detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
05.07.2020 11:00
Розслабилися. Коронавірус в новинах і токшоу 22–28 червня 2020 року
Розслабилися. Коронавірус в новинах і токшоу 22–28 червня 2020 року
З одного боку, теленовини лякають глядачів «антирекордами» кількості хворих, з іншого — підказують, куди можна поїхати відпочити.

Українці втомилися від карантинних обмежень і хочуть відпочивати, а влада думає про вибори й піар. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIK, «112»» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Гості токшоу майже не користувалися засобами захисту й майже не згадували про епідемію, попри те, що в Україні кількість інфікованих збільшувалася щодня. Про карантин і його вплив на політичне та економічне життя говорили у «Пульсі» («112»). Токшоу розпочали зі слів прем’єра Дениса Шмигаля, що місцеві вибори можуть перенести через ситуацію з коронавірусом. Слова очільника уряду спростував народний депутат від «Слуги народа» Олександр Качура, за словами якого, перенести волевиявлення можна тільки за умови запровадження надзвичайного стану. В тому ж ефірі постійний учасник токшоу на каналах Медведчука Андрій Пальчевський наїжджав на головного санітарного лікаря Віктора Ляшка за «ложь» про поширення коронавірусу. Критикував владу за слабку боротьбу з вірусом і мер Черкас Анатолій Бондаренко. За його словами, до лікарень обласного центру держава не передала жодного апарату штучної вентиляції легень. Згадували про ситуацію з коронавірусом також у токшоу каналу ZIK «Народ проти».

Щоденні новини повідомляли статистику й називали регіони, де зростання кількості інфікованих відбувалося порівняно інтенсивніше (Львівщину, Буковину, Закарпаття, Рівненщину, Київ тощо). Розповідали і про окремі спалахи: у психоневрологічному диспансері на Хмельниччині (ICTV), на речовому ринку «Троєщина» в Києві («1+1»), у Сумському університеті («1+1») тощо. Цікаво, що, оповідаючи про статистику, в новинах менше, ніж у попередні тижні, цитують чиновників. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов кілька разів промайнув у новинах «1+1», двічі на «UA: Першому», на «Інтері», «Україні» та СТБ. Головний санлікар Віктор Ляшко — на «Україні».

26 червня Максим Степанов став гостем новин на «Україні» й нарікав, що українці надто розслабилися і не дотримуються встановлених правил, які мали би стримати поширення хвороби.

Згадували в новинах, що окремі регіони (Закарпаття, Волинь, Одещина тощо) вирішили посилити карантин з огляду на зростання кількості хворих («112», 5 канал, ICTV ). А на ICTV, «UA: Першому», «Інтері», «Україні» та «1+1» розповіли, що в Києві заклади різних сфер планують приймати відвідувачів, хоча кількість інфікованих стабільно зростає. За даними поліції, найбільше порушень карантину у Вінницькій, Львівській, Одеській, Тернопільській областях, а також у Києві (ICTV). «Карантинних заборон мало хто дотримується, майже кожен із перевірених закладів працює з порушеннями», — повідомив 5 канал 23 червня.

«Епідемічна ситуація в країні оголошується, коли на 100 тисяч населення буде 60 хворих. Нині ж ця цифра сягає 46 випадків на 100 тисяч», — повідомили 22 червня в ефірі 5 каналу й розказали, як уряд пропонує вирішити ситуацію зі зростанням кількості інфікованих. Наприклад, розвести графіки роботи різних установ, аби розвантажити транспорт. Матеріали про дотримання обмежень у маршрутках Львова і Миколаєва вийшли на ICTV, в Черкасах — на «Інтері», Одеси, Львова, Києва — на «Україні».

Телеканали продовжили тенденцію попереднього тижня — оголошували «антирекорд» чи не щодня. А у «Фактах» вжили означення «тривожний рекорд».

Були й матеріали про ситуацію з коронавірусною пандемією за межами України:

З Китаю до України надсилають рекордний гуманітарний вантаж: мільйон масок та інші засоби захисту. «1+1» розповів про вантаж, а «UA: Перший» уточнив, що гуманітарку президенту Володимиру Зеленському подарував засновник корпорації Alibaba Group Джек Ма. 5 канал нагадав про ситуацію, що склалася навколо попереднього вантажу, частина якого виявилася комерційною: «Літак-важковаговик "Мрія" доправив такий же медичний асортимент в нашу країну. Тоді до Борисполя урочисто зустрічати вантаж приїхав Володимир Зеленський. Згодом маски з вантажу, який заявили як гуманітарний, опинилися в "Епіцентрі". Власники будівельного мегамаркету навіть зверталися до столичної влади, аби та купила їх для київських лікарень. Президент довго не пояснював ситуацію. Згодом, після кепкувань у соцмережах, пояснив: мовляв, вантаж був лише наполовину гуманітарним». «Україна» ж знайшла свою тему — виявляється, переліт влаштував власник каналу Рінат Ахметов.

Ще однією топтемою для новин став відпочинок у часи коронавірусної пандемії. 5 канал перелічив країни, до яких пускають українців (Албанію, Туреччину, Єгипет і Грецію), але розчарував: «ЄС, найімовірніше, не відкриє кордони для України з 1 липня». Попередили, що ЄС навряд чи пустить туристів з України, також у новинах ICTV та «України». А «Інтер» наголосив, що «авіалінії не несуть відповідальності за незнання пасажирами правил в'їзду в ту чи іншу країну». Про перший чартер в Албанію розповіли 5 канал та «1+1». На «Україні» вийшли сюжети з Греції, Чорногорії та Кіпру про готовність цих країн приймати туристів.

27 червня глядачі «1+1» побачили, як дотримуються карантину в Коблевому та Бердянську. Про стан пляжів у Коблевому розповідали і в новинах «UA: Першого», про аншлаг на пляжах Одещини — на «Україні». Про фестиваль повітряних куль на Київщині повідомив ICTV.

Говорили в новинах також про проведення ЗНО в умовах епідемії («112», ICTV, «Інтер», «Україна») й відновлення роботи контрольно-пропускного пункту «Новотроїцьке» («UA: Перший», «Україна»).

У Харкові чорнобильці виступили проти госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу пацієнтів у диспансер радіологічного захисту, де зазвичай вони лікуються профілактично. «Кинулися під колеса, рознесли ворота та травмували двох поліцейських. Так закінчився протест чорнобильців у Харкові», — розповіли про ситуацію на «Україні». На «1+1» також акцентували на браку персоналу в диспансері: «Лікувати заражених погодилися лише півтора десятка медиків. Понад сотня працівників просто відмовилися від роботи або звільнилися» (сюжет від 23 червня). Вже 27 червня новини «1+1» розповіли, що медиків у диспансері шукають через знайомих, за оголошеннями в соціальних мережах, серед студентів тощо. «UA: Перший» також звернув увагу на звільнення медиків — мовляв, із 70 залишилося 15. На «Україні» повідомили, що в диспансері погодилися працювати інтерни медичних вишів. Про Тауфіка Каукабі, марокканського випускника медичного факультету Харківського університету, який вирішив працювати із хворими на коронавірусну хворобу, розповіли на СТБ, ICTV та «1+1».

«UA: Перший» розповів про мітинг медиків, яким затримують зарплату, у Смілі на Черкащині. На «Україні» повідомили, що через коронавірус українці ігнорують планову вакцинацію від інших хвороб. Як працює система відстежування контактів хворих на коронавірусну хворобу в Україні (спойлер — вкрай погано), розповіли на ICTV. «1+1» з’ясовував, як довго може зберігатися імунітет від коронавірусу.

Не обійшлося й без коронавірусної джинси. Юрій Бойко закликав допомогти бізнесу виходити з карантину на каналах «112» та «Інтер». На Інтері 28 червня в контексті боротьби з коронавірусом засвітилася Юлія Світлична. «Україна» щодня розповідала, як її власник Рінат Ахметов рятує Україну від коронавірусної зарази.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY