detector.media
07.07.2020 14:24
Всесвітня організація інтелектуальної власності запустила сервіс для захисту контенту від крадіжок
Всесвітня організація інтелектуальної власності запустила сервіс для захисту контенту від крадіжок
Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) запустила новий онлайн-сервіс WIPO PROOF, який має допомогти захистити цифровий контент від крадіжки.

Про це повідомляє ініціатива «Чисте небо».

Це платна послуга, яка дозволяє згенерувати спеціальний ключ для будь-якого файлу, що підтверджує факт його існування на певні дату і час.  За словами В'ячеслава Мієнка, керівника антипіратської ініціативи «Чисте небо», цей інструмент дозволить створити додаткове джерело даних для фіксації часу створення об'єкта автором, що може в подальшому бути використано при суперечці про права.

Після реєстрації в WIPO PROOF автор завантажує на сайт файл з контентом будь-якого розміру і формату (текстовий, аудіовізуальний, графічний та ін.), який вимагає захисту від крадіжки. Важливо відзначити, що на WIPO PROOF завантажується не оригінал файлу, а його хеш (сума даних файлу, що працює як її унікальний ідентифікатор). Далі система генерує програмний токен - цифрову мітку дати та часу файлу. За  інформацією WIPO, токен забезпечує цифрове нотаріальне оформлення, яке підтверджує факт існування того чи іншого твору на певний момент часу, а також факт його незмінності з моменту реєстрації. В результаті автор отримує надійне підтвердження створення свого твору, яким він поки не готовий поділитися привселюдно, і який може бути не завершений.

Для створення токенов WIPO PROOF використовується технологія інфраструктури відкритих ключів (PKI). Це криптографічна технологія, що добре себе зарекомендувала, яка працює відповідно до європейських стандартів електронної ідентифікації eIDAS, які вважаються одними з найбільш надійних та суворих у світі. Купити токени WIPO PROOF можна як окремо (20 швейцарських франків = 562 грн за один), так і комплектом з дворічним терміном дії за вигіднішою ціною (190 швейцарських франків = 5472 грн за 10 токенов). Після обробки платежу токен генерується за лічені секунди, і цифровий відбиток файлу може бути одразу завантажений. Він зберігається на серверах WIPO в Швейцарії.

«В умовах глобальної цифрової економіки здатність довести факт володіння інтелектуальними активами має визначальне значення. WIPO PROOF допомагає винахідникам і авторам краще захистити результати своєї праці та є великим кроком на шляху розвитку пакета послуг WIPO, що відповідають потребам цифрової економіки» —вважає генеральний директор WIPO Френсіс Гаррі.

Втім «Чисте небо» звертає увагу на те, що WIPO PROOF не замінює реєстрацію права на інтелектуальну власність і не може бути прирівняний до відповідних національних та міжнародним реєстрів. Сервіс служить механізмом тестування і захисту активів, доводячи, що файл існував на певний момент. Але не гарантує, що інформація у файлі вірна, або що власник є автором твору.

Нагадаємо, новий керівник «Чистого неба»  має намір вивести ініціативу на міжнародний рівень.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY