detector.media
Лілія Апостолова
25.06.2020 12:00
13-й пітчинг Держкіно: повнометражні дебюти. Комедії та мода на 90-ті
13-й пітчинг Держкіно: повнометражні дебюти. Комедії та мода на 90-ті
Огляд тринадцятого конкурсного відбору кінопроєктів, які претендують на державну фінансову підтримку. Частина перша.

23 червня Державне агентство України з питань кіно розпочало другий тур тринадцятого конкурсного відбору кінопроєктів, що претендують на державну підтримку. Як писав «Детектор медіа», у 13-му пітчингу участь беруть дебютні стрічки національного та копродукційного виробництва, усього їх 107 – 30 повнометражних і 77 короткометражних. Пітчинг триває чотири дні, протягом яких Експертна комісія заслухає претендентів на державне фінансування, після чого виставить їхнім проєктам оцінки, які буде погоджувати Рада з державної підтримки кінематографії. Перший день і одну годину другого дня було присвячено повнометражним фільмам.

Публічні презентації цього разу проходять не в кінотеатрі «Жовтень», де другий тур пітчингу відбувався останні кілька років, а в «Планеті кіно» (ТРЦ River Mall) з дотриманням умов адаптивного карантину – обмежена кількість людей у залі, безпечна відстань тощо. До речі, спочатку Держкіно планувало провести цей пітчинг у «Мистецькому Арсеналі», і на останньому засіданні Ради з державної підтримки кінематографії деякі її члени просили обрати місцем проведення конкурсу саме кінотеатр, аби таким чином підтримати заклад під час карантину.

Уже традиційним стає те, що пітчинг Держкіно набуває скандального присмаку. Цього разу він одразу розпочався з натяку на скандал. А все тому, що відомство не змогло запустити якісну пряму трансляцію в мережі – спочатку на ютуб-каналі Держкіно був відсутній звук, потім періодично зникало зображення, зрештою відео взагалі видалили з каналу. Трансляцію на своїй фейсбук-сторінці запустив продюсер, член Експертної комісії Дмитро Суханов. Коли по обіді першого дня Держкіно вдалося так-сяк налагодити трансляцію на своєму ютуб-каналі (картинка стала кращою, але зі звуком були проблеми й через луну деколи неможливо було розібрати слова), продюсер продовжив альтернативну трансляцію у фейсбуку в кращій якості. Ще один член Експертної комісії Геннадій Кофман у коментарях під відео зауважив, що трансляція на власній сторінці компрометує Дмитра Суханова як незалежного експерта та «порушує закон, адже Держкіно має забезпечити стрім на своїх ресурсах», а також додав, що якщо учасники, що не переможуть у конкурсі, подадуть на Держкіно до суду, пітчинг можуть визнати нелегітимним.

Унаслідок негараздів із трансляцією два проєкти пітчингувалися двічі, а презентації першого дня закінчилися на дві години пізніше, ніж планувалося.

Водночас голова Держкіно Марина Кудерчук, для якої це перший конкурс на цій посаді, написала на своїй фейсбук-сторінці, що перший день пітчингу був успішним і вона відчуває приємну втому: «Перший день – політ прекрасний».

Що ж, від справ організаційних – до кіношних. Трохи фактів:

Перед тим, як перейти до детального розгляду претендентів на державне фінансування, нагадаємо, що до експертної комісії, яка оцінює повнометражні національні та копродукційні дебюти, входять Людмила Московчук (заміняє відсутнього Ярослава Пілунського), Олександр Красовицький, Тарас Босак, Геннадій Кофман, Дмитро Суханов і Михайло Петренко. У залі також були присутні члени Ради з державної підтримки кінематографії, які, за процедурою, затверджуватимуть результати пітчингу.

Нагадаємо також, що, за правилами конкурсу, дебютні фільми можуть претендувати на 100% фінансову підтримку, максимально вона може складати 12 млн грн. Абсолютна більшість проєктів мають максимально наближені до цієї цифри бюджети і просять у Держкіно 100% фінансування.

Отже, у 2020 році на державні кошти розраховують такі дебютні повнометражні роботи.

1. «Вбити наречену»

Виробник – ТОВ «Екс Продакшн», продюсер – Олександр Цяпкало, режисер – Олексій Ємельяненко, бюджет – 14,7 млн грн, очікувана сума – 11,8 млн грн.

Сімейна драма з елементами чорної комедії за сценарієм Ірен Роздобудько про дідів заповіт. За цим заповітом троє його внуків отримають великі гроші, якщо молодший спадкоємець одружиться і його дружина помре в першу шлюбну ніч. Абсурдність ситуації полягає ще й у тому, що дід досі живий.

Режисер зізнався, що головним фактором успіху свого майбутнього фільму вважає акторський склад. У головній ролі автори бачать актора фільму «Коли падають дерева» та серіалу «Перші ластівки» Максима Самчика. Референси – «Королівство повного місяця», «Готель “Гранд Будапешт”», «Кролик Джоджо» та «Ножі наголо».

За словами продюсера, стрічку зніматимуть у співпраці зі «Стар Медіа».

2. «Сусідка»

Виробник – ТОВ «Еф філмз», продюсери – Андрій Ногін, Олеся Ногіна, Андрій Фесяк, режисер – Наталія Пасеницька, бюджет – 14 млн грн, очікувана сума – 9,8 млн грн.

Комедія про сімейні цінності за сценарієм Ірена Карпи з Тіною Кароль та Михайлом Кукуюком в головних ролях.

За сюжетом, холостяк Петро побився об заклад з друзями на те, що зможе прожити під одним дахом із жінкою хоча би тиждень. В його житті з’являється вчителька музики Вероніка, якій немає де жити.

За словами продюсерки, місія фільму – реанімація інституту сім’ї, адже в Україні надто високий відсоток розлучень та велика кількість матерів-одиначок.

Проєкт уже брав участь в одинадцятому пітчингу, але не пройшов. Тоді режисером виступав латвійський режисер Андрейс Екіс («Свінгери»), а бюджет складав 29,7 млн грн.

3. «Виспа»

Виробник – ТОВ «Студія 10», продюсер – Максим Десятерик, режисерка – Олександра Громова, бюджет – 11 млн 997 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 997 тис. грн.

У центрі сюжету – любовний трикутник: лісник Олесько, його перше кохання та дружина, яка працює в Португалії. Друга сюжетна лінія – видобуток бурштину навколо їхнього села.

Проєкт був переможцем одинадцятого пітчингу Держкіно, тоді він називався «Клондайк», але не пройшов до остаточного списку переможців, який сформувався після перегляду результатів конкурсу.

У своїй презентації команда використала фотографії іноземних акторів, наприклад, Вігго Мортенсена та Фанні Ардан, за що отримала зауваження від експертів.

4. «Війна, любов. І знов війна»

Виробник – ТОВ «Сінема Тулс», продюсер – Владислав Дудко, режисер – Анатолій Циватий, бюджет – 12,2 млн грн, очікувана сума – 11 млн 990 тис. грн.

Фільм розповідає про Макса, який воює на Донбасі. Він зустрічає Світлану, вдову військового-сепаратиста, та намагається допомогти їй побороти страшну психологічну травму. Режисер у своєму фільмі хоче розібратися, чому громадяни однієї країни можуть опинитися по різні сторони барикад.

У презентаційному відео роль Світлани виконує акторка фільму «Коли падають дерева» Анастасія Пустовіт.

Продюсери розраховують на фестивальне майбутнє стрічки, сподіваються представити її в Одесі, Торонто, Карлових Варах.

5. «Джульєти»

Виробник – ТОВ «Продюсерський центр Сарке», продюсери – Анна Бєлая та Наталія Паділла, режисерка – Надія Кошман, бюджет – 11 илн 997 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 997 тис. грн.

У центрі сюжету – троє одиноких жінок, які живуть у селі та сподіваються знайти своє кохання.

Продюсери розповіли, що сценарій написано за реальними подіями, а команда фільму складається з жінок, за винятком композитора-чоловіка.

Режисерка планує зробити стрічку чорно-білою.

6. «Епідемія»

Виробник – ТОВ «Інсайт Медіа», продюсер – Володимир Філіппов, режисерка – Анастасія Єрмоленко, бюджет – 12,5 млн грн, очікувана сума – 11 млн 924 тис. грн.

Фільм розповідає про режисера, який живе без принципів, знімає дешеві кліпи, аж доки не потрапляє на фронт, де переосмислює своє життя.

Знімальну команду консультували музичні продюсери Ігор Кондратюк і Володимир Бебешко.

Проєкт уже має дистриб’ютора – компанію «Своє кіно». Фільм планують випустити в прокат під назвою «Я – вірус».

7. «Коли нам було 15»

Виробник – ТОВ «Діджітал Реліджн», продюсери – Віталій Шереметьєв та Наталія Лібет, режисерка – Анна Бурячкова, бюджет – 14 млн 366 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 972 тис. грн.

Фільм про проблеми підлітків 90-х років. Планується багато крупних планів, динамічна зйомка, яскраві кольори, атмосферна музика. На майданчику буде працювати психолог, щоб зробити роботу для акторів-підлітків максимально комфортною.

Одна з авторок сценарію – режисерка Марина Степанська.

Продюсери планують влаштувати світову прем’єру стрічки на одному з кінофестивалів класу А – у Берліні або Венеції, а українську – на Одеському кінофестивалі або «Молодості».

Фільм вийде в прокат у 2022 році. Аудиторія – 18+.

8. «Є лише дві нескінченні речі, блін»

Виробник – ТОВ «Трилобіт Фільм», продюсери – Сашко Чубко та Сергій Баженов, режисер – Сергій Баженов, бюджет – 11,9 млн грн, очікувана сума – 11,9 млн грн.

Під двома нескінченними речами автори мають на увазі космос та людську тупість, як казав Ейнштейн.

За сюжетом, гопнік Нерон стає учасником таємничого експерименту, в ході якого його інтелект підвищується. Але разом із великою мудрістю приходить велика печаль.

Автори вважають свій проєкт таким, що буде мотивувати глядача, особливо в такий кризовий час, як зараз.

Дрімкаст: Григорій Бакланов («Спіймати Кайдаша»), Марія Стопник, Євген Ламах, Олександр Рудинський («Перші ластівки») і Віталіна Біблів. Автори також хочуть залучити до зйомок Майкла Щура, мають з ним попередню домовленість про промоцію фільму в мережі.

Продюсери планують національний прокат, участь у фестивалях, показ на телебаченні та стримінгових платформах.

9. «Альфа»

Виробник – ЧП «Майстер продакшн», продюсер – Дмитро Кравченко, режисер – Валерій Кочерган, бюджет – 11 млн 993 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 993 тис. грн.

За сюжетом, головний герой намагається врятувати від невідомих сил дівчину, яка перехворіла на коронавірус і отримала суперздібності.

Автори кажуть, що в Україні не вистачає науково-фантастичних кінопроєктів, тож цей фільм точно знайде свою аудиторію. 

Стрічку планують просувати в інтернеті, аудиторія – молодь. У прокат фільм має вийти восени 2021 року.

10. «Мавпа»

Виробник – ФОП «Фор-Пост», продюсер – Олександр Дріз, режисер – Владислав Робський, бюджет – 10,4 млн грн, очікувана сума – 10,4 млн грн.

Головний герой стрічки перетворюється з грубіяна на гідного чоловіка під впливом мавпи та її інтелігентного власника. За словами режисера, мавпа в цьому фільмі – це символ жінки, яка перевиховує чоловіка з підлітка на дорослу людину.

Жанр – пригодницька трагікомедіая з елементами абсурду, заснована на реальних подіях.

Ролі у стрічці мають виконати Олександр Пожарський, Микола Бадюк, Марія Бруні, Сергій Детюк та мавпа Магда. Референси: «Зелена книга», «Припутні».

Прем’єру заплановано на вересень 2022 року.

11. «На грані»

Виробник – ТОВ «Ама Віжн», продюсер – Артем Колюбаєв, режисер – Анатолій Максим’юк, бюджет – 11 млн 948 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 948 тис. грн.

За сюжетом, четверо студентів збивають машиною дівчину на шляху до Карпат. Далі вони вирішують, що з нею робити – позбавитися чи врятувати.

За словами авторів, це історія про дружбу, а також відповідальність за свої вчинки.

Ролі у фільмі мають виконати Олександр Рудинський («Перші ластівки»), Влад Писаренко, Марічка Штирбулова, Максим Донець, Богдан Юсипчук.

Цей проєкт також був одним із переможців одинадцятого пітчингу, але не отримав фінансування.

12. «Напіввідчинені»

Виробник – ТОВ «Ідас Інтернешнл Фільм», продюсерка – Іванна Дядюра, режисерка – Тамара Трунова, бюджет – 13 млн 330 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 997 тис. грн.

Авторський фестивальний фільм. Головні герої, що належать до трьох різних поколінь із різними цінностями, вступають у протистояння за спадок.

Фільм розповість про проблему старіння, яка в Україні є дуже гострою, та про права людей. Але продюсери впевнені, що стрічку зрозуміють не лише тут, а й у країнах Європи, де тема старіння також є актуальною.

Головну роль у фільмі виконає Ірина Мак («Спіймати Кайдаша»). До зйомок планують залучити оператора Юрія Короля та художника-постановника Влада Одуденка.

Назва проєкту змінювалася тричі за останні два роки. Наразі продюсери шукають дистриб’ютора.

13. «Няня від трьох до пяти»

Виробник – ТОВ «Кінохіт Ю Ей», продюсери – Іван Букрєєв (керівник каналу НЛО TV) та Іван Мелашенко (продюсер студії «Мамахохотала»), режисер – В’ячеслав Черня, бюджет – 11,5 млн грн, очікувана сума – 11,5 млн грн.

За сюжетом, провінційна аферистка Леся хоче пограбувати бізнес-леді Марго, для чого влаштовується в її сім’ю нянею. Але з часом у неї з’являються до цих людей теплі почуття.

Автори кажуть, що давно хотіли зняти подібну історію про двох сильних жінок, адже про проблеми чоловіків говорять на телебаченні часто, а про жіночі – ні. А також прагнули підняти тему проблем жінок, які самі виховують дітей, і гендерної нерівності.

Головні ролі в комедії виконають Інна Приходько (Леся) та Маша Єфросиніна (Марго). Трейлер за їхньої участі й показали на пітчингу.

Продюсери планують масштабну промокампанію, яка має охопити 30 млн осіб. На неї команда витрачатиме приватні кошти, які не зараховано до виробничого бюджету, зазначеного на пітчингу.

Проєкт уже має медіапартнерів – «Медіа Група Україна», зокрема канали «Україна» та НЛО TV, а також дистриб’ютора – MMD UA. Партнером фільму також стала студія «Мамахохотала».

Іван Мелашенко сказав, що продюсери будуть прагнути повернути гроші державі. А експерти, у свою чергу, запитали, чому з таким комерційним проєктом вони подалися в секцію дебютів зі 100% фінансуванням. Іван Букрєєв відповів, що зазначений бюджет – лише виробничий, а не повний бюджет стрічки, решта фінансування буде приватною.

14. «Плюс»

Виробник – ТОВ «Інсайт медіа»; продюсер – Володимир Філіппов, режисер – Юрій Ластівка, бюджет – 11 млн 849 тис. грн, очікувана сума –11 млн 289 тис. грн.

Військова драма з елементами мелодрами та роудмуві. Режисер ставить собі завдання показати, як живуть різні українці під час війни та як вони впливають одне на одного. Планується зйомка одним кадром.

Дрімкаст: Марина Юрчак, Антоніна Хижняк («Спіймати Кайдаша»), Володимир Ліліцький, Марія Смолякова («Перші ластівки»), Павло Шпегун, Богдан Бенюк, Віктор Андрієнко та інші. Шукатимуть акторів із хорошою українською мовою.

Серед локацій: волонтерський склад, блок-пост, тернопільська філармонія (головна героїня, дочка військового, грає на скрипці).

Копродюсером стрічки є Андрій Осипов (Одеська кіностудія).

15. «Повернення»

Виробник – ТОВ «Продекс Філм», продюсер – Ростислав Моховиков, режисерка – Надія Коваль, бюджет – 11 млн 785 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 785 тис. грн.

Це психологічна драма про те, як донька повертається до України з Італії. Їй доведеться пройти через сумніви та страждання й вирішити, де і з ким вона хоче жити. Автори розповіли, що адресують свій фільм молоді, яка їде з країни деінде в пошуках успіху, та їхнім батькам.

Режисерка розповіла, що багато в чому цей фільм і про неї, адже вона теж шукала щастя далеко від батьківського дому. 

Ролі у стрічці виконають: Вікторія Міщенко. Станіслав Бжезинський, Ірина Руденко та Віктор Андрієнко.

Проєкт перекочував у тринадцятий пітчинг із одинадцятого.

16. «Подвійний імельман»

Виробник – ТОВ «Ейдетік Пікчерз», продюсер – Роман Негрієнко, режисерка – Віра Яковлєва, бюджет – 11 млн 986 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 986 тис. грн.

Подвійний імельман – це фігура вищого пілотажу. За сюжетом, після падіння українського літака члени екіпажу опиняються на окупованій території і змушені поодинці вибиратися звідти, а для цього їм доведеться провернути «подвійний імельман» зі своїм життям. Головна героїня – мама одного з членів екіпажу, яка намагається допомогти сину вибратися.

Сценарій до фільму написала Ірен Роздобудько, яка багато спілкувалася з людьми з окупованих територій. Вона сподівається, що цей фільм зможе здивувати глядача.

Ролі виконають: Лариса Руснак, Істан Розумний, Ваталій Іванченко, Олексій Тритенко та інші.

17. «Сашка»

Виробник – ТОВ «Ганзафільм», продюсерка – Олена Яковенко, режисерка – Софія Манакова, бюджет – 11 млн 915 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 915 тис. грн.

Проєкт піднімає тему викрадення дітей власними батьками. За сюжетом, колишній чоловік-наркоман викрадає сина у головної героїні Сашки та віддає на виховання своїм заможним батькам. Саша намагається повернути дитину.

Автори вважають свій проєкт соціально важливим, адже в Україні останнім часом побільшало подібних ситуацій, коли батько забирає дитину в матері та не дозволяє їм бачитися, не враховуючи, яку психологічну травму наносить дитині.

Продюсери ведуть перемовини про співпрацю з громадськими організаціями, що займаються правами дітей і жінок.

Дрімкаст: Ксенія Мішина («Кріпосна»), Роман Максютенко, Лариса Руснак, Олег Масленніков, Олена Узлюк та Андрій Карпов.

18. «Свято Хризантем»

Виробник – ТОВ «Мейнстрім Пікчерз», продюсери – Артем Колюбаєв та Олександр Чепига, режисер – Семен Мозговий, бюджет – 10 млн 900 тис. грн, очікувана сума – 10 млн 900 тис. грн.

Фантастична драма про наслідки термоядерної війни. Людство вимирає, але науковці знаходять стару жінку, вкриту бутонами хризантем. Вона не подає ознак життя та згодом у результаті лікування починає потроху приходити до тями й пригадувати найпростіші речі.

Це повнометражна версія короткометражного дебюту, на який режисер отримав державне фінансування у розмірі 995,4 тис. грн, ставши переможцем 9-го пітчингу Держкіно. Повнометражний проєкт став переможцем одинадцятому пітчингу, але не отримав фінансування, автори тоді просили на 200 тис. грн менше.

Зйомки заплановано на 2021 рік.

19. «Скажи Україна»

Виробник – ТОВ «Мир і Ко продакшн», продюсери – Мирослав Гай та Кирило Нечмоня, режисер – Сергій Лисенко, бюджет – 11 млн 938 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 938 тис. грн.

За сюжетом, оператор-документаліст Ден знімає важливі історичні події України: від Майдану до війни на Донбасі. Він вирішує приєднатися до волонтерів, але водночас дізнається, що його донька втратила слух. Чоловік опиняється перед важким вибором – виконувати свою роботу чи повернутися до сім’ї.

Фільм засновано на реальних подіях. Прем’єру планують на 2022 рік.

20. «Спека»

Виробник – ТОВ «Гуд монінг дістріб’юшн», продюсери – Андрій Корнієнко, Злата Єфименко, режисер – Денис Колесніков, бюджет – 12 млн грн, очікувана сума – 12 млн грн.

Серпень 1991 року. Оголошення незалежності України, пожежі на Сході, спричинені спекою. Підліток Микита з мамою та молодшим братом їдуть до заміського будинку до нерідного діда, там хлопець дізнається, що його мама смертельно хвора і хоче, щоб нерідна сім’я всиновила її дітей. Микита готовий убити восьмирічного брата, щоб залишитися в багатій родині.

Режисер розповів, що цей фільм ставить перед кожним глядачем запитання – навіщо нам потрібна Україна. Він також додав, що кожен актор повинен мати таку ж патріотичну громадянську позицію, яка виражена у стрічці.

Експертам показали акторські проби, участь у яких узяли Назар Задніпровський, Віталій Овчаров, Любов Солодова, Юлія Врублевська («Спіймати Кайдаша»), Юрій Сак, В’ячеслав Ніколенко, Катерина Савенкова, Оксана Черкашина.

Зйомки планують розпочати навесні наступного року. Продюсери збираються представити проєкт на міжнародних кінофестивалях.

21. «БанДіти»

Виробник – ТОВ «Трумен Продакшн», продюсер – Валерій Калмиков, режисерка – Яна Антонець, бюджет – 11 млн 999 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 999 тис. грн.

За сюжетом, директор невеличкого дитячого будинку тримає дітей під постійною опікою, вважаючи, що без нього вони потраплять у якусь халепу. Раптом він потрапляє до лікарні, у цей же час дитячий будинок закривають через незадовільний санітарний стан. Діти вирішують пограбувати торговий центр.

Наразі проводиться кастинг на дитячі ролі. Підлітків зіграють Тая Щурук («Перші ластівки») та Дмитро Лісовенко. Керівника дитбудинку – Георгій Делієв. Діти-актори проходитимуть спеціальні тренінги та майстер-класи перед зйомкою.

На одинадцятому пітчингу Держкіно проєкт було представлено з іншим бюджетом та командою. Тоді режисером виступав автор сценарію Володимир Нагорний, виробником – компанія «Фан Філмз», а бюджет стрічки був більше 16 млн грн.

Нова режисерка фільму Яна Антонець розповіла, що Володимир Нагорний відмовився від режисерського крісла, адже був не впевнений, що зможе працювати з дітьми, і запропонував цю місію їй.

Нагадаємо, що у 2018 році Володимир Нагорний звинуватив продюсера Сергія Лавренюка в крадіжці його ідеї і використанні її в стрічці «11 дітей з Моршина». На 11-му пітчингу Володимир Нагорний на запитання експертів про схожість проектів «БанДіти» та «11 дітей з Моршина» відповів, що має експертизу, в якій сказано, що сценарії зовсім різні. На цьому ж пітчингу на таке ж запитання експертів режисерка Яна Антонець відповіла, що «11 дітей з Моршина» – фільм для дорослих, а «БанДіти» – для дітей.

22. «Сусіди»

Виробник – ТОВ «Гарт Фільм», продюсер – Вікторія Барабаш, режисер – Роман Барабаш, бюджет – 11 млн 850 тис.грн, очікувана сума – 11 млн 850 тис. грн.

За сюжетом, двоє односельчан, повертаючись до рідного села в Карпатах, з’ясовують стосунки, внаслідок чого один із них помирає. Події фільму повторюються знову і знову з невеликими відмінностями, але щоразу приводять до чиєїсь смерті.

У своєму відеозверненні режисер Роман Барабаш розповів, що сценарій поєднав у собі твори Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого, Василя Стефаника, Панаса Мирного.

Дрімкаст: Роман Луцький, Тарас Цимбалюк («Спіймати Кайдаша»), Сергій Стрельников, Віталій Іванченко, Олексій Смолка, Іван Гаврилюк.

Режисер планує знімати стрічку на Івано-Франківщині, хоче показати красу українського села, використовуватиме холодну кольорову гаму.

23. «Тато – це капець!»

Виробник – ТОВ «Частогусто», продюсер – Артем Голубєв, режисер – Іван Шоха, бюджет – 12 млн грн, очікувана сума – 12 млн грн.

За сюжетом комедії, відомий адвокат за одну ніч перетворюється на дитину. Він має об’єднатися з сином, аби знову стати дорослим і встигнути врятувати стадіон від забудови. Але зможе помінятися тільки тоді, коли стане дорослим всередині.

Дрімкаст – Богдан Бенюк, Римма Зюбіна. Локації – станція сортування сміття, зала суду, паспортний стіл, стадіон, автозаправка.

На думку продюсерів, цільова аудиторія їхньої стрічки – діти та підлітки 7-14 років. Шукати їх будуть у соціальній мережі TikTok.

24. «Хороші дівчатка потрапляють в Рай»

Виробник – ТОВ «Джой Філмз», продюсер – Олександр Омельянов, режисер – Мирослав Хорошун, бюджет – 11 млн 928 тис. грн, очікувана сума – .11 млн 928 тис. грн

Комедія з філософським підтекстом. У центрі сюжету – дівчина, яка постійно прагне зробити щасливими інших людей, але сама не стала від цього щасливішою. Тому в день свого тридцятиріччя вона вирішує стати поганою, але щасливою.

Ролі в стрічці виконають Яна Коверник, Володимир Заєць, Сергій Кравець, Юрій Одинокий та Лариса Руснак. Референси – «Секс і місто» та «Щоденник Бриджит Джонс».

Проєкт став переможцем одинадцятого пітчингу, але не отримав фінансування через перегляд результатів.

25. «Чорнобильський Робінзон»

Виробник – ТОВ «Кіновир», продюсери – Катерина Шевченко та Мирослав Слабошпицький, режисер – Сергій Гаврилюк, бюджет – 11 млн 957 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 957 тис. грн.

За сюжетом драми, головний герой проводить 13 років у Зоні відчуження, але коли вибирається звідти, розуміє, що потрапив у ще більш жорстокий світ.

Сценарій фільму написав Мирослав Слабошпицький, який працював у Чорнобилі. У своєму відеозверненні на пітчингу він заявив, що драматургія цієї стрічки не поступається його «Племені».

Головну роль у стрічці має виконати Іван Шаран.

26. «Самородки»

Виробник – ТОВ «База Філмз», продюсер – Артем Колюбаєв, режисер – Ольга Золотарьова, бюджет – 12 млн грн, очікувана сума – 12 млн грн.

За сюжетом, двоє друзів вирушають до Житомирської області по бурштин, але потрапляють в бандитські розбірки.

Ролі у фільмі зіграють комедійні актори Олексій Супрун та Сергій Сус (Бампер і Сус), а також Олексій Тритенко. Продюсери сподіваються, що на цей фільм у кінотеатри підуть якраз прихильники Бампера і Суса, адже їхні відеоролики збирають в ютубі мільйони переглядів.

27. «Куди б ти не пішла»

Виробник – ТОВ «Сучасне українське кіно», продюсери – Валерія Сочивець і Віктор Шевченко, режисерка – Богдана Смирнова, бюджет – 11 млн 999 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 999 тис. грн.

Драма розповідає про українську дівчину Яну, яка живе в Нью-Йорку. Вона приїжджає до сім’ї в Чернівці, але дія відбувається у 2015 році, коли війна в Україні змінила людей – зокрема, рідна сестра головної героїні воює на фронті. Тож Яні доведеться вирішувати, де і з ким жити далі.

Режисерка та авторка сценарію Богдана Смирнова живе в Нью-Йорку, збирається знімати частину історії там. Решта зйомок планується в Чернівцях або Ужгороді, адже Чернівці є епіцентром пандемії коронавірусу в Україні, тож невідомо, чи можна бути провести зйомки там. У команді фільму, відповідно, два оператори – у США та в Україні.

Головні ролі виконають Оксана Казьміна, Анастасія Шевченко (яка і справді була добровольцем на Донбасі) та Лариса Руснак.

Це ще один проєкт, який перемагав в одинадцятому пітчингу, але через перегляд результатів не отримав фінансової підтримки.

28. «Ля Палісіада»

Виробник – ТОВ «Віател», продюсери – Галина Криворчук і Сашко Чубко, режисер – Філіп Сотниченко, бюджет – 11 млн 999 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 999 тис. грн.

Колишній судовий психіатр згадує закриту справу 25-річної давнини, коли посадили невинну людину. Режисер хоче показати, як вплинули 90-ті роки на сучасну Україну.

Філіп Сотниченко зніматиме стрічку в стилі ретроспективи, тобто в глядачів буде складатися враження, ніби це документальний фільм (таким способом він знімав короткометражний «Цвях»).

Як писав «Детектор медіа», стрічка брала участь у пітчингу на Одеському кінофестивалі в минулому році, де отримала приз від ООН у розмірі 85 тис. грн. Проєкт також має підтримку Українського культурного фонду в розмірі 1,2 млн грн. Фільм підтримує і Тернопільська кінокомісія.

За словами авторів, на стрічку чекають і прихильники в соцмережах, і кінокритики, і навіть деякі закордонні сейлз-агенти, які готові просувати його на великих кінофестивалях.

29. «Ной не нив і ти не ной»

Виробник – ТОВ «Сістерз продакшн», продюсер – Марина Писаренко, режисер – Максим Черниш, бюджет – 11 млн 961 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 961 тис. грн.

За сюжетом, талановитий студент-фізик на прізвисько Тесла влаштовується офіціантом в елітний ресторан, та виявляється, що там готують страви з людей. Хлопець вступає в боротьбу зі злочинністю й опиняється на порозі великого наукового відкриття.

Жанр – суміш трилера, сайфай та драми. Але автори обіцяють, що у фільмі будуть також гумор та іронія.

Проєкт стрічки переміг в одинадцятому пітчингу, але не потрапив до остаточного переліку переможців після перегляду результатів. З тих пір було затверджено акторський склад, а до команди долучилася акторка Дар’я Трегубова в якості креативної продюсерки.

30. «Я і Фелікс»

Виробник – LimeLite / ForeFilms, продюсери – Володимир Яценко та Анна Соболевська, режисерка – Ірина Цілик, бюджет – 11 млн 999 тис. грн, очікувана сума – 11 млн 999 тис. грн.

Це автобіографічна історія дорослішання, яку описав чоловік Ірини Цілик, український письменник Артем Чех у своєму романі «Хто ти такий?» У центрі сюжету – дружба маленького хлопчика з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його сім’ї. Дія відбувається в 90-х роках.

Нагадаємо, ForeFilms оприлюднила тизер майбутнього фільму, в якому головні ролі зіграли український письменник Юрій Іздрик та син режисерки. Ірина Цілик, презентуючи проєкт на пітчингу, розповіла, що це не остаточний вибір акторів, але на зйомках тизера вони проявили себе якнайкраще. Кастинг розпочався, режисерка шукає акторів, які говорять у житті українською, готова також працювати з непрофесійними акторами.

У команді фільму є зірки українського кінематографу – постановник Влад Одуденко та звукорежисер Сергій Степанський, яких зазвичай часто називають на пітчингах як бажаних членів знімальної групи.

Референси – «400 ударів», «У пошуках Фореста», «Що гнітить Гілберта Грейпа» тощо.

Продюсери сподіваються показати стрічку на фестивалях класу А, зокрема в Каннах, Венеції, Торонто та на «Санденсі». Кінотеатральну прем’єру в Україні заплановано на 4 листопада 2021 року.

Тринадцятий пітчинг Держкіно триває, після повнометражних презентують короткометражні дебютні проєкти, їх 77. Тож чекайте другу частину огляду тринадцятого пітчингу Держкіно на «Детекторі медіа» незабаром.

Фото: скриншоти трансляції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY