detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
24.07.2020 15:54
За рік у політичних токшоу стало вдвічі більше жінок. Сексизму теж побільшало (ІНФОГРАФІКА)
За рік у політичних токшоу стало вдвічі більше жінок. Сексизму теж побільшало (ІНФОГРАФІКА)
Найбільше жінок запрошують на канали Медведчука. Там їх також найчастіше принижують.

У першій половині 2020 року частка жінок — учасниць політичних токшоу на українських телеканалах зросла вдвічі в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року: з 11,6% до 22,1%. Без жодної жінки пройшло всього 7% випусків програм, тоді як минулого року цей показник становив 26%. Про це йдеться в дослідженні «Детектора медіа» про склад учасників і учасниць політичних токшоу.

Дослідження засноване на моніторингу політичних токшоу загальноукраїнських телеканалів. Аналізуються програми «Свобода слова» (ICTV), «Пульс» («112»), «Український формат» (NewsOne), «Право на владу» («1+1»), «Народ проти» (ZIK), «Ехо України» (Прямий канал) і «Свобода слова Савіка Шустера» («Україна»).

Найменше жінок у «Свободі слова» на ICTV (в середньому 1,6 спікерок на випуск), в токшоу «Ехо України» на Прямому (1,8) та на «Свободі слова Савіка Шустера» на «Україні» (2). У «Праві на владу» показник зріс із 1,8 до 2,3. На токшоу каналів Медведчука цей показник становить 3,6. Показник «Українського формату» на NewsOne сягнув рекордних 4,7. Однак найбільше сексизму та дискримінації зафіксовано якраз на каналах Медведчука, де жінок у студії найбільше, зокрема в «Пульсі» («112»), «Народ проти» (ZIK) та «Українському форматі» (NewsOne). 

На зростання частки жінок серед учасників токшоу вплинуло збільшення кількості депутаток в активному медійному пулі нової влади, а також коронавірусна пандемія, через яку в ефір запрошували медичних експерток. Більше про ґендерну ситуацію в політичних токшоу читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

Фото: makeout.by 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY