detector.media
22.07.2020 12:17
Від парламентського комітету та Нацради вимагають реакції на заяву «Ланету» про тиск «1+1 медіа»
Від парламентського комітету та Нацради вимагають реакції на заяву «Ланету» про тиск «1+1 медіа»
Учасників ринку закликають дотримуватися правил чесної конкуренції.

Декілька телеканалів, провайдер «Ланет» і декілька громадських організацій закликали органи державної влади відреагувати на заяву провайдера «Ланет» про тиск медіагрупи «1+1 медіа» з вимогою прибрати з пакетів провайдера телеканали, сигнал яких доступний на супутнику в незакодованому вигляді (медіагрупа відкидає ці звинувачення).

Відкритий лист підписали телеканали «Еспресо», «Сонце», 24 канал, Національна суспільна телерадіокомпанія України, провайдер «Мережа Ланет», громадські організації «Рада захисту конкуренції та споживачів», «Інтерньюз-Україна», «Наші гроші».

На їхню думку, заява провайдера «Ланет» повинна отримати правову оцінку з боку держави та оцінку від інших учасників ринку.

«Юридично дії медіа-групи можуть кваліфікуватись як “схилення до бойкоту суб’єкта господарювання, та створення перешкод суб’єктам господарювання у процесі конкуренції” та матимуть ознаки недобросовісної конкуренції відповідно до статті 32, частин четвертої, шостої статті 34 Господарського кодексу України, статті 10 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”», - йдеться у відкритому листі.

Автори листа закликали учасників ринку:

Вони також закликали Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики і Національну раду з питань телебачення та радіомовлення терміново відреагувати на ситуацію.

Лист відкритий до підписання іншими медіа, провайдерами та громадськими організаціями.

Нагадаємо, провайдер «Ланет» звинуватив «1+1 медіа» у вимозі прибрати з пакетів некодовані на супутнику канали під погрозою розірвання угоди на ретрансляцію каналів «1+1 медіа». У відповідь група «1+1 медіа» заявила, що хоче переглянути комерційні умови співпраці з провайдером і звинуватила його в андерепортингу.

Телеканал «Сонце» тим часом повідомив Інтернет асоціацію України (ІнАУ), що представники медіагруп примушують операторів і провайдерів виключати з їхніх мереж телеканал «Сонце» під погрозою позбавлення їх прав на контент медіагруп. Також «Сонце» поскаржився президенту України Володимиру Зеленському на тиск медіагруп, які хочуть закодувати сигнал цього каналу на супутнику.

ІнАУ закликала владу запобігти втручанню медіагруп у діяльність провайдерів. ІнАУ також виступила з відкритим зверненням до профільних державних органів з вимогою не допустити «картельної змови» медіагруп проти провайдера «Ланет».

Заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олег Черниш відповів, що регулятор не має права втручатись у господарську діяльність ліцензіатів.

Народний депутат Олександр Федієнко, колишній голова правління ІнАУ, закликав медіагрупи відкликати повідомлення про відмову від договорів з операторами.

Представник медіагрупи StarLightMedia Микола Фаєнгольд в інтерв’ю «Детектору медіа» назвав дискримінаційною ситуацію, коли невеликі розважальні канали продовжують відкрито мовити на супутнику: «Кодування каналів не було ініціативою медіагруп, запит ішов від провайдерів… Ми понесли збитки, закодували свій сигнал, отримали плановане зменшення охоплення. Але не всі розважальні канали пішли нашим шляхом. Хоча від початку мало бути інакше – всі українські розважальні канали повинні були закодуватися… Така ситуація – це відкрите питання до провайдерів».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY