detector.media
14.07.2020 17:46
Справа Шеремета. Поліція та адвокати обмінялися звинуваченнями в затягуванні
Справа Шеремета. Поліція та адвокати обмінялися звинуваченнями в затягуванні
Правоохоронці кажуть, що матеріали справи відкрили 53 дні тому.

Національна поліція звинуватила захист підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета в затягуванні процесу ознайомлення з матеріалами провадження. Адвокати відкинули ці звинувачення та заявили про затягування з боку слідчих.

У поліції кажуть, що підозрюваним та 13 адвокатам відкрили матеріали справи 22 травня. «Захисникам, які прибули на ознайомлення, були надані скановані копії матеріалів провадження. Однак 7 з 13 адвокатів станом на сьогодні, 14 липня, взагалі не розпочали знайомитися із матеріалами. <…> Тож закликаємо сторону захисту не затягувати процес ознайомлення, аби пришвидшити початок судового розгляду в справі вбивства журналіста Павла Шеремета», – сказали в Нацполіції 14 липня.

Своєю чергою, адвокат підозрюваної Яни Дугар Віталій Коломієць написав у Facebook, що слідчі самі майже 10 днів зволікають з ознайомленням з речовими доказами.  

Водночас адвокат підозрюваної Юлії Кузьменко Тарас Безпалий сказав «Українські правді», що вже ознайомився з 38 томами справи й буде готовий завершити, коли слідчі виконають ухвали суду про проведення комп’ютерно-технічної та портретно-психологічної експертизи. За його словами, поліція не проводить їх і це можна вважати затягуванням з боку слідства.

Адвокат підозрюваного Андрія Антоненка Станіслав Кулик назвав заяву Міністерства внутрішніх справ «введенням в оману громадськості» та додав, що правоохоронці офіційно не зверталися до нього через нібито затягування. «Ми зацікавлені якнайшвидше розглядати справу в суді, щоб невинуваті особи не сиділи дарма за ґратами. Наразі захист майже зі всіма матеріалами ознайомився. Ріф (Андрій Антоненко) майже кожен день знайомитися з матеріалами, які йому приносять до ІТТ. Але, правду кажучі, не все нам дають», – додав він.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. На брифінгу правоохоронці, як докази провини Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, навели уривки їхніх телефонних розмов. Після ознайомлення з матеріалами справи «Бабель» 13 линя 2020 року повідомив, що низку заяв поліція вирвала з контексту й неправильно трактувала. Водночас, як пише видання, жодна з розмов не стосувалася справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

30 березня досудове розслідування справи Шеремета продовжили до 12 червня 2020 року. На початку квітня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що вважає, що через два місяці буде «якийсь результат» у справі про вбивство Павла Шеремета.

21 травня 2020 слідство змінило підозри фігурантам кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Слідчі також відкрили окреме провадження щодо невстановлених осіб – організаторів вбивства.

22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства журналіста Павла Шеремета

Досудове розслідування справи Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад дві сотні томів: 38 томів – стосовно трьох підозрюваних, більше 200 – щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину.

Поліція повідомила, що кримінальне провадження готове до передачі до суду.

Фото: 5 канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY