detector.media
07.07.2020 17:19
У Росії за звинуваченням у «держзраді» затримали ексжурналіста «Коммерсанта» і «Ведомостей» Сафронова
У Росії за звинуваченням у «держзраді» затримали ексжурналіста «Коммерсанта» і «Ведомостей» Сафронова
Крім того, поліція затримала вже 12 журналістів, які вийшли на поодинокі пікети на підтримку Івана Сафронова.

У Москві за звинуваченням у «державній зраді» затримали радника голови «Роскосмосу», колишнього журналіста російських видань «Коммерсантъ» і «Ведомости» Івана Сафронова. Він на допиті відкинув ці звинувачення. Про це пише «Медуза».

За версією Федеральною служби безпеки, він нібито передавав спецслужбі однієї з країн НАТО відомості, що становлять держтаємницю (відомості про військово-технічне співробітництво, оборону і безпеку Росії).

У будинку колишнього журналіста провели обшук, а з його робочого кабінету в «Роскосмосі» вилучили документи. Зазначається, що затримання пана Сафронова пов'язують з його журналістською діяльністю. За даними «Медузи», ексжурналіста могли затримати через статтю «Коммерсанта» від 18 березня 2019 року про постачання російських винищувачів Су-35 до Єгипту.  Її за деякий час видалили. Проте Івана Сафронова вже кілька разів допитували в ФСБ, зокрема – через цей матеріал.

У «Роскосмосі» теж кажуть, що затримання не пов'язане з роботою пана Сафронова в держкорпорації. Водночас керівник пресслужби «Роскосмосу» Володимир Устименко сказав, що в корпорації всі працюють «в штатному режимі». Зокрема, голова «Роскосмосу» Дмитро Рогозін перебуває на робочому місці, його не викликали для пояснень у цій справі.

Крім того, силовики прийшли з обшуками до головної редактори видання «Холод», колишньої  кореспондентки «Медузи» Таїсії Бекбулатової, яка раніше близько спілкувалася з паном Сафроновим. Після слідчих дій її відвезли на допит у ФСБ. 

Поліція також затримала вже 10 журналістів та двох активісток, які вийшли на поодинокі пікети на Луб'янці, де розташована будівля ФСБ. А саме: кореспондентів «Коммерсанта» Олександра Черних, Олену Черненко, Христину Дюрягину та Маріанну Біленьку, колишню журналістка «Коммерсанта» Анну Зіброву, журналістку «Батенька, да вы трансформер» Галину Сахаревич, колишнього  журналіста «Новой газеты» Микиту Гіріна, журналістку «Проєкту» Ольгу Чуракову, журналістку Reuters Поліну Нікольську, журналістку «Ведомостей» Аліна Дідковську, представницю «Transparency International Росія» Дарину Бурлакову, Майю Сєдову (її посаду не називають).

На підтримку Івана Сафронова також виступили Союз журналістів Росії, Рада з прав людини, Профспілка журналістів і працівників ЗМІ, телеканал «Дождь», видання «Медуза», «МБХ медиа», «Новая газета», «Афиши Daily», Znak.com, «Тайга.инфо» та «Коммерсантъ».

Нагадаємо, у травні 2019 року в Москві проходили одиночні пікети на підтримку журналіста Іллі Азара («Новая газета», «Медуза», «Эхо Москвы»), якого засудили до 15 діб адміністративного арешту після одиночного пікету з вимогою припинити переслідування засновника акаунту «Омбудсмен поліції» Володимира Воронцова та пов’язаних із ним людей.

28 травня поліція двічі затримувала журналістів радіостанції «Ехо Москви» Тетяну Фельгенгауер і Олександра Плющева, які вийшли на одиночні пікети на підтримку пана Азара. 29 травня вони стояли серед групи журналістів та не брали участь в акції протесту. Водночас на одиночних пікетах у Москві цього дня затримали понад 20 людей.

Фото: Коммерсантъ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY