detector.media
06.07.2020 14:10
У Росії суд оголосив вирок журналістці Прокоп'євій
У Росії суд оголосив вирок журналістці Прокоп'євій
Сама журналістка не визнала провину.

Суд Пскова оштрафував на 500 тисяч рублів (190 тисяч гривень) журналістку «Радіо Свобода» Світлану Прокоп'єву, яку звинуватили нібито у виправданні тероризму через висловлювання в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Про це 6 липня повідомляє «Настоящее Время».

Прокурори просили для журналістки шість років позбавлення волі, а також – на чотири роки заборонити їй займатися журналістською діяльністю. Суд конфіскував у неї ноутбук на користь держави, але не заборонив їй займатися журналістикою.

Газета «Псковская губерния» опублікує реквізити рахунку для збору грошей на виплату штрафу. Крім того, у будівлі суду після оголошення вироку вже зібрали близько 40 тисяч рублів (15 тисяч гривень).

Сама журналістка не визнала провину і наполягала, що «сенс її тексту зводиться до критики державної політики, а теракт в Архангельську був тільки приводом, щоб поговорити про репресивний тренді розвитку нашої держави і надмірно жорстокою, на її погляд, правоохоронній практиці», передає «Радіо Свобода».

Нагадаємо, у липні 2019 року журналістку Світлану Прокоп'єву в Росії внесли до «списку екстремістів і терористів» Росфінмоніторингу. Проти неї порушено кримінальне провадження про «виправдання тероризму» через виступ на початку листопада 2018 року в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Ефір був присвячений теракту біля будівлі управління ФСБ по Архангельській області РФ. Пані Прокоп'єва зазначила, що держава «сама виховала» покоління громадян, які борються з нею.

10 липня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила занесення журналістки Прокоп’євої до офіційного списку «терористів і екстремістів» та закликала припинити її переслідування.

У вересні 2019-го Прокоп'євій висунули звинувачення у виправданні тероризму.

Президент медіакорпорації «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» Джеймі Флай назвав неприйнятним переслідування Прокоп'євої за вираження особистої думки. На його думку, звинувачення на адресу журналістки є спробою «надіслати повідомлення» незалежним журналістам.

У вересні 2019 року Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» засудила переслідування російської журналістки «Радіо Свободи» Світлани Прокоп'євої

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY