detector.media
28.06.2020 15:18
Британський актор Ієн Маккеллен виступив на захист засудженого в РФ режисера Серебренникова
Британський актор Ієн Маккеллен виступив на захист засудженого в РФ режисера Серебренникова
Росіянина Кирила Серебренникова засудили до 3 років умовного терміну у справі про нібито розкрадання державних коштів.

Британський актор Ієн Маккеллен («Володар перснів», «Хоббіт», «Люди Ікс», «Код да Вінчі» та ін.) виступив на підтримку режисера Кирила Серебренникова, якого в Росії засудили до умовного терміну і штрафу у справі «Сьомий студії». Про це він написав у Twitter, оприлюднивши відповідний лист.

У своєму зверненні до режисера Маккеллен зазначив, що відвідування «Гоголь-центру» Серебренникова стало головним враженням від його візиту в Росію чотири роки тому.

«У цьому театрі творчі люди і глядачі мають свободу вираження, незважаючи на авторитаризм держави. Ніхто з нас не стоїть вище закону, включаючи ваших обвинувачів. Я сподіваюся, що справедливість восторжествує, і ви зможете повернутися до роботи», - зазначив британський актор.

У 2017 році Маккеллен висловлював свою підтримку російському режисеру відразу після його арешту.

Нагадаємо, Кирила Серебренникова та ще трьох фігурантів обвинуватили в розкраданні майже 129 млн руб. (49,5 млн грн), виділених Мінкультури РФ на театральний проект «Платформа». Ніхто з фігурантів свою провину не визнав.

Протягом усього терміну справи «Сьомої студії» на підтримку Серебренникова неодноразово виступали діячі культури. Наприклад, влаштували флешмоб у Каннах у 2018 році, коли режисера не випустили з РФ кінофестиваль. Тоді його фільм «Літо» про Віктора Цоя отримав приз за кращий саундтрек.

26 червня режисера визнали винним у шахрайстві в особливо великому розмірі та засудили до трьох років позбавлення волі умовно і штрафу 800 тис. руб. (307 тис. грн). Суд вирішив, що «виправлення можливе без реального терміну».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY