detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
23.06.2020 16:06
Київський апеляційний суд через карантин обмежив допуск журналістів на судові засідання
Київський апеляційний суд через карантин обмежив допуск журналістів на судові засідання
Водночас на засідання в резонансних справах працівників ЗМІ пускають.

Засновниця порталу «Судовий репортер» Ірина Салій повідомила, що Київський апеляційний суд обмежив допуск журналістів та вільних слухачів на судові засідання через «карантинні обмеження». Зокрема, 23 червня її не пустили на засідання, на якому розглядали апеляцію в справі Андрія Портнова. Про це вона розповіла в коментарі «Детектору медіа».  

«Це дуже цікаво, оскільки в нас ще ніхто не скасовував публічність судового процесу. Думаю, що обмеження не те саме, що заборона. Бо коли в людини нормальна температура і маска, і зал дозволяє розмістити присутніх із дотриманням дистанції... Тим більше, що в деякі засідання я приходжу єдиним слухачем. Фактично зараз суди починають практикувати свавільну практику недопуску у засідання, що є абсолютно незаконним», – сказала пані Салій.

Пресслужба Київського апеляційного суду підтвердила «Детектору медіа», що журналістів через «карантинні обмеження» не пускають на засідання, на них присутні лише учасники слухань.

«Є внутрішній документ – це наказ голови суду від 17 березня, який виданий на основі постанови Кабінету Міністрів, також було рішення Ради суддів. Ми врахували всі ці обмеження. Цей наказ не має терміну дії, бо в ньому прописано – усі карантинні заходи, запроваджені в суді, діють до прийняття рішення Кабінетом Міністрів про завершення карантину. Тому в нас продовжують діяти обмежувальні заходи. Проте на найбільш резонансі справи діють певні виключення», – сказали в Київському апеляційному суді.

Пресслужба суду говорить, що в резонансних справах проводять онлайн-трансляції, на них також допускають журналістів. Зокрема, виключенням були справи колишніх президентів Віктора Януковича та Петра Порошенка. Справа Сергія Стерненка також буде виключенням, розгляд апеляції на домашній арешт активіста має відбутися 26 червня.

Медіаюрист Інститут масової інформації Алі Сафаров сказав, що недопуск журналістів на засідання порушує вимоги статті про перешкоджання, проте в умовах карантину – необхідно зважати, як це виписано в документі. «Сенс у тому, що вони обмежують відвідування і це підпадає. А обмеження відвідування – як саме вони будуть обмежуватися – це вони вже будуть вирішувати, бо в законодавстві такого немає. Якщо в них, у цьому документі, прямо передбачено, що вони визначають резонансні й не резонансні справи – тоді так. Якщо в них нічого такого не зазначено, а вони зараз у ручному режимі це роблять, – тоді це не відповідає вимогам законодавства України», – пояснив він.

«Детектор медіа» звернувся до суду із проханням надати наказ голови суду від 17 березня. У суді підтвердили, що запит отримали.

Нагадаємо, 17 березня 2020 року в Приморському районному суді Одеси журналістку Катерину Петренко змусили піти з судового засідання в провадженні щодо міського голови Одеси Геннадія Труханова та інших посадовців Одеської міської ради. Судові засідання проходять у відкритому режимі. Однак, як повідомила пані Петренко, за наказом розпорядника Сергія Іскрова судова охорона змусила її піти з зали суду, де проходила відеоконференція. В Приморському районному суді заперечують недопуск журналістки на судове засідання.

Фото: Судовий репортер / Facebook 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY