detector.media
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
01.07.2020 14:00
Політичні орієнтації глядачів, або Про що нам кажуть рейтинги інформаційних каналів
Політичні орієнтації глядачів, або Про що нам кажуть рейтинги інформаційних каналів
Як українці споживають інформаційні канали? До яких політичних орієнтацій ближчі глядачі яких каналів? У яких інформаційних мовників аномальний телепрегляд і про що це може свідчити? Які ніші в перенасиченому українському інформаційному мовленні ще можна заповнити?

В Україні бум інформаційних каналів. Вісім із них повноцінно вимірюються в панелі вимірювання телевізійної аудиторії (Прямий канал, «112 Україна», 24 канал, NewsOne, ZIK, «Еспресо», 5 канал, «Наш»). Ще три або чотири вимірюються в закритій частині панелі, і ще декілька навіть не думають вимірюватися. Загалом маємо до 14 інформаційних каналів — знайдіть бодай ще одну країну, в якій у медійному просторі буде стільки інформаційних мовників.

Щоправда, тут можна заперечити, що це лише формально так багато каналів, а для глядачів багато з них нічим не відрізняються і є насправді одним і тим самим каналом із різним оформленням. Бо часто редактори цих каналів лінуються й ми бачимо тих самих гостей на трьох-чотирьох каналах протягом дня. Виглядає це як неповага до глядачів.

Крім окремих інформаційних мовників є ще новини на п’яти-шести топових розважальних каналах. Тож український споживач може жити в інформаційному раю та обирати будь-які джерела й обсяги споживання інформаційного контенту.

Піплметрична панель, якою багато хто вимірює лише рейтинги, насправді дає набагато більше — це можливість досліджувати суспільство в доволі глибоких питаннях. У цьому матеріалі на основі споживання інформаційного контенту ми зможемо оцінити, яка кількість людей в Україні ближча до яких політичних орієнтацій.

При звичайних опитуваннях ми можемо знімати переважно когнітивні оцінки орієнтацій самих українців — тобто що вони самі думають про те, що вони думають. Тоді як у панельному дослідженні з використанням даних про вибір перегляду контенту ми маємо змогу зібрати дані більш емотивного характеру. Тобто якщо людина дивиться якісь канали — то вона їх обирає, бо їй така подача ближча і, як наслідок, вона поділяє ці цінності й переймаєтеся ними, тобто їх посилює. Так, можна припустити, що інколи ми можемо подивитися й не близький нам канал. Однак на великих відтинках часу (наприклад, за рік) ми своєю глядацькою поведінкою таки виявимо свої справжні смаки. А для мети цього аналізу ці смаки ми й будемо інтерпретувати як політичні орієнтації.

Аналізуючи 2019 рік, ми будемо за основу брати канали, орієнтації яких доволі прозорі, а саме: ZIK, NewsOne та «112 Україна»,— як одну групу, потім «Еспресо», 5-й і Прямий — як другу групу, і 24 канал — як третю групу. Це гіпотеза, а на першому кроці я проаналізую, в які групи каналів об’єднують їх самі глядачі.

Для аналізу я буду використовувати аудиторію 18 років і старше, що проживає в усіх типах міст («18+, вся Україна»). Панель збирається та контролюється за великою кількістю параметрів демографічного типу, і якщо немає якогось випадкового несистемного перекосу, коли, наприклад, прихильники російського вектору більше схильні брати участь у дослідженні, — то дані мають відображати всі дані загалом по Україні.

Але почнемо із загальної картини, як у середньому за місяць виглядає населення України віком від 18 років щодо споживання топових інформаційних мовників:

Не контактують з інформаційними каналами

19,1 %

Контактують від 1 секунди до 2 хвилин на день

25,0 %

Контактують від 2 хвилин до 10 хвилин на день

19,4 %

Контактують від 10 хвилин до 5 годин на день

21,7 %

Контактують понад 5 годин на день

14,8 %

Бачимо, що серед українців з’явилася група глядачів, яка в середньому понад 5 годин на день споживає сумарно інформаційні канали. З іншого кінця є 20 % тих, хто не контактує з такими каналами взагалі протягом дня. І ще 25 % тих, хто потрапляє випадково (до 2 хвилин) на ці канали.

У наступній таблиці я зміг статистично виділити шість сегментів, які для простоти сприйняття отримали назви. Цифри в таблиці — це скільки секунд на день у середньому люди з цього сегменту дивляться той чи інший канал. Уважний читач помітить, що є ще сьомий сегмент, який ми виділили в попередній таблиці, — це ті, хто взагалі не дивиться інформаційні канали.

Поясню, що це за шість сегментів. Ми можемо виділити два крайні сегменти. «Малоактивні» — це люди, які сумарно менше 4 хвилин на день дивляться інфоканали. Глядачі з цієї групи, до якої належить майже половина глядачів, майже не заглядають на проросійські канали. Таким чином, інформаційно неактивні глядачі менш схильні демонструвати проросійські світоглядні позиції. «Дуже активні» — це ті, хто багато часу на день дивиться інформаційні канали. Їх близько 14 %, до них ми повернемося окремо і проведемо сегментацію в цій групі надзвичайних глядачів.

Серед середніх споживачів виділяються чотири сегменти. Найбільший, і це 7 % глядачів, — це «хардові опозиціонери». Це глядачі, які до 20 хвилин на день споживають інформаційні канали, а домінують у цій групі «112 Україна» і 24 канал, решту каналів вони споживають «нальотом». Ці два канали виділяються своєю опозиційністю: «112» завжди опозиційний до будь-якої влади з моменту запуску, а 24 канал опозиційний за формую подачі до інформаційних каналів.

Наступний сегмент глядацької позиції — «проросійські», розмір цієї групи — близько 3 % глядачів. Ще одна група глядачів — «патріотичні», їх 6,2 %. В цій групі привертає увагу канал ZIK, який попри зрозуміле для експертів позиціювання серед простих глядачів потрапляє до однієї когорти з 5-м, Прямим та «Еспресо». Тобто ZIK глядачами сприймається ближче до каналів з національно-патріотичною тональністю, ніж до каналів своєї групи («112 Україна» та NewsOne).

Є ще один цікавий сегмент — «прямозалежні», який складають 2,6 % глядачів. Це глядачі, які майже весь інформаційний телевізійний контент споживають на Прямому каналі.

А тепер погляньмо, скільки в середньому часу на день (секунд) кожна з цих груп споживає російські канали, доступні для вимірювання в Україні. Зрозуміло, що доступ до таких каналів обмежений або супутниковим прийомом, або ОТТ чи стримінгом. Як бачимо, є залежність окремих сегментів до споживання російського ТБ:

Повернімося до групи «дуже активних» споживачів, яких, у свою чергу, можна розділити на п’ять підгруп. Ця група на 77 % складається із просто активних глядів, які по-різному дивляться всі інформаційні канали й не мають відхилень у бік якогось конкретного мовника. Водночас є чотири особливих канали — ZIK, NewsOne, Прямий і «112 Україна», — які мають своїх надзвичайних глядачів, їхня кількість невелика, але вони роблять великі показники цим каналам. Утім, ці показники щодо рейтингів і часток можуть не відображати реальну впливовість каналу через вибіркову природу вимірювання, коли кількість об’єктів, що беруть участь у вибірці, можуть не мати достатньої кількості серед генеральної сукупності, щоб репрезентувати дану поведінку серед усього населення.

Ми бачимо, що є група з 0,9 % панелістів, які дивляться 9666 секунд на день канал ZIK і майже не дивляться інші канали («зіківці»). У NewsOne є 1,2 % панелістів, які дивляться переважно NewsOne і ще трохи «112» («ньюзванівці»). У Прямого є лише 0,7 % панелістів, які проводять з каналом понад 15000 секунд на день, а це 4,5 години («прямі»). І ще група з 0,3 % панелістів, які дивляться виключно «112 Україна» («112-ті»).

Натомість у таких каналів як 5-й, 24-й та «Еспресо» таких глядачів не виявлено. Це може вказувати на наявність потенційного викривлення показників тих каналів, у яких зафіксовано перекоси в аномальному телеперегляді.

Отже, підсумуємо.

  1. 50 % глядачів віком від 18 років і старше дивляться інформаційні канали менше 4 хвилин на день, а ще 20 % узагалі не дивляться такі канали.
  2. Співвідношення проросійських до проукраїнських глядачів — 3 % до 6 %.
  3. Є група з 14 % глядачів, які дивляться дуже багато інформаційних каналів. І коли ми розглядаємо показники новинно-інформаційних каналів, варто дивитися не на частку каналу, а на його охоплення та на регулярність і масовість перегляду цього каналу глядачами. Бо якщо в каналу великі частки, але мале охоплення, то цифри каналу з панелі можуть не відображати реальної популярності каналу серед населення в цілому.
  4. Коли ми бачимо в інформаційних каналів високі частки — пам’ятаймо, що це дивлення 15 % глядачів із величезним обсягом споживання саме такого контенту. Тобто склалася ситуація, коли мало людей дивляться ці канали багато часу — і як результат — викривлена ситуація з попитом на новини.
  5. Враховуючи сегментацію глядачів новинних каналів, ми бачимо, що є вільна ніша, яку ніхто ніяк не захопить. Половина глядачів не цікавиться новинним контентом на ТБ, і для них можна запустити канал, який за 5 хвилин розповідатиме всі новини дня і робитиме це циклічно, щоб люди ловили ці п’ять хвилин у будь-який час. Це недорого, але дуже потрібно глядачам.
  6. З іншого боку, ми бачимо потребу в п’ятихвилинках новин на розважальних каналах. Також бачимо, що ідеальні новини — це новини тривалістю до п’яти хвилин.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY