detector.media
13.07.2020 17:00
Зеленський підписав закон про підтримку культури
Зеленський підписав закон про підтримку культури
Тепер уряд має затвердити перелік платних послуг, які можуть отримати державні й комунальні заклади культури.

Президент Володимир Зеленський 13 липня підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Про це повідомила пресслужба президента.

«Креативні індустрії, заклади культури – серед тих, хто найбільше постраждав від карантину. Адже їхня діяльність зупинилася майже повністю, й зараз вони живуть у цілковитій невизначеності. Це цілі сфери економіки, які нині перебувають на межі виживання. Вони також сплачують податки й дають людям робочі місця, тому потребують не меншої підтримки, ніж традиційні галузі бізнесу», – сказав пан Зеленський.

Цей закон встановлює зменшення плати за оренду майна на вимогу закладу культури, який його винаймає й не міг використовувати під час карантину; вносить зміни в закон «Про рекламу», що надає додаткові можливості для радіо; вносить зміни в закон «Про оренду державного та комунального майна», які мають унормувати надання закладами культури платних послуг у сфері культури та мистецтв.

«Важливо, що документ також поширює держпідтримку кінематографії у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроєктів. Зазначається, що для національних ігрових, анімаційних, документальних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільмів художньої та культурної значущості (авторських), телевізійних фільмів, серіалів та фільмів-дебютів вона може бути в обсязі до 100% включно загальної кошторисної вартості», – йдеться в повідомленні.

Після набрання законом чинності, Кабінет Міністрів України протягом місяця має розробити та затвердити порядок та умови надання кінематографії держсубсидії на розвиток кінопроєкту. Також уряд має затвердити перелік платних послуг, які можуть отримати державні й комунальні заклади культури. 

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підготував лист до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з закликом доопрацювати Державну програму стимулювання економіки та подолання наслідків пандемії.

24 квітня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав три законопроєкти щодо економічної підтримки культури та креативних індустрій через дію обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусу COVID-19. А саме законопроєкти:  №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3378 «Про внесення зміни до Бюджетного Кодексу України щодо державної підтримки сфери культури у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 3379 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Авторами цих проєктів, норми яких напрацювала міжфракційна робоча група, стали народні депутати з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету свободи слова.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

13 травня 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3377.  16 червня депутати підтримали в другому читанні цей законопроєкт. Детальніше читайте тут

Крім того, 28 травня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до уряду з проханням допомогти сфері культури в першому півріччі 2020 року.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 9 червня передав лист прем’єр-міністру Денису Шмигалю з проханням поновити фінансування відомства в розмірі двох мільярдів гривень. 8 липня Кабінет Міністрів України виділив мільярд гривень на підтримку сфери культури та креативних індустрій.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY