detector.media
Наталія Данькова
20.07.2020 12:30
Детектор телерейтингів: червнева гра з прем’єрами та повторами
Детектор телерейтингів: червнева гра з прем’єрами та повторами
Найрейтинговішою трансляцією місяця став повтор серіалу «Квочка» на каналі «Україна».

У червні розпочався класичний сезон літніх повторів. З таким контентом одним каналам вдалося втримати свої показники і повернути своє лідерство, а іншим – ні. Серед новинних каналів продовжує укріплювати свої позиції ZIK, основну конкуренцію якому складає Прямий. Потрохи почав нарощувати свої показники і Суспільний мовник. Активність рекламодавців продовжує скорочуватися.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у червневому огляді порівнюємо з травнем 2020 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні червня: 23-й тиждень (1–7 червня), 24-й тиждень (8–14 червня), 25-й тиждень (15–21 червня), 26-й (22–28 червня), 27-й (29–30 червня).

Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції червня

У червні «Україна» повернула собі лідерство за комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+». Показники каналу відносно травневих майже не змінились, однак впала частка в найпершого конкурента – ICTV. «1+1» демонстрував зростання, однак цього не вистачило, щоби зрушити з третьої позиції, яка цього року є найбільш звичною для каналу. Найбільшого падіння зазнав канал СТБ, який майже зрівнявся з показниками за комерційною аудиторією з «Інтером». А на найбільше зростання за підсумками місяця вийшов канал «2+2».

За аудиторією «18+» непорушну першість зі значним відривом від конкурентів тримає «Україна». А от частка «1+1», «Інтера» та ICTV серед більш старшої аудиторії тримаються майже на одному рівні. Топ-10 продовжує замикати Прямий канал, однак він перший серед інформаційних мовників лише за рахунок маленьких міст і сіл, тоді як за вибіркою «50 тис.+» він поступається ZIK.

За статево-віковими характеристиками канали розбились на пари. При цьому якщо «1+1» – «Інтер» та ТЕТ – Новий у червні зблизилися, то ICTV – «2+2» віддалились. Останній – у бік більш чоловічої аудиторії.

Найрейтинговіша трансляція червня – серіал «Квочка» («Україна»). Ця назва може бути асоціацією для всього минулого місяця. Адже канали зараз подібні до квочок, які затихли на повторному контенті й висиджують нові прем’єри до осені. Українці продовжують дивитися новини, а саме – підсумкові випуски на «1+1» та ICTV. При цьому «Факти тижня» цікавили їх більше. «Дизель шоу» залишається найрейтинговішим гумористичним проєктом, а «Вечірній квартал» уже навіть не потрапляє до топу програм місяця, хоча «1+1» показує його свіжі випуски.

Трійка лідерів

У червні на каналі «Україна» у вечірньому праймі вийшли три серіали: «Акварелі», «Інша» та «Хто ти?». Усі вони втримали частку на рівні 10% і потрапили в топ.

Найкраща трансляція – фільм «Квочка» (спільне виробництво Film.ua та каналу «Україна»). Цей фільм вабить глядачів «України» і в прем’єрному показі, і в повторі. Уперше канал показав його в листопаді 2019 року, тоді стрічка теж взяла частку вищу за 15%. За сюжетом, головна героїня, учителька молодших класів, спершу все втрачає (дім, роботу, чоловіка), а далі стає домашнім вихователем своєї учениці й отримує дім, роботу та чоловіка.

Як завжди, більшість топових трансляцій «України» – покази у вихідні.

ICTV в червні лише на одному тижні поступився «Плюсам», а загалом упевнено був другим. Життя каналу без серіалу «Пес» складається не так вдало, як з ним. У праймі ICTV повторював серіали «На трьох» та «Розтин покаже». Вони виходили зі стабільними показниками, але до середніх не дотягували й частку понад 10%, як «Пес», не брали. У топі – низка художніх фільмів, які канал показував по понеділках.

А на верхівці червневого айсбергу топових програм ICTV – новини та гумористичне шоу. Цей контент стабільно бере високі цифри та підтримує бренд каналу.

«1+1», як і решта каналів, дістав на літо свої повтори, на цей раз канал відклав мелодрами і згадав про гумор: ситком «Сидоренки-Сидоренки» та російська комедія «Між нами дівчатами». Така зміна курсу глядачам зайшла і принесла частку слоту на рівні 9-10%. Власне, більшість трансляцій топу каналу – проєкти з гумористичною складовою. У топі є й кінопоказ, зокрема й український фільм «Dzidzio. Перший раз».

Друга трійка майже лідерів

Новий канал у червні практикував покази прем’єр: запустив четвертий сезон «Таємного агента» та п’ятий – «Аферистів у сітях». Останній проєкт вибився в топ. Власне, канал упродовж усього року поводить себе досить передбачувано, на відміну від торішніх різких змін у контенті та аудиторії за рахунок рекордної кількості різнорідних прем’єр. Новий поки не грається в серіали і тримається на лінійці власних проєктів у поєднанні з кінопоказом. І як результат – у червні він стабільно №4.

А от його колезі по медіагрупі, каналу СТБ, стабільності весь час бракує. У травні СТБ був на коні, фінали топових реаліті зробили для нього не один рейтинговий день, але в час літнього затишшя глядачі з кожним днем втрачали інтерес до повторів мелодрам. Якщо стрічка «Як я довго на тебе чекала» ще мала частку на рівні 8%, то «Водоверть» зібрала вже трохи більше 6%, а «Та, що дивиться у далечінь» і «Зникла наречена» – на рівні 5%. Як бачимо на графіку, крива каналу теж планомірно ковзнула донизу. Але при цьому більшу половину топу складають новини та власні проєкти. З-поміж них є й одна прем’єра – третій сезон «Нареченої для тата».

9

Топ найкращих трансляцій «Інтера» красномовно свідчить про те, що глядачам каналу найбільше подобається проєкт «Слідство вели з Леонідом Канєвським». А крива зміни показників упродовж червня – про те, що особливих змін на каналі не відбулось. Хоча «Інтер» намагався урізноманітнити свій контент точковою терапією – наприклад, турецькою мелодрамою «Пані Фазилет та її дочки», яка змінила іншу турецьку стрічку «Мене звати Мелек». Але до середньої частки каналу вона не дотягнула. Турецькі серіали «Інтер» показує не в передпраймі буднів, як «1+1», а о 16.25 у неділю, а далі повторює їх у будні об 11.00.

Також канал урізноманітнив червень концертами Лободи та Орбакайте, показував італійські драми (наприклад, «Ателье Фонтана – сестри моди») та німецькі детектики (наприклад, «Справа Колліні»).

Інформаційні канали

Увага до лідерів інформаційного мовлення в червні зросла. Основна битва, як ідеологічна, так і рейтингова, наразі точиться між Прямим і ZIK, який тепер упевнено і стабільно випереджає і «112 Україна», і NewsOne. До речі, показники цих двох мовників поступово знижуються. Нагадаємо, що ZIK єдиний з трьох інформаційних каналів холдингу ОПЗЖ має загальнонаціональне цифрове ефірне покриття, а «112 Україна» і NewsOne мовлять лише на супутнику і в кабелі.

Суспільний мовник

Частка «UA: Першого» нарешті пішла вгору, до 1% ще не дотягнулась, але хочеться сподіватися, що до травневих показників канал не повернеться.

На відміну від інших каналів, Суспільний мовник розпочав літо прем’єр. Сітка каналу змінилась у середині червня, коли скінчився показ онлайн-уроків. В ефір зайшов закупний іноземний продукт, про який «Детектор медіа» вже писав. Наприклад, «Світова медицина» і «Цифрове майбутнє та хай-тек», реаліті-шоу «Фермер шукає дружину», реаліті «Грандіозні проєкти: вулиця», багатосерійна драма «Містер Селфрідж», історичний серіал «Максиміліан і Марія Бургундська». Останній, до речі, потрапив до топу найкращих трансляцій. Також наприкінці місяця канал показав документальний фільм про українську психіатрію під назвою «Сто років ізоляції».

Але очолюють топ «UA: Першого» традиційно новини та фільми про дику природу. Також у червні аудиторію збирали трансляції літургій і проєкт Майкла Щура.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У червні 2020 року активність рекламодавців на телебаченні скоротилася на 21%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За словами старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, це сталось через те, що скоротили свою підтримку Pepsico та Vodafone.

Це були топові рекламодавці умовного «Альянсу» холдингів StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп». Вони призупинили рекламу брендів 7 Up, Mirinda, «Агуша», «Садочок» і «Чудо йогурт». А от найбільше зростання, відповідно до аналогічного періоду минулого року, показав P&G, який відновив активність брендів Always, Ariel, Clairol, Fairy, Naturella, Old Spice, Pampers і Tide.

За даними Vizeum Ukraine, серед рекламодавців групи «1+1» Reckitt Benckiser & Jacobs посилив присутність та утримав лідерство дому продажів за кількістю куплених рейтингів. У червні частка групи «1+1» від усього розпроданого рекламного інвентарю склала 23%, «Альянсу» – 77%.

Інфографіку та ілюстрацію для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше за показниками — у глосарії ІТК.

Фото: серіал «Квочка», канал «Україна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY