detector.media
26.06.2020 18:20
У РФ оголосили вирок режисеру Серебренникову у справі про нібито розкрадання коштів
У РФ оголосили вирок режисеру Серебренникову у справі про нібито розкрадання коштів
Його та ще трьох фігурантів обвинуватили в розкраданні майже 129 млн руб. (49,5 млн грн), виділених Мінкультури РФ на театральний проект «Платформа». Ніхто з фігурантів свою провину не визнав.

Міщанський суд Москви оголосив вирок режисеру Кирилу Серебренникову у справі «Сьомої студії». Про це повідомляє «Медуза».

Режисера визнали винним у шахрайстві в особливо великому розмірі та засудили до трьох років позбавлення волі умовно і штрафу 800 тис. руб. (307 тис. грн). Суд вирішив, що «виправлення можливе без реального терміну».

Адвокат Серебренникова заявив, що оскаржуватиме вирок.

Решта фігурантів справи також засуджені до умовних термінів. Колишнього генерального директора «Сьомої студії» Юрія Ітина засудили до трьох років умовно і штрафу 200 тис. руб. (76,7 тис. грн), колишній генеральний продюсер «Сьомої студії» Олексій Малобродскій отримав два роки умовно і штраф 300 тис. руб. (115 тис. грн).

Колишня співробітниця Мінкульту Софія Апфельбаум засуджена до штрафу. Суд перекваліфікував обвинувачення проти неї з шахрайства на недбалість. Проте від штрафу її звільнили через закінчення терміну давності. 

Прокурор просив для Серебренникова шість років позбавлення волі в колонії загального режиму, для Олексія Малобродского - п'ять років, для Юрія Ітина і Софії Апфельбаум - по чотири роки.

Суд також задовольнив позов Мінкультури про стягнення 129 млн руб. (49,5 млн грн) з усіх фігурантів справи, крім Апфельбаум.

У день оголошення вироку під стінами Міщанського суду зібралося кілька сотень людей, які прийшли підтримати режисера та інших фігурантів справи.

Також масова акція на підтримку Серебренникова під гаслом «Free Kirill» пройшла біля посольства Росії в Берліні. На демонстрацію зібралося близько 60-70 осіб, повідомляє DW. Серед присутніх було багато діячів культури, в першу чергу - представники театрів Deutsches Theater Berlin і Schaubühne Berlin, з якими співпрацював Кирило Серебренников. Директор театру Schaubühne Томас Остермайэр приніс на акцію папку з 56 тисячами підписів на підтримку російського режисера.

Протягом усього терміну справи «Сьомої студії» на підтримку Серебренникова неодноразово виступали діячі культури. Наприклад, влаштували флешмоб у Каннах у 2018 році, коли режисера не випустили з РФ кінофестиваль. Тоді його фільм «Літо» про Віктора Цоя отримав приз за кращий саундтрек.

Нагадаємо, що художнього керівника російського «Гоголь-центру», режисера Кирила Серебренникова з серпня 2017 року підозрювали в розкраданні 68 мільйонів рублів (на той час 1,1 млн доларів) державних коштів, виділених на театральний проєкт. Того ж місяця режисеру висунули обвинувачення.

15 січня 2018-го стало відомо, що сума нібито збитків у цій справі зросла до 133 мільйонів рублів (на той час понад 2,3 млн доларів).

Фігуранти справи відмовилися визнавати провину в розкраданні бюджетних коштів і наголошували, що навпаки вкладали в проєкти в тому числі власні гроші. Режисер називав обвинучення «абсурдними».

Російські та світові діячі культури неодноразово зверталися з листами на підтримку Серебренникова і з вимогою звільнити його.

8 квітня 2019 року Серебренникова звільнили з-під домашнього арешту під підписку про невиїзд.

Проведена експертиза довела, що втілений режисером та іншими фігурантами справи проєкт насправді коштував більше, ніж було виділено на нього державою, тобто розкрадання коштів не було.

11 вересня Міщанський районний суд Москви повернув прокуратурі кримінальну справу театральної «Сьомої студії». Усіх обвинувачених відпустили з-під домашнього арешту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY