detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
25.07.2020 11:00
Втомилися всі. Коронавірус у новинах і токшоу 13—19 липня 2020 року
Втомилися всі. Коронавірус у новинах і токшоу 13—19 липня 2020 року
Міністр погрожує посиленням карантину, а президент просить не лякати людей, бо вони втомилися.

Зеленський попросив не лякати українців посиленням карантину. Чи впоралися медіа із завданням президента — в огляді новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», «Прямого», «України», ZIKа, ««112»» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

У політичних токшоу та щоденних новинах тема коронавірусу вже стала чимось повсякденним. І медійники, і глядачі звикли до сумної статистики, карантину (що подекуди виглядає як псевдокарантин) і погроз влади повернути суворіші заходи, якщо люди не схаменуться. Журналісти майже не шукали нових тем і підходів. Вони навіть не намагалися лякати співгромадян, хоча міністерство охорони здоров’я не припиняє погрожувати посиленням обмежень. Всі втомилися й навіть президент Зеленський це визнав.

Токшоу. Коронавірусну статистику обговорювали в «Пульсі» на «112». А про карантин говорили у студії «Свободи слова Савіка Шустера» на «Україні». Головний санлікар України Віктор Ляшко вкотре наголошував, що карантин був запроваджений «вчасно і правильно» і за нагальної потреби знову може посилитися. Як окрема тема коронавірусна епідемія творців токшоу вже не цікавить, попри те, що кількість нових хворих не поспішає зменшуватись.

Щоденні новини традиційно повідомляли про статистику, спалахи в окремих регіонах, зокрема на курортах, можливість продовження карантину до кінця літа та ситуацію з відкриттям кордонів.

Медичних чиновників у новинах суттєво поменшало. 15 липня на зв’язку зі студією новин «1+1» був міністр охорони здоров’я Максим Степанов, який повідомив, що міністерство відстежує всі новини про випробування вакцин. Міністр вважає рекомендації міністерства простими й розраховує, що українці їх дотримуватимуться. А про умови початку навчального року у школах ще думають.

Глядачам важко було б визначитися, на краще йдуть справи з коронавірусом чи на гірше. Ситуація з поширенням хвороби стабілізується, повідомили 13 липня на ICTV. «Інтер» натомість наголосив, що розраховувати на різке зниження захворюваності в Україні поки не варто.

На СТБ розповіли про «скандал на Закарпатті. У Виноградівській районній лікарні від коронавірусу раптово помер батько 12 дітей Іван Верга. Його родичі у бездіяльності звинувачують лікаря-реаніматолога». Повідомляли про спалахи хвороби на курортах: Бердянську Запорізької області (ICTV, «Інтер», СТБ), Рибаківці на Миколаївщині (ICTV, «1+1», «UA:Перший», «Інтер», СТБ), Стрілковому на Херсонщині («1+1», а також у дитбудинку в Одесі («1+1», «Україна», ICTV) та лікарні на Одещині («Україна»).

У новинах каналу «112» розповідали історії тих, хто вижив на штучному кисні, й переказували прогнози лікарів щодо поведінки коронавірусу. Повідомив канал і про те, як пацієнти збирають пожертви, щоб відновити роботу лікарні в Коропці на Тернопільщині. ICTV сповістив, що медики застерігають українців від самолікування — багато хто нині скуповує препарати в аптеках про запас та начебто для профілактики коронавірусної хвороби. Про симптоми, що переслідують людей навіть після одужання від коронавірусної хвороби, та тривалість реабілітації, розповів «Інтер». Поради медикам, як утилізовувати використані маски та рукавички, давала «Україна». «1+1» повідомив, що «ЮНІСЕФ занепокоєні тим, що українці масово порушують карантин і наражають себе на небезпеку. Лікарні тим часом перевантажені». Глядачам «ТСН» запропонували цикл сюжетів, створених спільно з ЮНІСЕФ, про українські лікарні: 14 липня — про львівську лікарню швидкої допомоги, 15 липня — про лікарню у Стебнику на Львівщині, 16 липня — зі львівського Охматдиту. Крім того, 16 липня Катерина Булавінова, експертка ЮНІСЕФ, яка була на зв'язку з «ТСН», розповіла, що робити після появи симптомів коронавірусної хвороби та як поводитися під час карантину.

Про проблеми в роботі додатку «Дія» повідомили в новинах «України». Чи відкриють Умань для хасидів, з’ясовували «112» і 5 канал. За їхньою інформацією, рішення має прийняти спеціальна комісія. Тим часом «Інтер» поспішив ствердити, що прочан до Умані не пустять.

«112» канал повідомив, що розважальні заходи на Київщині ігнорують карантинні обмеження, а «Інтер» продемонстрував, як те саме роблять на Івано-Франківщині. Суспільний мовник повідомив, що окупанти скасували обов’язкову обсервацію для громадян України, які їдуть у Крим, і про тестування на коронавірус у львівському аеропорту. «112» розповів, що за новими умовами шкільного навчання вчителів і школярів не пускатимуть до шкіл із температурою, вищою за 37,2.

Фінт «Укрзалізниці», яка спершу продала кожне друге місце у вагоні, а потім без попередження відкрила продаж другої половини, висвітлювали на 5 каналі 15 липня. 16 липня «Факти» ICTV уточнили, що обмеження діють лише на перевезення до регіонів, де погана ситуація з коронавірусом. «Україна» в цей день наголосила, що жодних оголошень на вокзалах чи в касах про продаж другої половини місць немає. «Інтер» розповів, що пасажири і провідники незадоволені, й рішення «Укрзалізниці» може погіршити ситуацію з епідемією.

Важливою для теленовин темою залишається закордонний відпочинок. «112» і «1+1» повідомили, що Хорватія дозволила в’їзд українцям; про відкриті кордони Болгарії сповістили новини ICTV. «1+1», «Інтер» і «Україна» висвітлювали скупчення автомобілів на кордоні з Угорщиною, яка зненацька закрила кордон з Україною.

СТБ розповів про відпустки зірок на карантинах, а «112» — про заборону проводити дитячі табори у традиційному форматі без батьків.

«1+1», «UA: Перший» і ICTV повідомили, що почалися масові випробування вакцини від коронавірусу. А «112» повідомив, що японські гейші опинились у скруті через епідемію, «1+1» — про занепад борделів у Німеччині, а ICTV — що квартал червоних ліхтарів в Амстердамі закрили, бо там збирається натовп, створюючи небезпеку зараження.

Хоч говорити про коронавірусну епідемію на токшоу політикам уже нудно, піаритися на допомозі хворим і медикам вони не припиняються. «112» і «Інтер» у новинах 14-го тижня висвітлили круглий стіл за участі представників «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука та Олега Волошина, присвячений поєднанню зусиль у боротьбі з епідемією. 19 липня на «Інтері» Юрій Бойко розповів, як важливо підтримувати грішми медиків, а попередню владу звинуватив у «медичному геноциді». В цьому ж випуску Медведчук давав поради владі, як домовитися із Міжнародним валютним фондом про реструктуризацію боргу з огляду на пандемію.

15 липня «Україна» святкувала п’ятнадцятиріччя фонду Ріната Ахметова. У сюжеті Ахметов похвалив свій фонд за активну участь у боротьбі з коронавірусною епідемією. А 17 липня медики в новинах «України» дякували фондові власника каналу за автомобілі швидкої допомоги.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY