detector.media
23.06.2020 11:59
В Україні в 2019 році зафіксовали 243 порушення свободи слова – омбудсман
В Україні в 2019 році зафіксовали 243 порушення свободи слова – омбудсман
За п'ять місяців 2020 року, за словами пані Денісової, було зафіксовано 91 порушення свободи слова, з яких 66 – фізична агресія проти працівників ЗМІ.

В Україні в 2019 році зафіксовали 243 випадки порушень свободи слова, з яких 172 – стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці в Facebook.

Вона зазначила, що на ситуацію зі свободою слова впливають збройна агресія РФ на Донбасі та окупація Криму. «За останні п'ять років, за даними Національної спілки журналістів України, зафіксовано понад 300 випадків тиску на журналістів в Криму, в тому числі напади, тортури, затримання, захоплення майна, обшуки, погрози, психологічний тиск, заборони зйомок і відмови в доступі до інформації. Щонайменше 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі повністю заблоковані на території окупованого півострова», – говорить омбудсман.

За її даними, 10 громадянських журналістів, учасників ініціативи «Кримська солідарність» заарештували та утримують у РФ або окупованому Криму. А саме: Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева, Ернеса Аметова, Нарімана Мемедемінова.

Пані Денісова додала, що здійснює моніторинг дотримання їхніх прав – на належні умови тримання, справедливий суд та захист, свободу вираження думок та отримання належної медичної допомоги. «Переконана, що для досягнення результату нам необхідна консолідація зусиль з міжнародним співтовариством», – додала вона.

Як писав ДМ, Офіс генерального прокурора запропонував створити міжвідомчу робочу групу для координації діяльності в розслідуваннях злочинів проти журналістів, до якої зможуть увійти представники всіх правоохоронних органів. Водночас Офіс Ради Європи в Україні пропонує спільно з органами влади і правоохоронцями створити онлайн-платформу, яка б фіксувала всі порушення прав журналістів та надавала інформацію про хід розслідування цих справ. 

Представник Офісу генпрокурора України Олег Пилипюк сказав, що в Україні правоохоронні органи станом на 5 червня розслідували 207 кримінальних проваджень, з яких 149 – Національна поліція України. 6 червня генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова додала, що протягом 5 місяців 2020 року в Україні розслідувалось понад 400 справ щодо злочинів проти журналістів.     

Фото: Людмила Денісова / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY