detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
25.06.2020 15:30
Суд призначив експертизу в справі Уляни Супрун проти ZIK
Суд призначив експертизу в справі Уляни Супрун проти ZIK
Справа стосується захисту честі, гідності, ділової репутації та спростування інформації, яку поширив в ефірі телеканалу ZIK Володимир Кацман.

Печерський районний суд Києва 24 червня 2020 року призначив лінгвістичну експертизу висловлювань Володимира Кацмана про колишню виконувачку обов`язків міністра охорони здоров’я Уляну Супрун. Про це «Детектору медіа» повідомила юристка компанії «Міллер» Христина Буртник.

Суд також переніс засідання, дата наступного наразі не відома.

Уляна Супруна, окрім спростування інформації, вимагає також відшкодувати моральну шкоду. Суму компенсації в юридичній компанії «Міллер», яка представляє інтереси пані Супрун, не назвали.

Володимир Кацман 6 серпня 2019 року в програмі «Чудова четвірка» сказав, що тоді ще очільниця МОЗ «не має диплому про вищу освіту, вона парамедик, працювала санітаркою».

«Він стверджував, що її призначення на посаду виконувачки обов`язків МОЗ було незаконним і що вона вивела в спеціальний медичний фонд біля 100 млрд. гривень. Цікаво, що телеканал ZIK доводить суду, що ці вислови є оціночними судженнями, хоча на своєму сайті називає такі твердження "правдивими". Ми будемо доводити, що йдеться саме про фактичні твердження і маємо докази (і так, покажемо той диплом, існування якого заперечує відповідач), що вони недостовірні», – повідомила в Facebook компанія «Міллер» перед початок судового засідання.

Нагадаємо, провадження за заявою Уляни Супрун відкрили 7 листопада 2019 року. У травні 2020 року стало відомо, що соцмережа Facebook промаркувала відео, розміщене на сторінці телеканалу ZIK як неправдиве, оскільки у телепрограмі озвучили фейк про колишню очільницю Міністерства охорони здоров’я Уляну Супрун.

За посиланням на відео телеканалу ZIK у Facebook видно, що перед його переглядом стоїть позначка «неправдива інформація». Також зазначено, що пост «перевірено незалежними контролерами фактів». Користувачам пропонується перейти на сайт фактчекерів Stopfake та дізнатись, чому озвучена у цьому відео інформація не є правдивою.

Сам фейк про те, що колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун нібито не має вищої освіти та є «санітаркою»/«парамедиком», був спростований ще кілька років тому. Проте маніпуляція про відсутність у неї вищої освіти й далі періодично тиражується у деяких ЗМІ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY