detector.media
Софія Скиба
«Детектор медіа»
16.07.2020 14:10
Антимонопольний комітет не бачить порушень з боку видавця «клону» криворізької «Домашньої газети»
Антимонопольний комітет не бачить порушень з боку видавця «клону» криворізької «Домашньої газети»
Головред видання «Домашняя газета» зауважив, що після появи «клону» оригінальну газету стали рідше купувати.

Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України повідомило, що не бачить порушень з боку ФОП Ірина Алєксєєва, що випускає «клон» криворізького видання «Домашняя газета» – під назвою «Моя домашня газета».

Представляючи ТОВ «Камертон», головний редактор видання «Домашняя газета» Віктор Коваленко зауважив, що після появи «клону» оригінальну газету стали рідше купувати, що призвело до проблем із виплатою гонорарів авторам та подальшим фінансуванням випуску газети.

У зверненні до АМКУ він зазначив, що ФОП Ірина Алєксєєва неправомірно використовує дизайн газети, що вочевидь призвело «до змішування з діяльністю іншого суб’єкта господарювання» (стаття 5 ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції»). За його словами, макет першої шпальти «клону» фактично скопійований із справжньої «Домашньої газети» – збігається дизайн колонтитулів та шрифтів, оформлення ТВ-програми й рубрик. Пан Коваленко також вказав, що назва «клону» відрізняється лише наявністю слова «Моя» і відсутністю останньої літери в останньому слові назви.

«Навіть псевдоніми авторів МДГ (Моя домашня газета – ДМ) схожі на прізвища постійних авторів: МДГ – Ніна Чайка, ДГ – Наталья Чайковская, МДГ – Наталья Шилова, ДГ – Наталия Шишка», – написав пан Коваленко в зверненні до АМКУ.

Натомість голова територіального відділення Антимонопольного комітету України Олександр Турковський вважає, що «Домашняя газета» не надала АМКУ достатньої кількості аргументів, щоб вважати діяльність ФОП Алєксєєва такою, що призвела до негативних наслідків для видання «Домашняя газета».

Нагадаємо, у газетних кіосках Кривого Рогу 1 квітня 2020 року почали продавати клон друкованого видання «Домашня газета». Нове видання називається «Моя домашня газета», його зареєструвала Ірина Алєксєєва 19 вересня 2019. Головний редактор «Домашньої газети» Віктор Коваленко тоді сказав, що редакція планує звертатись до правоохоронців, оскільки поява такого ЗМІ може вважатись недобросовісною конкуренцією.

Журналісти «Детектора медіа» придбали та проаналізували перший випуск видання «Моя домашня газета» – у ньому матеріали підписані іменами людей, які співзвучні із справжніми іменами авторів «Домашньої газети». Під час верстки використано елементи логотипу справжньої «Домашньої газети». Більшість матеріалів належить іншим виданням, на кшталт «Страна.ua» та «Сегодня».

Фото авторки

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY