detector.media
17.07.2020 13:32
Інтернет асоціація України вимагає не допустити «картельної змови» медіагруп проти провайдера «Ланет»
Інтернет асоціація України вимагає не допустити «картельної змови» медіагруп проти провайдера «Ланет»
Із цією вимогою асоціація звернулася до профільних державних органів.

Інтернет асоціація України також закликала медіагрупи відкликати листи про відмову від договорів з провайдерами. Про це йдеться у відкритому зверненні асоціації.

ІнАУ виступила зі зверненням після заяв провайдера «Ланет» і телеканалу «Сонце» про те, що група «1+1 медіа» вимагає від провайдера прибрати з пакетів некодовані на супутнику канали під погрозою позбавлення їх прав на контент медіагрупи.

«Сьогодні ми змушені констатувати, що дедалі більший диктат ряду медіагруп і бездіяльність держави створюють загрози інформаційній безпеці країни і сприяють загостренню соціальної ситуації в країні. Останній приклад в цьому ряду – прямий тиск з боку групи «1+1 Media» та інших медіагруп з вимогою вимкнення з пакетів телебачення провайдерів програмної послуги низки телеканалів, сигнал яких доступний на супутнику в некодованому вигляді», - наголошує ІнАУ .

У таких діях асоціація бачить небезпечний прецедент втручання в господарську діяльність провайдерів і конкурентів, які вибрали рекламну модель ведення свого бізнесу, працюють у правовому полі і мають усі необхідні ліцензії. А закриття вільного доступу до їх контенту, на думку очільників ІнАУ, позбавляє жителів окупованих територій можливості «отримувати правдиву інформацію і фактично нав’язує їм телеконтент країни-агресора».

«Безперечно, сьогоднішній ультиматум став наслідком ситуації 2018 року, коли провайдер «Інформаційні технології» наважився виступити проти свавілля медіагруп, але в умовах бездіяльності антимонопольних органів держави був показово покараний в результаті змови монополістів. Безкарність підвищує ставки, і сьогодні вже «Ланет» опинився під прицілом картельної змови», - йдеться у зверненні ІнАУ. Нагадаємо, у жовтні 2018 року три медіагрупи звинуватили кабельного провайдера «Інформаційні технології» у порушеннях принципів партнерських відносин, провайдер – у тиску та розірванні угод через те, що він поскаржився до Антимонопольного комітету. Згодом гравці домовились, і канали медіагруп повернулись у пакети провайдера.

Також ІнАУ закликає медіагрупи «відкликати, припинити обурливу практику обґрунтування цих листів начебто іншими причинами і поважати права та законні інтереси своїх партнерів по ринку! Ми просимо решту учасників ринку – провайдерів і телеканалів – не піддаватись незаконному тиску, адже виконання ультиматумів – шлях до ще більшого порушення ваших законних прав! Ми звертаємось до ЗМІ та громадськості не залишатися байдужими до нахабного втручання в господарську діяльність та до торпедування засад інформаційної безпеки держави! Ми вимагаємо від профільних державних органів відновити баланс інтересів на вітчизняному медіаринку, не допустити повторення картельної змови медіагруп проти «Ланета», який мав сміливість виступити на захист своїх законних прав, і зайнятись нарешті інформаційним забезпеченням жителів окупованих територій!».

Нагадаємо, провайдер «Ланет» звинуватив «1+1 медіа» у вимозі прибрати з пакетів некодовані на супутнику канали. У відповідь група «1+1 медіа» заявила, що хоче переглянути комерційні умови співпраці з провайдером і звинуватила його в андерепортингу.

Телеканал «Сонце» тим часом повідомив Інтернет асоціацію України, що представники медіагруп примушують операторів і провайдерів виключати з їхніх мереж телеканал «Сонце» під погрозою позбавлення їх прав на контент медіагруп.

У відповідь Інтернет асоціація України закликала владу запобігти втручанню медіагруп у діяльність провайдерів. Заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олег Черниш відповів, що регулятор не має права втручатись у господарську діяльність ліцензіатів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY