detector.media
25.07.2020 16:15
В Угорщині тисячі людей вийшли на акцію протесту за свободу ЗМІ
В Угорщині тисячі людей вийшли на акцію протесту за свободу ЗМІ
Протести почалися після звільнення головного редактора одного з провідних незалежних новинних сайтів країни.

24 липня у столиці Угорщини Будапешті тисячі людей пройшли маршем до офісу прем'єр-міністра Віктора Орбана на знак протесту проти ймовірних атак уряду на свободу ЗМІ. Про це повідомляє Reuters.

Раніше в той же день 3 редактора сайту Index.hu і більше 80 журналістів (майже весь його штат) подали у відставку через те, що сталася «відкрита спроба чинити тиск» на сайт, коли засновник відмовився поновити на посаді головного редактора Саболча Дулла.

Звільнення головного редактора посилило занепокоєння тим, що уряд Віктора Орбана, який перебуває при владі вже понад 10 років, активізує зусилля щодо придушення свободи ЗМІ.

Раніше міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала ООН засудити уряди країн, які порушують право на інформацію, посилаючись на пандемію коронавірусу COVID-19.

Загалом у 38 країнах RSF зафіксували випадки цензури, порушення законодавства, затримання, перешкоджання та насильства щодо журналістів. Зокрема, йдеться про президентів Бразилії та США, які здійснюють напади на журналістів; арешти репортерів в Алжирі, Йорданії та Зімбабве; ухвалення закону про «державу інформаційної поліції» в Угорщині тощо.

Фото: Reuters

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY