detector.media
29.06.2020 10:17
У Криму вісім провайдерів повністю блокують 30 українських інформаційних сайтів - правозахисники
У Криму вісім провайдерів повністю блокують 30 українських інформаційних сайтів - правозахисники
У порівнянні з березнем окупаційна влада повністю заблокувала ще чотири сайти великих українських медіа.

В анексованому Криму 8 провайдерів у 7 населених пунктах повністю блокують 30 українських інформаційних сайтів та 2 соціальні мережі. Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи, який був проведений у червні 2020 року.

Перевірку доступності сайтів провели за допомогою мереж провайдерів: «БелНет» (Білогірськ), SevStar (Севастополь), «Мрія» (Сімферополь), «Боспортелеком» (Керч), «ЯлтаНет» (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), «Гігабайт» (Бахчисарай ), «Керчьнет» (Керч).

Станом на кінець червня, ці провайдери не дають доступ щонайменше до 30 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: «Цензор.нет», QHA, «Радіо Хаят», «След.нет», «Інформаційний опір», UAinfo, 5 канал, Blackseanews, «Фокус», «Главком», «Главное», «Громадське радіо», «Центр журналістських розслідувань», «Лівий берег», «Подробиці», «Стрічка», «ТонеТо», ТСН, «Депо», «Обозреватель», «Українська правда, «РБК Україна, «Укрінформ», «Дзеркало тижня», а також сайти соціальних мереж «Лінкедін» і «Телеграм», сайти Меджлісу кримськотатарського народу, «Cвідків Єгови», Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України і сайт організації Хізб ут-Тахрір.

Сайт «Апостроф» блокують 7 з 8 провайдерів. У 4 провайдерів з 8 недоступний сайт громадського об'єднання «Кримська Солідарність». Cайт АТР блокують 2 провайдера. Сайт прокуратури АРК недоступний у 1 провайдера зі списку

У порівнянні з результатами березневого моніторингу, кількість заблокованих сайтів збільшилася. У березні до сайту «Інформаційного опору» доступ блокували 2 провайдера, а зараз він недоступний у всіх перевірених провайдерів. Після зміни доменного імені сайт «Громадського радіо» був доступний у всіх провайдерів Криму протягом декількох місяців. Однак зараз цей сайт знову заблокований усіма провайдерами. Сайти «Подробиці», ТСН і «Обозреватель» в березні також були доступні у всіх провайдерів, тепер доступ до них повністю заблокований.

Кримська правозахисна група закликає ОБСЄ та інші міжнародні організації посилити тиск на РФ з метою припинення блокування незалежних ЗМІ в Криму.

Нагадаємо, за даними Кримської правозахисної групи, окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму. А в 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY