detector.media
Марина Довженко
12.07.2020 11:00
Змова, роздратування і викличне ігнорування. Коронавірус у новинах і токшоу 29 червня — 5 липня
Змова, роздратування і викличне ігнорування. Коронавірус у новинах і токшоу 29 червня — 5 липня
У щоденних новинах розповідають про курортну вакханалію, а в токшоу досі плетуть теорії змови. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, ««112»» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

У щоденних новинах про епідемію говорили з помітною втомою і майже без позитиву. Все менше добрих прогнозів і яскравих особистих історій, більше розпачу і констатації факту, що Україна повернулася до «доковідного життя» попри зростання кількості хворих.

Коронавірусну статистику на всіх каналах коментував Міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Кілька разів з'явилися коментарі й інших урядовців, зокрема прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та головного санлікаря Віктора Ляшка.

На «1+1» розповіли, що уряд готується до другої хвилі епідемії, а в деяких містах в оригінальний спосіб посилюють карантин. Наприклад, у Києві кафе, ресторанам і кінотеатрам дозволили працювати лише до 22 години. А на «Інтері» заяву Шмигаля трактували по-своєму: «Карантин в Україні триватиме, але радше для галочки. Посилювати обмеження не будуть. Хіба локально — в областях із найгіршою коронавірусною статистикою».

Регіонами-лідерами знову називали Львівщину, Закарпаття, Рівненщину, Івано-Франківщину та Київ. Новини розповідали про спалах хвороби у дитячому садочку (5 канал) та смерть породіллі від коронавірусу в Луцьку («1+1», «UA:Перший»), спалах у будинку дитини в Рівному («1+1», «Україна»). ICTV повідомив про масове порушення карантину у Ніжині на Чернігівщині. Там місцева влада провела політичну акцію з концертом, приурочену до місцевих виборів. Зібралося багато людей, ніхто не дотримався дистанції, а в масках були одиниці. Розказали в новинах цього каналу, що львівські лікарні заповнені на 95%, тоді як за даними «Інтера» — на половину.

Щоденні новини показували, як виглядає відпочинок на українських курортах — Генічеську («112»), Миколаєві («Інтер»), Одесі («1+1», «Інтер»), Херсонщині («Україна»), озерах Київщини та Києва («1+1», «Інтер», «Україна»), Трускавці («Україна»). Не все виявилося райдужно і продумано — в сюжеті ICTV розповіли, що відпочивальники на Одещині, Херсонщині та Шацьких озерах переважно нехтують масками: пансіонати повністю заселені, ресторани забиті, біля водойм не проштовхнутися. Окремо ведуча зауважила, що «український пляж усипаний людьми, громадський транспорт, де людей як оселедців в банці і багато без масок». В сюжеті СТБ розповіли, що Одесу заполонили туристи, які хизуються в соцмережах фотографіями з відпочинку: «на цих кадрах добре видно, як заповнені пляжі, ковдри розстелені на піску так щільно, що місцями і пройти немає де. І це попри те, що дозволена відстань в умовах карантину між людьми не менше півтора метра». В новинах «1+1» сказали, що Одеса «виклично ігнорує коронавірус» — на пляжах людно, в магазини пускають без масок. На «Інтері» ствердили, що карантин в Україні лише на папері — його порушують по всій країні. На «Україні» розповіли, що пляжі і нічні клуби переповнені, а українці нехтують карантинними нормами.

На скайп-зв'язку зі студією «Фактів» (ICTV) міністр Максим Степанов розповів, що на курортах постійно проводяться перевірки і заклади, які порушують карантин, штрафують, але можна робити це активніше. На «1+1» міністр сказав, що ситуація погіршується через нехтування правилами — мовляв, люди не користуються масками та антисептиками, не дотримуються соціальної дистанції. І переклав відповідальність на громадян: «якщо в нас не користуються нашими рекомендаціями, які ми даємо, ми не в змозі тоді зупинити COVID-19». На прямому зв'язку зі студією «Сьогодні» («Україна») Степанов говорив про адаптивний карантин і про штрафи за порушення

Продовження харківської історії з радіологічним диспансером зацікавило лише ICTV. «Факти» 29 червня повідомили, що від коронавірусної хвороби помер «чорнобилець», якого першим транспортували з переповненої інфекційної лікарні до диспансеру радіозахисту.

Шкільну освіту з вересня — дистанційну чи стаціонарну — обговорювали на «1+1». На СТБ підняли питання якості антисептиків.

У новинах намагалися достукатися до людей, які легковажать загрозою інфікуватися. «Українці занадто безтурботно ставляться до небезпеки поширення коронавірусу. Більшість людей вважає, що хвороба не страшна і лікарі точно справляться з нею. Але послухайте медика, який щодня бореться за життя інших. За його словами, 50 відсотків пацієнтів, що потребують допомоги апарату ШВЛ, вже приречені. То невже нам важко носити маски, тримати дистанції, ще трохи потерпіти карантинні обмеження?» — мовила до глядачів ведуча Оксана Гутцайт на ICTV. 2 липня на ICTV розповіли, як важко пацієнти з коронавірусною хворобою переносять штучну вентиляцію легень і які ускладнення залишаються у них на все життя. У сюжеті «1+1» сказали, що «на вулицях майже не видно масок, так само не видно ніякої дистанції між людьми. Навпаки, тепер ті, хто носить у натовпі маску подекуди навіть викликають агресію і роздратування». 4 липня глядачам «1+1» розповіли, що «масковий режим на межі нервового зриву. Словесні перепалки, штовханина супроводжують нові правила життя в умовах коронавірусу».

Усі центральні канали розповідали про важливу подію — одужання першої леді. Мовляв, Олена Зеленська почувається добре, але ще буде доліковуватися від наслідків двосторонньої пневмонії.

Говорили про ситуацію за кордоном: Греція готується до відкриття кордонів («112», ICTV), послабили карантин на Кубі («112»), в Італії розвивають екотуризм (5 канал), англійське місто Лестер та американський штат Аризона повертається до суворого карантину; раніше обмеження поновили Флорида, Техас і Каліфорнія (5 канал, ICTV, «UA:Перший», «Інтер»). Вишенька на торті — в Амстердамі відновив роботу «квартал червоних ліхтарів»: «ці заклади також вже працюють в Австрії, Швейцарії, повії обіцяють дотримуватися суворих правил безпеки» попри те, що соціальна дистанція в таких закладах неможлива (сюжет від 2 липня на «112»). Зацікавили «червоні ліхтарі» і «1+1».

Те, що Туреччина, Єгипет, Чорногорія, Хорватія і Албанія відкрили кордони для українців, повідомили «112», «UA:Перший» і «Україна». Закордонні курорти вирішили проінспектувати на «1+1» та «Україні»; розпочали з Туреччини. Про ситуацію в Грузії розповіли на «Україні».

«112», ICTV та «Інтер» розповіли, що в ЄС дозволили продавати перший препарат від коронавірусу — «Ремдесевір». 5 канал, «1+1» та «Інтер» повідомили про початок тестування вакцини від коронавірусної хвороби на людях у Китаї, ICTV — у Японії.

30 червня на «Інтері» розповіли, як Українська православна церква Московського патріархату підтримує медиків. У «Подробицях» часто з'являються матеріали, що вихваляють церкву МП. У сюжеті з Одещини похвалили  митрополита Агафангела разом із представниками «Опозиційної платформи — За життя». Фонд Ріната Ахметова з допомогою лікарням в різних регіонах традиційно хвалили на «Україні» 30 червня, 1, 2 та 3 липня,

Епідемію обговорювали і в одному з токшоу, але краще би цього не робили. Попри те, що пандемія триває четвертий місяць, гостя «Українського формату» (NewsOne) ексрегіоналка Олена Бондаренко досі розповідає, що це звичайний грип, і заявляє, що українська система охорони здоров’я у дванадцять разів краща за американську, адже в США буцімто в 12 разів більше загиблих від коронавірусу на мільйон жителів. Нардеп Олексій Устенко намагався розповісти, навіщо був потрібен карантин, але його перебивали криками про крадені маски. Теоріями змови поділився з глядачами нардеп від «Слуги народу» Юрій Камельчук — на його думку, Європа спеціально маніпулює відкритістю кордонів, аби залишити собі українських заробітчан. Потім політик запитав у присутніх, скільки вони мають знайомих із коронавірусом: «Я хочу зрозуміти, наскільки близько ці люди біля нас і чи вони взагалі є». Пояснення нардепа дуже просте: недобросовісні лікарі діагностують коронавірус там, де його немає.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY