detector.media
03.07.2020 13:42
Суд не відпустив Стерненка на поруки
Суд не відпустив Стерненка на поруки
Апеляційний суд Києва залишив Сергія Стерненка під домашнім арештом, попри особисту поруку більше 30 осіб.

Після тижневої паузи в Апеляційному суді Києва продовжили розгляд апеляції Сергія Стерненка. Активіст оскаржив обраний першою інстанцією запобіжний захід — домашній арешт.

Минулого засідання суд заслухав 12 поручителів, готових взяти підозрюваного на поруки.

3 липня суддівська колегія вирішила обмежити їхню кількість до 20-ти. Адвокатам Сергія Стерненка сказали обрати з заявлених осіб тих, хто «заслуговує особливої довіри». Захисники внесли в протокол свої заперечення таких обмежень.

Насамперед заслухали нардепів Кіру Рудик, Романа Лозинського, Ярослава Юрчишина. Далі виступили ще 20 поручителів. Серед них — громадські та політичні діячі та діячки, ветерани, однодумці Сергія Стерненка. На поруки активіста погодилася взяти й Уляна Супрун.

Відтак колегія направилася в нарадчу кімнату, не заслухавши реплік Сергія Стерненка. Підозрюваний виступив перед присутніми в залі.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи. Під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом.

Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. У травні 2020 року Кузнецову та Ісайкулу оголосили підозру в хуліганстві.  

Правозахисні організації закликали МВС і нардепів утриматися від тиску на розслідування обставин нападів на активіста та блогера Сергія Стерненка, також вони попросили Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора забезпечити справедливе та неупереджене розслідування цієї справи.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

15 червня 2020 року Шевченківський районний суд Києва відправив активіста та блогера Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради знайшла недоліки в розслідуваннях нападів на активістів, зокрема й на Сергія Стерненка.

23 червня 2020 року Печерський суд Києва скасував підозру в нападі на Сергія Стерненка Івану Кузнєцову, вручену його посмертно.

Натомість 25 червня 2020 року СБУ завершила досудове розслідування у справі активіста та блогера Сергія Стерненка.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY