detector.media
08.07.2020 14:31
Видавництво Vivat заявило про спроби тиску на свободу слова й друку з боку Медведчука
Видавництво Vivat заявило про спроби тиску на свободу слова й друку з боку Медведчука
Суд готується винести рішення в справі за позовом Віктора Медведчука, який хоче заборонити книгу «Справа Василя Стуса».

Генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова заявила про спроби прямого тиску на свободу слова й друку в Україні з боку народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука, який подав позов проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва через книгу про Василя Стуса. Про це Vivat повідомило 6 липня.

«Ми впевнені: вимоги Віктора Медведчука – це неприхована спроба прямого тиску на свободу слова і друку в Україні, яскравий прояв боротьби із інакомисленням. Взагалі цей процес виглядає як другий суд над Стусом. Пан Медведчук свого часу цей процес програв. Ми маємо намір відстояти свою позицію до кінця і готові в разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини», – сказала пані Орлова. 

Віктор Медведчук просить заборонити видання (виготовлення), розповсюдження книги «Справа Василя Стуса», поширення будь-якої інформації про книгу в ЗМІ та в інтернеті. Окрім цього, він просить стягнути з пана Кіпіані та Vivat витрати на сплату судового збору й визнати частину інформації, наведеної в книзі, недостовірною. Дарницький районний суд Києва 10 липня, о 10:00, проведе засідання за цим позовом.

«Ми прогнозуємо, що це може бути останній суд у нашій справі в першій судовій інстанції і вже 10 липня може бути оголошене судове рішення – своєрідний "вирок" свободі слова та науці. У разі програшу ми будемо подавати апеляцію, адже ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це принципово для нас. В той час, коли Віктор Медведчук "захищає свої честь, гідність та ділову репутацію", ми захищаємо право суспільства на пошук історичної правди», –  говорить Юлія Орлова.

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності. Віктор Медведчук посилається на дев’ять епізодів з книги, яка містить 688 сторінок. Йдеться про наступні цитати:

Також ДМ розповідав, що навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено за особистим «проханням» політика Медведчука, який свого часу був адвокатом Стуса.

Тодішній голова Держкіно Пилип Іллєнко сказав у коментарі для ДМ, що «якщо в процесі виробництва фільму вносяться корегування в сценарій, [...] це повністю зона відповідальності продюсера, режисера і автора сценарію».

Режисер Роман Бровко, в свою чергу, заявив, що перед початком зйомок 1 травня сцен з Медведчуком уже не було в сценарії і вони не планувалися для зйомок (нібито за тиждень до початку зйомок новий варіант сценарію був переданий до Держкіно). За його словами, сцени видалили через перехронометраж, прохання сина Стуса та позицію прокатників.

При цьому син Василя Стуса Дмитро заперечив, що про щось просив знімальну групу: «Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають».

11 серпня 2018 року на той час прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман доручив керівництву Мінкультури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком. Після цього в Держкіно заявили, що проведуть перевірку фільму через видалені сцени. А голова Держкіно зазначив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука. За його словами, з Держкіно ніхто не погоджував зміни до сценарію.

Видалену зі сценарію сцену суду над українським поетом і дисидентом Василем Стусом, в якій фігурував його адвокат Віктор Медведчук, мали дозняти. Про це заявив режисер фільму Роман Бровко.

Син українського поета та дисидента Василя Стуса Дмитро заявив, що творці фільму про його батька порушили усі домовленості і він відмовився співпрацювати з ними.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY