detector.media
10.07.2020 10:25
Офіс Ради Європи закликав ВР розглянути законопроєкт про медіа
Офіс Ради Європи закликав ВР розглянути законопроєкт про медіа
Водночас у Офісі вважають, що законопроєкт має повністю відповідати стандартам Ради Європи та положенням Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Офіс Ради Європи в Україні закликав Верховну Раду під час поточної сесії в першому читанні розглянути законопроєкт №2693-д «Про медіа». Про це Офіс повідомив 9 липня в Facebook.

Експерти Ради Європи надали авторам законопроєкту свої рекомендації, частину з яких врахували при роботі над документом. Робоча група Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики впродовж 10 місяців працювала над вдосконаленням тексту законопроєкту. Зокрема, провела низку громадських обговорень з журналістами, представниками медіаіндустрії, асоціаціями та експертами.

«Зважаючи на досягнутий значний прогрес, вважаємо дуже важливим скористатися позитивною динамікою та вікном можливостей, щоб розглянути законопроєкт "Про медіа" №2693-д у першому читанні під час поточної сесії Верховної Ради України», – зазначається в повідомленні.

Рада Європи вже отримала запит на проведення експертизи оновленої версії законопроєкту. Там вважають, що найближчим часом необхідно продовжити відкриті дискусії.

«З огляду на міжнародні зобов’язання України, важливо, щоб законопроєкт повністю відповідав стандартам Ради Європи та положенням Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги – варто лібералізувати регулювання онлайн-медіа та друкованої преси, а також надати додаткові гарантії від можливих зловживань при застосуванні санкцій (таких, зокрема, як блокування онлайн-медіа)», – йдеться в повідомленні.

Документи ЄС та Ради Європи, які радять врахувати у роботі над законопроєктом:

Нагадаємо, 1 липня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти в першому читанні за основу доопрацьований законопроєкт «Про медіа» № 2693-д і відхилити альтернативний законопроєкт № 2693-2.

З підготовленим робочою групою драфтом нової редакції законопроєкту «Про медіа» № 2693 можна ознайомитися на сайті «Детектор медіа».

Аналіз законопроєкту від Інституту масової інформації можна прочитати тут: частина 1частина 2. Аналіз законопроєкту від експертки «Детектора медіа» Галини Петренко читайте тут: переваги й недоліки доопрацьованого законопроєкту «Про медіа».

Офіс Ради Європи в Україні планує наступного тижня провести серію онлайн-обговорень оновленої версії законопроєкту

2 липня депутати від «Слуги народу» зареєстрували доопрацьований законопроєкт «Про медіа» № 2693-д.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY