detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
21.06.2020 11:01
Що «підчепила» перша леді. Коронавірус у новинах і токшоу 8—14 червня 2020 року
Що «підчепила» перша леді. Коронавірус у новинах і токшоу 8—14 червня 2020 року
Більше хворих — більше уваги від щоденних новин. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, ««112»» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

У політичних токшоу 8—14 червня коронавіруних тем досі мало. Політичні реалії настільки захопили цей майданчик, що для обговорень карантину та епідеміологічної ситуації не залишилося місця.

А от у щоденних новинах матеріалів про коронавірусну епідемію відчутно побільшало, адже чи не щодня медіа повідомляли про черговий спалах чи зростання кількості хворих. Як і раніше, статистику та протиепідеміологічні заходи коментували представники влади — міністр Максим Степанов (на «112», 5 каналі, ICTV, «1+1», «Інтері», «Україні» і СТБ), головний санітарний лікар Віктор Ляшко (на ICTV та СТБ) та інші. Іноді канали поширювали конспірологічні теорії і по-своєму інтерпретували соціологічні дані. Так, згідно з твердженнями в ефірі «112», серед пацієнтів більшість — жінки, й частіше підхоплюють вірус ті, кому від 30 до 70 років.

Статистика не обходилася без емоцій. Зокрема улюбленим словом новинарів на цьому тижні стало  «антирекорд». 9 червня на 5 каналі повідомили, що антирекорд на захворюваність б’є Львівщина. 10 червня на ICTV говорили про антирекорд уже на Волині. 11 червня на кожному з каналів повідомили про новий рекорд захворюваності — інфекцію виявили у 689 людей за добу (хоча у деяких повідомленнях округлили до «майже 700»). Сповістивши про новий «антирекорд» уже через день, 13 червня, у випусках новин знову говорили про новий рекорд: «Сьогодні вже маємо новий сумний антирекорд — 753 інфікованих» (ICTV); «Новий антирекорд — 753 українці за минулу добу отримали позитивні результати тестів на "COVID-19"» («1+1»); «Хвиля коронавірусних антирекордів в Україні триває» («Інтер»); «В Україні встановлено новий антирекорд з кількості інфікованих за добу — 753» («UA: Перший»). Якщо щодня повідомляти глядачам про «антирекорди», сприйняття цифр, що загрозливо зростають, із часом неминуче притупиться.

Увагу щоденних новин привернули спалахи захворювань у дитячих садочках у Броварах під Києвом («112», 5 канал, ICTV, «1+1», «Інтер», «Україна», СТБ), Ірпені («112») та самому Києві (СТБ), дитсадку на Тернопільщині («112»), на Володимир-Волинській птахофабриці (ICTV), серед водіїв громадського транспорту у Вінниці («1+1»), в психоневрологічному інтернаті в Золотоноші («Інтер», СТБ). «Інтер» і СТБ сфокусувалися на Львівщині як головному осередку зростання коронавірусної статистики в Україні.

У щоденних новинах йшлося і про сміття зі Львова, серед якого були і медичні пробірки зі слідами аналізів, що опинилося на Рівненщині. 5 канал назвав його «коронавірусним сміттям», «Інтер» — «непотребом з інфекцією». «1+1» процитували голову села Демидівка, яка вважає, що «в пробірках досліджували матеріал хворих на коронавірус. І так зекономили на утилізації». «1+1» розповіли історію з Чернігівщини, де «три санітарки однієї з київських лікарень, підхопивши на роботі COVID, на самоізоляцію приїхали додому, на Чернігівщину. Та вдома сиділося не всім — одна з жінок час на самоізоляції використала для походу по лікарях».

Одна з основних проблем, що її виокремлювали щоденні новини, — недотримання соціальної дистанції та маскового режиму, зокрема в транспорті та громадських закладах. «Мешканці столиці нехтують правилами карантину. Тим часом за офіційною статистикою Київ на вершині антирейтингу і нині він другий в країні за кількістю хворих на коронавірус», — сказали на 5 каналі. «Карантин не для всіх. Соцмережі рясніють відео з нічних клубів та ресторанів — головно на столичних та одеських, які вщерть заповнені людьми без захисних засобів», — це вже сюжет «1+1». Матеріал про порушення карантину з'явився і на «UA: Першому». «Інтер» показав, як кореспондент  каналу «проінспектував транспорт, метро, автобуси, тролейбуси, маршрутки. Усі вони потенційні осередки коронавірусу. Дотримання карантинних правил було однією з обов'язкових вимог для запуску громадського транспорту, та кияни їх ігнорують».

Попри зростання кількості інфікованих, сюжети щоденних новин вселяли надію на те, що ситуація налагодиться. «112», «1+1», «Інтер», СТБ звернули увагу на відкриття пляжного сезону — хоча пляжі офіційно ще не відкрили, там уже багатолюдно. «Україна» окремим сюжетом розповіла, як захиститися від коронавірусної інфекції влітку. Говорили й про те, як готуються до курортного сезону: ICTV розповів про Приморськ у Запорізькій області, «Україна» про Бердянськ, а «1+1» про Херсонщину.

Коронавірусний діагноз Олени Зеленської став важливою новиною, однак у теленовинах на цьому майже не спекулювали. Хіба що журналісти 5 каналу іронічно зауважили, що президент зізнався, що хотів заразитися на коронавірус, а «підчепила корону його дружина» (вислів навряд чи коректний незалежно від того, чи йдеться про дружину президента, чи про будь-яку іншу людину). «Факти» ICTV повідомили, що «коронавірус дістався сім'ї президента» та дивувалися: «де та коли Олена Зеленська могла заразитися? Поки невідомо. Нині триває епідеміологічне розслідування». На каналі «Україна» три хвилини сюжету присвятили тому, як сумлінно Зеленська дотримувалася карантину. Іншу очевидну сторону питання — порушення карантину її чоловіком, який не раз з’являвся на фото й відео без маски та порушував соціальну дистанцію — ніби забули.

У новинах «1+1» згадали про те, що Олена Зеленська напередодні виявлення вірусу відвідувала дітей в дитячому будинку, але запевнили, що, за словами головного санлікаря, «до дружини президента ставитимуться як до будь-якого інфікованого covid-19, і якщо доведеться шпиталізувати, повезуть в одну з лікарень, у якій лікують киян». Канал згадав також, що віце прем'єр-міністр Олексій Резников заперечив чутки про свою хворобу.  

Був у новинах і піар на коронавірусній благодійності від «Опозиційної платформи — За життя!» та Ріната Ахметова. «112» канал 11 червня піарив Юрія Бойка, який закликав підтримувати малий і середній бізнес під час коронавірусної кризи, а 12 червня в новинах каналу Віктор Медведчук та Оксана Марченко передавали захисні засоби в Київську міську дитячу лікарню. «Україна» випустила на тижні чотири матеріали про доброчинність Фонду Ріната Ахметова, який передав апарати штучної вентиліяції легень у лікарні.

Про світовий досвід боротьби з вірусом та виходу з карантину розповідали 5 канал, ICTV, «Інтер». «1+1» та СТБ повідомили, що коронавірусний локдаун у Європі допоміг врятувати понад три мільйони людей від смерті.

Окремі сюжети про коронавірус:

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY