detector.media
16.07.2020 17:45
У Білорусі працівники ОМОН зламали ніс журналісту «Радіо Свобода»
У Білорусі працівники ОМОН зламали ніс журналісту «Радіо Свобода»
У Мінському міськвиконкомі кажуть, що кореспондента затримали, бо він «не послухався».

У Мінську працівники ОМОН 15 липня при затриманні побили журналіста білоруської редакції «Радіо Свобода» Антона Трафімовича, йому зламали ніс. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Журналіста затримали під час акцій протесту біля Центральної виборчої комісії, звідки він вів репортаж. «Ніхто не представився, люди в цивільному одязі просто підбігли, схопили мене за руки, потягли за голову, не кажучи, за що мене тягнуть. Я не чинив опору. Я навіть не мав шансу протистояти, бо чотири з них тягнули мене. Минуло 10-15 хвилин після стріму. Я дізнався, що вони були міліцейськими лише тоді, коли мене відвезли до відділку міліції», – розповів він.

Журналіст каже, що його за годину відпустили без допиту. Після цього він звернувся до лікарні, де йому діагностували перелом носа й наклали чотири шви.

Офіційна представниця Мінського міськвиконкому Наталія Ганусевич сказала, що Антона Трафімовича затримали, бо він «не послухався».

«Громадянин не відповідав законним вимогам міліції. У рамках адміністративного провадження його затримали та доставили на експертизу до Заводського районного відділу внутрішніх справ Мінська. Поранення, про які повідомив молодий чоловік, він отримав через непокору. Матеріали про отримані тілесні ушкодження було направлено до підрозділу Слідчого комітету Республіки Білорусь для перевірки та правової оцінки», – сказала вона.

Білоруська асоціація журналістів висловила обурення та протест через затримання журналістів, а також закликала владу Білорусі дотримуватися міжнародних стандартів та зобов'язань у сфері свободи слова. За їх даними, під час протестів затримали щонайменше 15 працівників ЗМІ.

Прессекретарка Державного департаменту США Морган Ортагус та Європейський Союз 16 липня висловили стурбованість через масові затримання активістів та журналістів у Білорусі. Водночас ООН повідомила, що стежать за ситуацією в Білорусі й закликала білоруську владу виявити стриманість і гарантувати право на протест.

Нагадаємо, 19 червня 2020 року в Білорусі відбулись мітинги через затримання представників опозиції, які хотіли взяти участь у президентських виборах. Загалом по всій Білорусі правоохоронці затримали понад 120 осіб, серед затриманх були журналісти, які висвітлювали акції протесту.

22 червня Комітет захисту журналістів закликав владу Білорусі припинити переслідування та цькування журналістів, які висвітлюють протести напередодні президентських виборів у країні. За даними CPJ, правоохоронці затримали щонайменше 14 журналістів, з яких трьох – засудили за нібито участь у несанкціонованих акціях протесту. 

14 липня в Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала, яких вважали головними суперниками чинного президента Олександра Лукашенка.

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY