detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
08.07.2020 12:00
«Тотальне ОРДЛО для всіх». Огляд політичних відеоблогів за 29 червня — 5 липня 2020 року
«Тотальне ОРДЛО для всіх». Огляд політичних відеоблогів за 29 червня — 5 липня 2020 року
Прихильники Шарія збирають відходи життєдіяльності Зеленського, Дубинський їздить на передвиборчі велопокатеньки на дорогому позашляховику, Мокрик відзначає, як сумнівно тамує кадровий голод команда президента.

Напередодні місцевих виборів-2020 блогосфера стає все більш політично наелектризованою. Шарій, не розмінюючись на дрібниці, визначає своїм ворогом номер один Володимира Зеленського; Дубинський доходить до комічного у прагненні посісти місце «туйового мера Кличка»; а інші блогери коментують навколополітичні скандали, які виникають мало не щодня.

У Зеленського — новий ворог номер один

Принаймні, забрати цей титул у Петра Порошенка всіляко намагається людина, чия політсила однією з перших розпочала в Україні передвиборчу кампанію — блогер Анатолій Шарій. Бо якщо раніше на його ютуб-каналі можна було знайти матеріали про того ж таки Порошенка, представників його оточення чи то «фахові» розслідування про «злочини» української армії на Донбасі, то нині блогер мовить тільки про одне. Більшість відео, що їх Шарій оприлюднив на тижні, стосується Володимира Зеленського та наближених до нього людей.

Посил у кожному з відео — незмінний: в Офісі президента засіли «преступники», які хочуть «заставить население бояться», замовляючи, мовляв, напади на активістів Партії Шарія. Аби ж докричатися до потенційного виборця (відколовши частину електорату в тієї ж таки «Слуги народу»), Анатолій Шарій використовує всі можливі канали комунікації. Зокрема, й телевізійні — ті, що належать кумові Путіна Віктору Медведчуку. Тут блогер постає в образі «експерта широкого профілю», коментуючи будь-які теми з українського порядку денного. А Медведчук бачить у шарійцях союзників у боротьбі з «пещерной русофобией».

Проте цього тижня, крім виробництва передвиборчого відеоконтенту, у політсилі Шарія перейшли й до перформенсів. У своєму телеграм-каналі блогер/політик написав, як його прихильник в одному з одеських ресторанів, дочекавшись, поки до тамтешньої вбиральні сходить президент Зеленський, взяв біоматеріал глави держави. Для недовірливих Шарій прикріпив відео, яке має підтвердити «чистоту експерименту». Мовляв, в Офісі президента кажуть, що Шарій — наркоман, а ми подивимось, а що ж Зеленський?

Неабияку блогерську продуктивність в цей час демонстрував і один із топ-хейтерів Шарія — Сергій Іванов. Останнім часом більшість його відео присвячена саме лідеру партії червоних кульок. Чергове викриття від Іванова стосувалося того, що Шарій свого часу був затятим ігроманом, про що говорив у давніх інтерв’ю. Сергій Іванов не добирає висловів у бік опонента: голландського втікача він вважає «людиною, яка зрадила все: від сім’ї до батьківщини». І наводить відео з інтерв’ю багаторічної давнини, де тоді відомий у вузьких колах Анатолій Шарій розповідав, як, бажаючи грати в азартні ігри, виніс із дому всю техніку та міг навіть убити людину, якби це допомогло втамувати жагу до гри в казино. Іванов же в кінці відео запитує: чи потрібен державі політик із такими моральними якостями?

Баттл «Шарій проти Зеленського» коментували й блогери майданчика видання Censor.net. У тематичному влозі Марина Данилюк-Ярмолаєва зауважує: поки «Опозиційна платформа — За життя» разом зі своїм «молодіжним крилом» — Партією Шарія — атакують Зеленського та «Слугу народу», «відкушуючи» їхній електорат та сході та півдні, в Офісі президента ніяк не протидіють проросійській інформаційній атаці. Що, мовляв, загрожує «зеленим» політикам «знищенням на виборах». А далі взагалі може початися «тотальне ОРДЛО для всіх». Рефлексувала на дії Шарія / «ОПЗЖ» і блогерка Тетяна Даниленко. Мовляв, політсила Медведчука спільно з шарійцями заявляє про готовність протистояти вуличним «радикалам і фашистам». Водночас ніяк не реагуючи на відверто ксенофобські дописи, які той таки Шарій поширював десять років тому.

Велосипед як невмирущий засіб передвиборчого хайпу

Багатьом із тих, хто свого часу дивився серіал «Слуга народу» з Володимиром Зеленським у головній ролі, припав до душі образ народного президента Василя Голобородька. Який, з-поміж інших чеснот, навіть на посаді номер один не прагнув розкоші, а до адміністрації їздив на велосипеді.

Відтоді Зеленський став президентом у реальності, а піар за допомогою велосипеда беруть на озброєння політики різного штибу. Серед них і блогер та телеведучий, а нині нардеп від монобільшості та потенційний кандидат у міські голови Києва — Олександр Дубінський. Для того, аби зняти черговий піар-відеоролик, депутат приїхав до середмістя Києва на потужному позашляховику, та під камери найнятих операторів пересів на більш скромний ровер.

Таку показову «народність» політика відзначили й інші блогери. Сергій Стерненко, зокрема, іронізує: Дубінський хоче показати близькість до народу, будучи ментально близьким лише до народу російського. А загалом те, чим займається нардеп, на думку Стерненка, можна назвати «топленням рейтингів президента». Бо ж сам Олександр Дубинський, мовляв, «не тоне».

Втім Дубінський у згадуваному Стерненком відео все ж не приховував свого автопарку, сховавши ровера до авто відомого німецького бренду. Сам же влог присвячений був поганій велоінфраструктурі Києва, сформованій, за словами Дубінського, за каденції «туёвого мэра Кличко». Та чи буде сприяти велосипедистам, в разі свого обрання, сам «слуга народу», маючи у розпорядженні 17 недешевих авто?

Роман Скрипін ганив Дубинського не за показовий велорайдинг, а за лексику, якою нардеп послуговується у соцмережах. Зокрема, за улюблену фразу нардепа з монобільшості про статевий акт в «тупой собачий рот», запозичену в колишнього соратника Януковича — Андрія Портнова. Використання такої лексики — принизливе для самого депутата, вважає Скрипін, який і сам не проти гострого слівця у мережі та в побуті.

Кадровий голод втамовується прихильниками Януковича

Журналіст Данило Мокрик укотре присвятив влог президенту Зеленському. Тільки, на відміну від Шарія, не придумував для глави держави епітетів, а критикував за щось реальне. Цього разу — за згадуваний президентом кадровий голод, на який той скаржився на пресконференції у травні. Попри заявлений брак кадрів, каже Мокрик, влада не прагне набирати фахівців через відкриті конкурси. А призначає сумнівних посадовців, на кшталт виконувача обов’язків міністра освіти Сергія Шкарлета, який свого часу вдавався до наукового плагіату, був членом Партії регіонів та прихильником Віктора Януковича. Сам Шкарлет стверджує, що в партію піти його змусили, а про вірність її ідеалам він насправді не говорив.

Те ж саме, мовляв, і в Державному бюро розслідувань: конкурси на заступників керівника, коли на цій посаді перебувала теперішня генпрокурорка Ірина Венедиктова, були вкрай сумнівними. Тож, резюмує блогер, влада начебто має кадровий голод, але аж ніяк не прагне його втамувати зрозумілими громаді методами.

Згадав про президента й ведучий та автор блогу «Кисельные берега» Євгеній Кисельов. Тільки мовив медійник про рейтинги Володимира Зеленського. Зокрема, про зростання недовіри до дій чинного глави держави. Чи розуміє президент Зеленський, що до падіння рейтингів веде, зокрема, сумнівна кадрова політика та інші прорахунки влади, риторично запитує блогер.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY