detector.media
07.07.2020 10:30
Журналістка Прокоп'єва оскаржить вирок суду, який визнав її винною у «виправданні тероризму»
Журналістка Прокоп'єва оскаржить вирок суду, який визнав її винною у «виправданні тероризму»
Комітет захисту журналістів закликав владу Росії дозволити журналістці вільно та безпечно працювати.

Журналістка «Радіо Свобода» Світлана Прокоп'єва оскаржить вирок суду Пскова, який визнав її винною у «виправданні тероризму» та оштрафував на 500 тисяч рублів (190 тисяч гривень). Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Я не розраховувала, що мене визнають невинуватою. Ми подамо апеляцію… Найбільший успіх у тому, що мені не заборонили займатися професією», – сказала журналістка.

Її прихильники називають цю справу наступом на свободу слова.

Крім того, Комітет захисту журналістів закликав владу Росії дозволити Світлані Прокоп'євій вільно та безпечно працювати, а також – повертати їй ноутбук та розморозити її активи. «Ми з полегшенням дізналися, що Світлана Прокоп'єва не потрапить до в'язниці, але засудження журналістки за "виправдання тероризму" через просто висловлення поглядів показує, наскільки мало толерантності в російської влади до інакомислення», – сказала координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Як писав ДМ, суд Пскова 6 липня 2020 року оштрафував на 500 тисяч рублів (190 тисяч гривень) журналістку «Радіо Свобода» Світлану Прокоп'єву, яку звинуватили нібито у виправданні тероризму через висловлювання в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Суд також конфіскував у неї ноутбук на користь держави.

Нагадаємо, у липні 2019 року журналістку Світлану Прокоп'єву в Росії внесли до «списку екстремістів і терористів» Росфінмоніторингу. Проти неї порушено кримінальне провадження про «виправдання тероризму» через виступ на початку листопада 2018 року в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Ефір був присвячений теракту біля будівлі управління ФСБ по Архангельській області РФ. Пані Прокоп'єва зазначила, що держава «сама виховала» покоління громадян, які борються з нею.

10 липня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила занесення журналістки Прокоп’євої до офіційного списку «терористів і екстремістів» та закликала припинити її переслідування.

У вересні 2019-го Прокоп'євій висунули звинувачення у виправданні тероризму.

Президент медіакорпорації «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» Джеймі Флай назвав неприйнятним переслідування Прокоп'євої за вираження особистої думки. На його думку, звинувачення на адресу журналістки є спробою «надіслати повідомлення» незалежним журналістам.

У вересні 2019 року Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» засудила переслідування російської журналістки «Радіо Свободи» Світлани Прокоп'євої

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY