detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
17.07.2020 10:30
Обійми Путіна. Моніторинг теленовин 6–12 липня 2020 року
Обійми Путіна. Моніторинг теленовин 6–12 липня 2020 року
Плівки Деркача, пожежі на Луганщині та внутрішній туризм — ключові теми тижня. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

Журналісти поєднують приємне із корисним та розповідають про українські курорти. Пріоритет «літніх тем» та пожежі на Луганщині додали емоційності новинам порівняно з попереднім тижнем. Політика в новинах присутня була мінімально в темах мовного закону, нової серії із «плівками Деркача» та піаром окремих політсил. Також меідагрупи «1+1» та «Україна» опонують одна одній у темі про розподіл колишніх медіаактивів Сергія Курченка.

Нардеп рятує від коронавірусу

Ще у квітні в мережі перетравили пропозицію нардепа Сергія Шахова використовувати його кров для лікування коронавірусної інфекції. Тоді не надто якісні медіа рясніли заголовками про «цілющу кров» політика. Шахов був першим нардепом, який перехворів на COVID-19 і активно розповідав про перебіг лікування. Тодішні дещо ексцентричні заяви Шахова через два місяці реінкарнувалися вже з іншим нардепом. На «1+1» розповідали, як Сергій Рудик із групи «За майбутнє», який також перехворів на COVID-19, здає кров у Черкасах. Сюжет розповідає про перспективи застосування плазми крові від людей, що вже перехворіли та здобули імунітет, для виготовлення препаратів, що сприятимуть лікуванню нових хворих. Примітно, що Рудик робить цю благодійну справу в Черкасах, де розташований його виборчий округ.

 

«У Черкаському центрі крові Сергій Рудик 8-й доброволець. До малої кількості охочих додається ще і відсутність антитіл у перехворілих. Із-поміж попередніх семи донорів, COVID у яких був підтверджений у Черкасах, лише четверо мали антитіла», — йдеться в сюжеті Валентини Доброти. Чому з усіх можливих героїв обрали саме нардепа, можна тільки здогадуватися. За весь минулий рік у вечірніх новинах «ТСН» про Сергія Рудика говорили по суті лише двічі — коли йшлося про його затяжне отримання мандату нардепа. А за останній місяць у праймі «1+1» Рудик з’являвся вже тричі — щоразу в позитивних ролях: то як піклуватиметься у Раді про профспілки (двічі), то про благородну місію порятунку від коронавірусу. Частіша поява пана Рудика в часі збігається з його долученням до групи «За майбутнє», про яку на «1+1» говорять виключно в позитиві.

Сергія Шахова, до речі, теж двічі згадували у випусках каналу «Україна». Ключовий посил повідомлень полягав у тому, що нардеп порушив умови карантину, скликавши з’їзд партії «Наш край» у Батурині. Про це на каналі говорили два дні поспіль 6 та 7 липня. При цьому жодного разу так і не повідомили, про з’їзд якої ж партії йдеться, кого вона представляє, які має рейтинги, ідеї чи вплив.

Масовістю серед новин з ознаками замовності й далі беруть гору представники «Опозиційної платформи — За життя». Нардепи Королевська, Бойко, Скорик виступали із заявами на підтримку промисловців та аграріїв у складні коронавірусні часи. Як завжди, апелювали до того, що держава має захищати бізнес і допомагати йому. Втім, конкретних механізмів не пропонували.

На каналі «Україна» незбалансовано висвітлювали розгляд мовного закону Конституційним судом. В обох випадках у випуску надали слово лише Вадиму Новинському — нардепу та колишньому громадянину Росії, який саме й оскаржував конституційність української мови як єдиної державної. Аргументи нардепів, котрі підтримують мовний закон, у ці новини не включали.

Значну кількість згадок про представників «Європейської солідарності» забезпечили справи, пов’язані з Петром Порошенком. Свіжим приводом стало оприлюднення чергової серії компромату від Андрія Деркача. Певні тенденції в подачі теми можна було спостерігати в новинах окремих каналів. На 5 каналі зосередилися на захисті Порошенка: «У прес-службі "Євросолідарності" наголошують: Росія упродовж останніх шести років своїми фейками постійно веде гібридну війну. А сам Деркача та присутній на пресконференції прокурор Костянтин Кулик,  далі цитата, — “учасники кремлівського плану з відбілювання Путіна і зняття з Росії відповідальності за агресію і перекладання її на Україну” — кінець цитати». На «1+1» окремим повідомленням виділили заяву опонента Порошенка експрокурора Костянтина Кулика: «Раніше саме він займався поверненням украдених активів за часів Януковича. За його словами, Петро Порошенко, Валерія Гонтарева і Борис Ложкін через свої компанії нібито вивели за кордон мільярди доларів США, які раніше конфіскували правоохоронці», — озвучила ведуча. Синхрон Кулика дублював закадрове повідомлення, а можливості відповісти на звинувачення нікому з названих ексчиновників не дали. На «Інтері» та «UA: Першому» у комплексних повідомленнях згадували про відповідь із Кремля щодо автентичності записів. На «112» реакцію речника Путіна подали із запізненням на день — тобто неоперативно наголосили на тому, як український політичний скандал прокоментували у Кремлі. У повідомленні узагальнено йдеться про зміст розмови, а цитують тільки дружні загальні репліки нібито Путіна й Порошенка: «тисну руку», «обіймаю» тощо.

 

Медійні баталії

Різні сторони конфлікту відстоювали «1+1» та «Україна» в матеріалах про конкурс на управління медіаактивами Сергій Курченка в «Українському медіа холдингу». Претендували на  роль управителя на «1+1 медіа». А в «Медіа групі Україна» заявляли, що конкурс пройшов із порушенням закону.

8 липня на «1+1» дали коротке повідомлення: «Скандал назріває у конкурсі на управління українським медіа холдингом». В «1+1» заявили про порушення умов конкурсу й додавання шостого учасника, якого раніше не було. У новині дали лише коментар виконавчого директора «1+1 медіа», а щодо позиції організаторів конкурсу — Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) ведуча озвучила: «“ТСН” звернулася до агентства, щоби там прокоментували ситуацію та розказали про відбір. Усю інформацію з цього приводу в агентстві пообіцяли надати завтра». Але не дочікуючись відповіді для збалансованого матеріалу, канал видав лише позицію однієї — своєї — сторони. Через день, 10 липня, у «ТСН» повернулися до цієї теми. Жодних уточнень щодо запитуваного від АРМА коментаря так і не з’явилося, але з посиланням на журналіста Юрія Бутусова в новині повідомили, що буцімто прибрати холдинг до рук хоче «чиновник із Банкової»: «За його припущенням, зокрема, це може бути заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко, який намагається створити лояльну до себе медіа компанію». Щодо балансу та відповіді на закиди ситуація повторилася: «“ТСН” направило йому запит, але відповіді поки що не отримала».

10 липня на каналі «Україна» також говорили про скандал і нібито нечесне проведення конкурсу. Але якщо «Плюси» нарікали на додавання нового учасника, якого нібито не мало би бути, то тут, навпаки, скаржилися, що «не всі учасники медіаринку змогли взяти участь у конкурсі». Попри невідокремлені оцінки, матеріал виглядає повнішим: тут і цитували заяву АРМА про проведення конкурсу в належний спосіб, і дали коментар першого заступника голови Нацради, який каже, що такі конкурси не передбачені законодавством. Також у сюжеті навели заяву «Медіа групи Україна», що «конкурс є прихованою позаконкурсною передачею ліцензії на мовлення». Ту ж думку висловив голова парламентського комітету з питань свободи слова Нестор Шуфич. У сюжеті включили навіть позицію медіаексперта Олексія Погорєлова. Здавалося б, ситуацію розібрали з усіх сторін, але насправді всі зібрані коментарі стверджують одне й те саме — конкурс нібито створює нечесну конкуренцію. Наприклад, представників «1+1 медіа», про яких у сюжеті згадували і які саме через цей конкурс претендують на колишні активи Курченка, прокоментувати свою позицію не запросили.

 

Також незбалансовано на «Україні» та «Інтері» розповідали про новий законопроєкт, що регулюватиме медіа. «Відхилити законопроєкт про медіа — із таким проханням до Верховної Ради та президента звертається низка журналістів, видавців і блогерів», — повідомили на каналі «Україна» 9 липня. «Представники ЗМІ певні: закон може позбавити медіа незалежності», — йдеться в новині «Інтера» того ж дня. Ці повідомлення не аналізують положення законопроєкту, не говорять про аргументи «за» і «проти». А в новині «Інтера» містяться маніпулятивні узагальнення, ніби всі представники ЗМІ мають одностайну думку. Ключовими в цих повідомленнях були коментарі голови НСЖУ Сергія Томіленка, а про яких іще представників медіа йшлося — не уточнювали.

Гарячі новини

Надзвичайні події, спричинені негодою: град на Черкащині та Одещині, повені на Волині, «відірвані від світу» мешканці Прикарпаття після підтоплень. Додали бурхливих вражень і пожежі на Луганщині: «Наш воєнкор Олександр Махов, який нині мчить на Луганщину, де вирують лісові пожежі, перед тим побував на позиціях армійців поблизу Золотого», — розповідали на «Україні», підсилюючи напругу. Зрештою, новини з Луганщини стали найпопулярнішими з усіх регіональних саме через масштабні пожежі.

 

Третя за популярністю тема, в якій переважали невідокремлені оцінки, — поради для відпочинку. Тут і барвисті описи краєвидів, і вся палітра особистих вражень кореспондентів:

  1. «На Бірючому цінують спокій і не хочуть, щоб сюди приїжджали натовпи туристів. Поки тут заповідна зона, тиші не порушуватиме гуркіт автівок та юрми людей. Іноді навіть зникає мобільний зв'язок. Тобто це ідеальне місце забути про всі турботи» («Україна», 6 липня);
  2. «Місто лева, яке десятиліттями вабить городян і туристів, дивує і досі» («Інтер», 6 липня);
  3. «Додому тільки на човні. Ти тільки уяви, живеш на острові, на справжньому, де немає автівок, ось, будь ласка, де ловиться риба, навкруги одна вода, куди не поглянь» («Україна», 7 липня);
  4. «Я собі уявляю принцес, які дивляться вдалечінь і виглядають своїх прекрасних принців із походів. Утім історія цієї вежі значно прозаїчніша» (СТБ, 8 липня).

У значній частині таких матеріалів згадували слоган «Мандруй Україною», який активно просуває Офіс президента. Ще один проєкт під егідою президента — «Велике будівництво» — часто з’являється у випусках новин у «паркетній» подачі. Тільки від початку липня про інфраструктурні проєкти розповідали у 14 матеріалах, більшість — на каналі «Україна», переважно в компліментарній подачі. Цього тижня на проєкт зреагували й у новинах суспільного мовника. На «UA: Першому» повідомили, що під час візиту до Волині Зеленський особисто інспектував будівництво дороги. Зокрема, перед тим у мережі з’явилося відео, як військові вичерпували калюжі до приїзду президента. «Прилітав Зеленський зокрема і для того, аби проінспектувати будівництво і ремонт доріг на Волині. Чи знав про те, як готували перед його візитом дорогу до летовища, спитати не вдалося, кількість питань до гаранта обмежила пресслужба», — розповіли кореспонденти. А після сюжету додали коментар політолога: «Відкривати нові дороги, стадіони чи садочки не входить до повноважень президента, — каже професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань».

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY