detector.media
08.07.2020 16:15
Кабмін виділив мільярд на сферу культури та креативних індустрій
Кабмін виділив мільярд на сферу культури та креативних індустрій
Міністр культури також розповів, куди підуть виділені кошти.

Кабінет Міністрів України виділив мільярд гривень на підтримку сфери культури та креативних індустрій. Рішення ухвалили 8 липня під час засідання уряду.

«Знайдені можливості виділення коштів в розмірі одного мільярда, які підуть в першу чергу на надання грантів в сфері культури, мистецтв, креативних індустрій, у сфері туризму, інституціональної підтримки у видавничій сфері, на субсидії для кінопроєктів і також для нагальних потреб із закупівлі засобів індивідуального захисту, оплату комунальних послуг для закладі культури», – сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він додав, що зменшення доходів в сфері культури становлять щонайменше 50%.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль теж закликав підтримати сферу культури. «Більшість країн Європи ідуть таким самим шляхом, сфера культури, інформаційних і креативних технологій потребують сьогодні підтримки. Вони зазнали також безпосереднього впливу карантину й коронакризи. Тому звісно ми маємо підтримати – це і робочі місця, і розвиток економіки», – уточнив він.

Водночас цю постанову Мінкульт має протягом трьох дні доопрацювати з Міністерством фінансів, про що на засіданні попросив міністр фінансів Сергій Марченко.

Пан Ткаченко на свої сторінці в Facebook розповів, куди підуть виділені кошти:

«Окрім того, заклали фінансування для створення електронного обліку культурної спадщини та культурних цінностей. Щоб надалі, зокрема, не виникало "випадкових" нових забудов на їхньому місці. І звісно – частина бюджету буде виділена на компенсацію втрат закладами культури за період карантину: для оплати комунальних послуг, послуг з пожежної безпеки та охорони», – каже міністр.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підготував лист до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з закликом доопрацювати Державну програму стимулювання економіки та подолання наслідків пандемії.

24 квітня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав три законопроєкти щодо економічної підтримки культури та креативних індустрій через дію обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусу COVID-19. А саме законопроєкти:  №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3378 «Про внесення зміни до Бюджетного Кодексу України щодо державної підтримки сфери культури у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 3379 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Авторами цих проєктів, норми яких напрацювала міжфракційна робоча група, стали народні депутати з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету свободи слова.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

13 травня 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3377.  16 червня депутати підтримали в другому читанні цей законопроєкт. Детальніше читайте тут

Крім того, 28 травня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до уряду з проханням допомогти сфері культури в першому півріччі 2020 року. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 9 червня передав лист прем’єр-міністру Денису Шмигалю з проханням поновити фінансування відомства в розмірі двох мільярдів гривень.

Фото: Олександр Ткаченко / Facebook 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY