На третьому місці — «Європейська солідарність» з 15,7 % електоральних симпатій. Перетікання виборців від партії влади до політсили Медведчука Кацман пояснює просто: «большинство людей в стране — за прямые переговоры с Путиным».

Героєм третьої передмови став завсідник каналів Медведчука Дмитро Співак. Тези не надто відрізнялися: «Слуга народу», мовляв, програє вибори мерів у 5 містах-мільйонниках, а Зеленський може оголосити дострокові вибори до Верховної Ради.

Уроки «письма вилами по воді» продовжилися, коли до студії прийшов бізнесмен, телеведучий та потенційний кандидат у мери Києва Андрій Пальчевський. Враховуючи, що під час етеру «луцький терорист» Максим Кривош усе ще утримував заручників в автобусі, Пальчевському довелося коментувати й цей інцидент. Гість стартував із маніпуляцій: ганив журналістів за згадки про те, що Кривош народився у Росії. Адже коли у травні виходець з України вантажівкою в’їхав у натовп чорношкірих протестувальників у США, про його національну приналежність, мовляв, не йшлося. Схоже, Андрій Пальчевський забув, як тему про «українського злочинця-атовця» розганяла спочатку «Страна.ua», а з їхньої подачі і російські пропагандистські ЗМІ. Крім того, гість демонстрував псевдоекспертні знання у психології, заявивши, що вона «не является наукой», а вже після звільнення заручників у Луцьку хвалив президента Зеленського за те, що той «показал как себя вести» у таких ситуаціях.

На гуртову частину у студії зібралися народні депутати Олександр Качний, Наталія Королевська і Володимир Кальцев («ОПЗЖ»), Юрій Камельчук і Василь Мокан («Слуга народу»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), політичні коментатори Валентин Землянський та Сергій Поярков. Також до етеру телефоном долучалися нардеп Олег Волошин («ОПЗЖ»), речниця Головного управління Нацполіції Волині Ольга Бузулук, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, речник МВС Артем Шевченко. Разом 16 гостей (14 чоловіків та дві жінки).

Справжній сюрприз для тих, хто сумував за виваженою політичною аналітикою

Оцінюючи першій рік парламенту, представники монобільшості говорили про нормальний ритм роботи, тоді як опоненти ганили Верховну Раду за неефективність, а Олександр Качний і взагалі казав, що достроковими мають бути як парламентські, так і президентські вибори. Єдиною темою, що об’єднала присутніх, стало звільнення заручників «луцького терориста». Владу хвалив навіть давній критик Зеленського — Сергій Поярков. Хоча пізніше назвав події «комедией».

 

Втім, гуртова дискусія не встигла й розпочатись, як одразу ж перетворилася на базар. «Слугам» дорікали за непрофесійність, небажання проводити вибори до обласних рад Донеччини та Луганщини та вести прямі переговори з представниками окупантів.

Встановлення миру на Донбасі — «золота» тема для маніпуляцій каналів Медведчука. От і нині словам представника монобільшості Мокана про те, що з терористами перемов бути не може, члени «ОПЗЖ» опонували тезами про те, що чинна влада, як і попередники, хоче тільки воювати. Далі соратники Медведчука почали робили те, що завжди роблять коли їм нічим опонувати владі по суті — перебивати та принижувати. Коли мантри про те, що можновладці «не были на востоке во время войны» та не бачать, як страждають там українці, не подіяли, Наталя Королевська назвала Василя Мокана «невоспитанным балбесом», отримавши мляві зауваження від ведучих.

«Слуга народу» Юрій Камельчук у цей час намагався докричатися до ведучих, мовляв, представники «ОПЗЖ» завжди мають більше часу на репліки, ніж їхні опоненти, а слова соратників Медведчука спрямовані на «знищення нормального мислення». А потім пішов зі студії, отримавши шалену порцію критики, до якої долучилися й ведучі. Та ще й отримав услід «догану» від Сергія Пояркова, який відхід нардепа з етеру порівняв із втечею з поля бою.

Тож ювілейний етер «Пульсу» перетворився на базар зі сварками, галасом та «фірмовим» для каналів Медведчука збиткуванням із представників влади, які вперто продовжують відвідувати програми, де завжди медійно програють. Ведучі ж мовчки слухають  запрошених на етер членів та симпатиків «ОПЗЖ», вмикаючи модерацію лише під час виступів представників «Слуги народу». Не надто перебірливі творці «Пульсу» і в доборі гостей, бо ж продовжують кликати людей сумнівної репутації, аби лиш ті наполегливо критикували чинну владу. Хоча мета — зміцнити позиції «ОПЗЖ» як на місцевому, так і на центральному рівні — схоже, виправдовує будь-які засоби. Тож на перегляд концепції токшоу до місцевих виборів-2020 сподіватись марно.

23 липня, «19», ZIK

У слоті «Народу проти» — о 19-й годині — нині вийшло токшоу з лаконічною назвою «19». На передмову до ведучого Ростислава Сухачова прийшов лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Були також журналісти Ігор Лесєв, Сергій Лямець, військовий коментатор Олег Старіков та політкоментатор Тарас Загородній.

Гостя спіткала традиційна доля представника влади на каналах «ОПЗЖ»: симпатики політсили Медведчука засипали його критичними питаннями. Ігор Лесєв, зокрема, припускав, що ситуація зі взяттям заручників у Луцьку була постановкою, та допитувався у лідера президентської партії, як той оцінює підтримку представницею монобільшості Галиною Третьяковою легалізації проституції. Корнієнко стояв на тому, що резонансні ініціативи мають проходити публічне обговорення, а сам він чіткого ставлення до легалізації комерційного сексу не має.

Муляє Лесєву, який тривалий час мешкав у Росії, і «закон о языках». А от ведучий Ростислав Сухачов переймався, що нардепи так і не розглянули мовний законопроєкт члена монобільшості Максима Бужанського, хоч документ із подачі того таки Корнієнка втрапляв до порядку денного 17 липня. Лідер партії «Слуга народу», оточений проросійськими медійниками, здався на їхню милість: за законопроєкт Бужанського, мовляв, готовий був навіть проголосувати.

Говорили й про місцеві вибори. Корнієнко прізвищ майбутніх кандидатів не називав, а походи Юрія Корявченкова у мери Кривого Рогу, а Максима Бужанського в очільники Дніпра не підтвердив. Сказавши лиш, що кандидати від «Слуги народу» — «професіонали з досягненнями».

Згадав ведучий і про слова колишнього соратника Петра Порошенка Давида Жванії. Він днями заявив, що лідер «Європейської солідарності» захопив владу у 2014-му і хоче повторити це сьогодні. Ростислав Сухачов цікавився в Олександра Корнієнка, чи створять тимчасову слідчу комісію для перевірки цих слів. Корнієнко ініціативу підтримує, але для подальших кроків, мовляв, потрібні консультації з лідером фракції «Слуги народу» Давидом Арахамією.

Гуртову дискусію, крім учасників передмови, забезпечили народні депутати Валентин Наливайченко і Олексій Кучеренко (фракція ВО «Батьківщина»), Ірина Верещук («Слуга народу»), Олександр Колтунович («Опозиційна платформа – За життя»), економічний «експерт» Олександр Охріменко, міністр інфраструктури часів Порошенка Володимир Омелян, нардеп 8-го скликання Ігор Мосійчук (Радикальна партія Ляшка), міністр транспорту та зв’язку часів Ющенка Євгеній Червоненко. Разом 13 гостей (12 чоловіків та одна жінка).

«Експерт» чаклує над зростанням української економіки

До обговорення антитерористичної операції у Луцьку відеозв’язком долучили постійного постачальника смаженого в етери ZIK — нардепа 8-го скликання від Радикальної партії Ляшка Ігоря Мосійчука. Той розкритикував роботу спецслужб, зокрема Управління «Т» СБУ, а бійців підрозділу «Альфа», які завершували операцію, коли терорист уже здався, мовляв, і взагалі «підставили». Після того у студії показали нарізку «зашкварів» «слуг народу», а ведучий тиснув на представницю монобільшості Ірину Верещук щодо можливості переговорів із окупантами (те саме говорили й на «Пульсі»). Потому перейшли до довоєнних подій: журналіст Лесєв запевняв, що «для миллионов людей произошедшее в 2014-м было государственным переворотом».

 

Далі зайшлося про звинувачення Жванії в бік Порошенка. Адвокатом п’ятого президента виступив тодішній міністр інфраструктури. Володимир Омелян сказав, що Жванія багато «метався між партіями» та має «манію величі», тож зараз хоче уваги. Та враховуючи, що єдина у гуртовому етері представниця влади студію на той час залишила, «хлопчиком для биття» виступив саме Омелян. Спочатку на нього кричав економічний «експерт» Охріменко. Ведучий ледь зміг зупинити сварку. Потому міністру інфраструктури часів Порошенка пригадали, як «жодну реформу не реалізували» (Кучеренко) та інші гріхи попередньої влади. Володимир Омелян був непохитним: падіння економіки, мовляв, розпочалося ще за Януковича і триває зараз. За Порошенка ж були суцільне зростання та розвиток.

В цей час відеозв’язком до розмови долучився міністр транспорту та зв’язку часів Ющенка Євгеній Червоненко. Він розказував, що «мы живем в блевотине, это не страна», а міністра Омеляна назвав «лохом педальным», звинувачуючи у слабкій роботі на посаді. Подальша сварка запам’яталася словами Омеляна, що Червоненка, який нині перебуває на одному з середземноморських курортів, «захитало на кораблі». На що опонент відповів: «Шо ты гонишь?». Ведучий Сухачов при цьому був статистом і розмову не модерував.

Після перегляду програми склалося враження, що якщо на місце Сухачова поставити Влащенко, а плашку «19» замінити на «Народ проти», не кожен глядач помітить підміну. Адже обидва проєкти проходять в одній студії, під однакову фонову музику й той самий набір гостей. Та й мета у цих токшоу (як і в решти інших на каналах Медведчука) — незмінна: дискредитувати владу та переконувати, що добре стане лише тоді, коли владою буде «Опозиційна платформа — За життя».

24 липня, «Ехо України», Прямий

Дискутувати у студію прийшли народні депутати Ірина Фріз («Європейська солідарність»), Вікторія Гриб (позафракційна), Андрій Пузійчук (ВО «Батьківщина»), Ольга Василевська-Смаглюк («Слуга народу»), нардепка 8 скликання Ганна Гопко (ВО «Самопоміч»), ексміністр інфраструктури Володимир Омелян, колишній керівник управління у Державному бюро розслідувань Олег Корецький, волонтер Юрій Бірюков. Разом — вісім гостей (по четверо чоловіків та жінок). Гендерну рівність у студії відзначив навіть Матвій Ганапольський.

 

На старті дискусії ведучий вирішив підняти настрій глядачів анекдотом… звісно ж, із критикою Зеленського. Продекламувавши жарт про людину, яка після 20 років перебування у комі встала і, побачивши, що Володимир Зеленський став президентом, а Мірча Луческу — головним тренером ФК «Динамо», попросила повернути її у стан коми.

Далі Ганапольський оголосив обговорення скандалу зі звільненням працівника Держбюро розслідувань Олега Корецького. Правоохоронець, нагадаємо, заявив про тиск із боку керівництва ДБР у справах Порошенка. Підводка ведучого «Еха України» перед візитом гостя до студії звучала так: «Найбільш голосна подія… (пауза) — це теракт у Луцьку, але ж у ДБР звільнили Корецького». На табло в цей час презентували тему першого блоку — «Зачистка кадрів».

Колишній дебеерівець, діставшись мікрофону, повторив уже сказане: бореться, мовляв, за правду та хоче чинити по закону. Тоді як від керівництва Держбюро отримував вказівки тиснути на Порошенка та на Прямий зокрема. «Ми знаємо, що Прямий треба закрити», — бідкався  ведучий.

Олег Корецький провадив далі: керівництво бюро, мовляв, змушувало його надсилати Порошенку якнайбільше повісток «для піару і шуму» — такого, мовляв, у 2019-му не було. При цьому Корецький відзначав, що заради правди позбувся посади, на якій отримував по сто тисяч гривень щомісяця. Зауважень щодо такої високої зарплатні правоохоронця ні в кого з присутніх у студії не було, хоч на Прямому й люблять покритикувати владу за надвисокі зарплати.

За кілька хвилин, що був у студії, колишній керівник відділу ДБР постав борцем за правду та законність, якого всіляко захищав Матвій Ганапольський. За такою батьківською турботою ведучого годі було й згадати, як ще півроку тому на Прямому Корецького критикували як фігуранта «плівок Романа Труби», який, мовляв, теж тиснув на Петра Порошенка.

Саме про ці записи згадала представниця монобільшості Ольга Василевська-Смаглюк, попутно запитуючи у гостя, чи звертався той перед звільненням до органів внутрішньої безпеки. На захист Корецького кинувся ведучий, даючи можливість тому відповідати лише на запитання, на які він захоче. Бо нині, мовляв, «не звіт і не прес-конференція». Гримати на гостю від «Слуги народу» Ганапольський не припиняв впродовж всього часу її перебування у студії.

Корецький відповів, що до підрозділів внутрішньої безпеки звертався, та це, на його думку, не могло мати ефекту через заангажованість керівництва ДБР. А от «плівок Романа Труби», певнив колишній його підлеглий, не слухав, бо це — фейк. Хоча й не зрозуміло, як можна оцінювати достовірність записів, яких ніколи не чув. Нині ж у планах Олега Корецького — паралельний допит його та керівників Держбюро розслідувань з використанням поліграфу. Коротка доповідь правоохоронця взяла за живе Матвія Ганапольського. Він спершу запитував гостя: «Що ви будете їсти?» (в сенсі — з чого він житиме), а потім розповідав, що сказане колишнім слідчим — «крутіше за луцького терориста» і на основі цих заяв «має бути неймовірне розслідування». Непослідовна позиція, враховуючи, що скандали довкола записів нардепа Деркача, де Петро Порошенко фігурував у невигідному світлі, на тому ж таки «Еху України» воліють ігнорувати.

Наступний театралізований монолог ведучого стосувався подій у Луцьку. Ганапольський кілька хвилин критикував працівників спецслужб за недбале затримання Максима Кривоша. «Чому ви робите так, ніби це — черговий відосик Зеленського?» — сварився ведучий. Та про всяк випадок додав, що не прагне дискредитації глави держави, адже «виступає за владу». Потому згадали й схожий інцидент у Полтаві. Ганапольський специфічно жартував, що тамтешній «терорист» «Роман Скрипник — це як Роман Скрипін, тільки інший».

Після «фахової» оцінки подій у Луцьку ведучим посипалися «експертні» коментарі гостей. Завсідник «Еха», міністр інфраструктури часів Порошенка Володимир Омелян не має сумніву: побачене — «повна інсценізація для порятунку рейтингу Зеленського».

«Чому немає запитів від народних депутатів, що ж там сталося?» — підливав оливи у вогонь ведучий. Додавши, що в «ОПЗЖ», мовляв, тепер кажуть, що Зеленський готовий говорити з терористами, але не готовий з окупантами частини Донбасу. Аби ще більше переконати авдиторію, що «за Порошенка такого не було», у студії показали сюжет про захоплення заручників, що ставалися в Україні за останні роки. Тоді людей звільняли без участі президента.

Коли ж рівень незримої присутності Зеленського в етері зашкалив, пройтися вирішили й по урядовцях. Об’єктом для критики обрали міністра юстиції Дениса Малюську за його жартівливий пост про подарункові сертифікати до платних камер у СІЗО. Матвій Ганапольський називав міністра тролем, а Омелян сказав, що від почуття гумору Малюськи його «пересмикує». І це каже політик, який пародіював Зеленського світлиною з розстібнутими штанами…

Говорили й про можливе перемир’я на фронті, що, за узгодженням Тристоронньої контактної групи, має розпочатися з 27 липня. Супроводили дискусію інфографікою, де вказано кількість загиблих та обстрілів на Донбасі за каденції Зеленського. Коментарі гостей були передбачувані, як спека влітку: Омелян говорив, що у припинення вогню не вірить, натомість знає про «вказівку Банкової не відповідати вогнем», народна депутатка від «ЄС» Ірина Фріз твердила, що статистику обстрілів окупантами штучно занижують. Виправдовували дії влади лише представниця монобільшості Василевська-Смаглюк та позафракційна Гриб: парламентарки певні, що такі кроки до миру мають право на життя і повинні дати позитивний ефект.

Та щойно обидві депутатки залишили студію «Еха», як їм услід полетіли кпини. Зокрема, колишній радник Порошенка Юрій Бірюков сказав, що жінки «несли ересь», адже для наших воїнів з 27 липня настане «ослепленное перемирие». Бо вони, мовляв, будуть позбавлені права ходити в розвідку та користуватися безпілотниками. Ганна Гопко сказала, що за минулої влади такого колапсу у питанні обороноздатності не було. Матвій Ганапольський не втратив нагоди посмакувати (а саме на це скидалися його слова) вбивство окупантами військового медика під час евакуації поранених. Пригадавши, яку наругу бойовики вчинили над тілом загиблого, ведучий кричав, що «Зеленський мав би взяти цього вояку і привезти до ООН, як було при Порошенку». Яким чином президент «мав би взяти до ООН» загиблого, залишається лише здогадуватися.

Присутні у студії так розійшлися у критиці Зеленського, що зачепили його інтимне життя. Ексміністр Омелян видав тираду про те, що «якби Кадиров зайшов у спальню до Зеленського, той би тихо стерпів, бо треба мир», яку ведучий та гості прослухали мовчки.

Єдиний, хто з присутніх на той час у студії вірив у перемир’я з 27 липня — соратник Порошенка Бірюков. Тиша, міркував волонтер, може затягтися до трьох місяців… через домовленість Зеленського з Путіним з нагоди місцевих виборів, після проведення яких ситуація на фронті, певен гість, знову загостриться.

Говорили у студії й про затримання правоохоронцями ветерана Погребиського за те, що той був у гурті активістів, які облили зеленкою нардепа від ОПЗЖ Олега Волошина. Затриманого невдовзі відпустили на поруки нардепів від «Євросолідарності». Згадка про інцидент звелася до наведення у студії прямої мови Порошенка під час візиту до Печерського райсуду. Матвій Ганапольський у цей час згадав, як його, мовляв, запитували у соцмережах, куди буде тікати, коли Зеленський прийде до влади. «Я нікуди не біжу, стою і веду програму», — героїчно заявив медійник, показавши уявним ворогам непристойний жест.

Справа Романа Скрипіна живе

«Коли не працює закон — працює вулиця», — коментував епізод із нападом на Волошина Омелян. Хоча за часів, коли країною керував Порошенко, якого так нахвалює на етерах колишній міністр, з представниками вулиці силовики не церемонилися. Завершили етер «Еха України» відеонарізкою епізодів, коли зеленкою обливали Яценюка, Королевську, Ляшка та інших політичних діячів.

Отже, до кінця телесезону на Прямому продовжують політику агресивного критиканства чинної влади на чолі з президентом Зеленським, не цураючись ані переходу на особистості, ані втручання у приватне життя глави держави, як було цього випуску. Такий підхід не просто толерується ведучим: Матвій Ганапольський часто виконує роль соліста у хорі ненависників «зеленої» влади. А гості здебільшого виглядають статистами, запрошеними, щоб розвинути критику ведучого. При цьому, як сам президент, так і його команда регулярно продукують приводи для обґрунтованої критики, яких вистачить не на один етер Прямого. Втім на каналі, схоже, дотримуються думки, що позиції влади можна послабити тільки агресивними атаками у купі з показовою відданістю ведучого та гостей Порошенку. І, як показує практика, навіть у такого контенту є свій глядач.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY