detector.media
10.07.2020 13:27
Дружина Медведчука кілька років володіє третиною компанії – співвласниці каналів «1+1 медіа» (ДОПОВНЕНО)
Дружина Медведчука кілька років володіє третиною компанії – співвласниці каналів «1+1 медіа» (ДОПОВНЕНО)
Група «1+1 медіа» каже, що отримувала від юристів Ігоря Суркіса неактуальну інформацію про його частку.

Дружина лідера «Опозиційної платформи – За життя», кума Путіна Віктора Медведчука Оксана Марченко вже кілька років володіє третиною (33,33%) офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів групи «1+1 медіа». Таку інформацію група «1+1 медіа» отримала від своїх учасників.

Доповнено: Група «1+1 медіа» розіслала заяву з цього приводу, але менш ніж за годину відкликала її, оскільки має сумніви в отриманих даних і додатково перевіряє їх. Група уточнює інформацію і про рік угоди (у заяві повідомляли про 2010 рік), і про розмір часток.

8 липня «1+1 медіа» отримала офіційну відповідь від своїх учасників на запит щодо зміни структури власності в офшорної компанії Bolvik Ventures LTD. Виходячи з цієї відповіді, зміна власника відбулася у вересні 2010 року і станом на сьогодні контролерами компанії Bolvik Ventures LTD є Ігор Суркіс (з часткою 33,34 %), Леонід Ашкеназі (з часткою 33,33 %) та Оксана Марченко (з часткою 33,33 %).

Сама ж компанія Bolvik Ventures LTD опосередковано володіє частками каналів «1+1» (24,65%), «1+1 International» (24,65%), ТЕТ (24,5%), «2+2» (24,5%) і «Бігуді» (24,5%). Однак у заяві група «1+1 медіа» повідомляє лише про канал «1+1» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1»). «Відповідно, кожна із перелічених осіб (Ігор Суркіс, Леонід Ашкеназі та Оксана Марченко. – ДМ) володіє в телеканалі “1+1” часткою менш, ніж 10 %», – йдеться в заяві.

Якщо порахувати точні відсотки, то Ігор Суркіс, Леонід Ашкеназі та Оксана Марченко контролюють по 8,22% каналів «1+1» і «1+1 International» та по 8,17% каналів ТЕТ, «2+2» і «Бігуді».

Bolvik Ventures LTD немає в структурі власності інших двох каналів групи – «ПлюсПлюс» та УНІАН-ТБ.

Юристи «1+1 медіа» надіслали додатковий запит до Bolvik Ventures LTD з метою отримання оригіналів документів, які підтверджують вищезазначені факти, повідомила пресслужба «1+1 медіа».

«Ми стурбовані тим, що не отримали цю інформацію від міноритарних власників одразу після зазначених змін або протягом наступних 10 років. Крім того, юристи Ігоря Суркіса надавали неактуальну інформацію на запити “1+1 медіа”, коли юристи холдингу готували документи для щорічного аудиту та звітували перед Національною радою з питань телебачення та радіомовлення. Таким чином, міноритарні власники халатно поставилися до положень українського законодавства, незважаючи на ризики, які несуть їхні дії для телеканалів групи», – йдеться в заяві групи.

«1+1 медіа» заявляє, що редакційна політика медіаресурсів групи була та залишається без змін: «Журналісти упродовж цих 10 років готували незалежні матеріали на актуальні теми, без цензури або вказівок, дотримуючись стандартів журналістики, і точно без підігрування країні-агресору. Зміни, які відбулися, жодним чином не позначилися на нашій державницькій позиції й не позначаться в майбутньому, адже наявні власники є учасниками з несуттєвою концентрацією (до 10 %) і не можуть впливати на функціонування бізнесу й тим більше — втручатися в редакційну політику та впливати на контент будь-яких програм».

Нагадаємо, з декларації народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука за 2019 рік стало відомо, що його дружина Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів «1+1», «2+2» і ТЕТ.

При цьому в документах про структуру власності каналів, оприлюднених на їхніх сайтах, вказано, що Bolvik Ventures Ltd контролюється Ігорем Суркісом, а Оксана Марченко в документах не згадується. Зазначено, що Bolvik Ventures Ltd опосередковано володіє 24,6% каналу «1+1», 24,5% каналу ТЕТ і 24,5% каналу «2+2».

Водночас адвокат Ігор Кириленко, який представляє інтереси Віктора Медведчука, сказав, що Оксана Марченко володіє 8,22% акцій телеканалу «1+1» і 8,17% акцій телеканалу ТЕТ. За словами адвоката, ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», власником якого до березня 2016 року був Віктор Медведчук, а в березні 2016-го стала Оксана Марченко, в січні 2012 року придбало за ліцензією Національного банку України 100% акцій кіпрської компанії «Бересінтіо Інвестментс Лтд». Ця компанія якраз володіє 33,33% акцій компанії Bolvik Ventures Ltd.

У пресслужбі «1+1» заявили, що для них інформація про частку Оксани Марченко є новою. 10 червня ТРК «Студія 1+1» направила запити до компаній зі структури власності із проханням роз’яснити ситуацію та надати достовірну інформацію про структуру власності компанії Bolvik Ventures Ltd. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення відклала переоформлення ліцензій каналу ТЕТ, доки не отримає від «1+1 медіа» роз’яснень про зміну структури власності.

Кінцевий бенефіціарний власник «1+1 медіа» Ігор Коломойський заявив, що частка родини Медведчуків у структурі «1+1» для нього новина. Почесний президент «1+1 медіа» та міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко теж сказав, що не знав про участь родини Медведчуків у структурі власності. Він сказав, що Bolvik Ventures LTD раніше належала братам Суркісам.

Віктор Медведчук сказав, що партнерство в бізнесі з олігархом Ігорем Коломойським – це «питання бізнесу, а не ідеології». А Оксана Марченко «не виключає», що може розширити свою частку в структурі власності «1+1». Їй треба володіти контрольним пакетом акцій, щоб впроваджувати зміни на каналі.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY