detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
19.06.2020 10:30
Головні новини у піснях Вакарчука. Моніторинг теленовин 8–14 червня 2020 року
Головні новини у піснях Вакарчука. Моніторинг теленовин 8–14 червня 2020 року
Справи Стерненка і Порошенка, коронавірус у Зеленської та збільшення кількості хворих. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

Попереднього тижня країна стежила за початком гарячої фази у справі Сергія Стерненка, епопеєю про вручення підозри Петру Порошенку, дізналася про коронавірус в Олени Зеленської, а в соцмережах згадували тексти пісень «Океану Ельзи», щоби якнайдотепніше відреагувати на складання повноважень народного депутату Святославом Вакарчуком, яке поки що так і не вдалося здійснити. Тож мимоволі ключові інформприводи тижня і для цього моніторингу стали асоціюватися з текстами пісень Вакарчука. Порівняно з минулим тижнем у новинах побільшало політики та емоцій, ішлося про чергові коронавірусні рекорди, хоча епідемія відходила у випусках новин на другий план.

Виправлення: У першій опублікованій версії цього матеріалу було зазначено, що канал «Інтер»  зовсім не висвітлював справи Стерненка у новинах. Це помилка — насправді короткі повідомлення про справу Стерненка в новинах «Інтера» 11 і 12 червня були. Ми перепрошуємо наших читачів за неточність. 

Стерненко: «Я не здамся без бою»

Попри резонансність справи Стерненка, зовсім проігнорували її у своїх випусках минулого тижня ICTV та «Україна». «Інтер» присвятив їй короткі повідомлення 11 і 12 червня. «112» віддав перевагу версії слідства, опустивши аргументи захисту Стерненка.

Основні події розгорталися 12 червня. Напередодні Сергію оголосили про підозру, хоча справа була на слуху вже кілька місяців, і з початку червня ставала все гарячішою. 8 червня на 5 каналі озвучили припущення, що Стерненкові найближчим часом вручать повідомлення про підозру. Посилалися на допис активіста у фейсбуку та раніше озвучені генеральною прокуроркою Іриною Венедиктовою наміри оголосити підозру. 11 червня, у день оголошення підозри, про цей факт, нагадуючи хронологію справи, сказали у випусках 5 каналу, «112», «UA: Першого» та «1+1».

Коли у п’ятницю, 12 червня, розпочався суд з обрання Стерненкові запобіжного заходу, а під будівлею суду палали фаєри та висували вимоги відставки Арсена Авакова, жодної згадки про ці події не було в головному вечірньому випуску новин ICTV та «України». 

 

На СТБ основні моменти описували коротко і без конкретики: «Близько 200 людей оголосили про бажання взяти Стерненка на поруки, серед них кілька народних депутатів». Інші цифри наводили у включенні «UA: Першого», уточнюючи, що такі факти озвучив сам активіст: «Сам Сергій раніше заявив, що близько 100 осіб хочуть взяти його на поруки, проте вони не змогли, далеко не всі змогли потрапити до залу засідання». У включенні також повідомили, що нардепи Гео Лерос та Соломія Бобровська будуть допитані в суді як свідки.

На «112» взагалі не врахували аргументи захисту щодо розбіжностей в експертизах і подали версію обвинувачення майже безапеляційно: «Чоловіка підозрюють у вбивстві у 2018-му, тоді, за даними слідчого, на Стерненка начебто напали двоє. Під час сутички він одного зарізав, переконує це був самозахист. Але слідство заперечує, мовляв поранений нападник вже тікав, а Стерненко наздогнав його, майже сто метрів і вдарив, власним ножем у серце. Експертиза підтвердила — це і стало причиною смерті. Відтак, це вже не самооборона, а умисне заподіяння смерті іншій людині».

Два включення з-під суду за один випуск зробили «ТСН» («1+1»). На 5-му також вийшов репортаж із-під суду та з подіями самого засідання. Він включав позиції захисту та обвинувачення, а починався гаслом «Геть Авакова», що вигукували активісти з групи підтримки Стерненка.

Аваков: «Буду завжди, ти так і знай…»

І поки в Україні тривали акції з вимогами відставки міністра внутрішніх справ, а в парламенті за це збирають підписи нардепи, на каналі «Україна» звітували, яку у Запоріжжі керівники МВС на чолі з Аваковим зібралися «помізкувати, як знизити рівень злочинності». Про свої звитяги, як уже можна здогадатися, звітують лише самі силовики, тож і матеріал сповнений оптимізму та позитивних оцінок: «Головна мета силових відомств сьогодні — протидія організованій злочинності. Міністр внутрішніх справ пригрозив бандитам»; «За неповний 2020 рік на території України викрито банд більше, ніж за весь минулий рік».

" allowfullscreen="allowfullscreen">

12 червня на «1+1» після репортажу про протести біля суду у справі Стерненка передали коментар Авакова про те, що він ні він, ні президент не можуть впливати на хід розслідування резонансних справ, а протести активістів не мають тиснути на суд.

Порошенко: «Там, де нас нема...»

10 червня всі канали, що моніторяться, розповіли про розвиток подій під час допиту Порошенка і вручення йому підозри. Наступного дня за нього на «Україні» заступався Арсенії Яценюк: «Не опускатися до політичних переслідувань та дотримуватися постулатів верховенства права, справедливості та успішної України. Так вчорашні спроби вручити Петру Порошенку підозру у черговій кримінальній справі рекомендував двічі прем'єр Арсеній Яценюк».

Що ж до розслідування справи проти Порошенка, то відчутна однобокість простежувалася хіба що на 5 каналі. В більшості матеріали супроводжували позиціями як захисту, так і обвинувачення. «Сьогодні ж у партії "Європейська солідарність" заявили, що щодо Порошенка здійснюють незаконне стеження та прослуховування. Кажуть днями біля його будинку дві автівки з підробленими номерами», — йшлося у випуску 5 каналу 12 червня. Коментарів від слідства у відповідь на закиди не додали. На «UA: Першому» до цієї заяви додали спробу уточнення: «Ми намагаємося з'ясувати, чи прийняли в офісі Генпрокурора заяву адвокатів Порошенка». На «112» переключили увагу на партію Бойка-Медведчука як нібито жертву режиму: «Раніше про незаконне стеження заявляли і представники "Опозиційної платформи — За життя". У неправомірному втручанні в роботу депутатів звинувачували спецслужби».

Темою для піару Порошенка цього тижня стали згадки про річницю безвізу. «Саме безвіз і проведення реформи є одним із найбільших надбань президентства Порошенка», — з посиланням на ексголову Європейської Ради Дональда Туска сказали на «Україні». Аналогічна фраза була у випуску ICTV: «... що саме безвіз і проведення реформи є одним із найбільших надбань президентства Петра Порошенка». До речі, Туск очолює Європейську народну партію, з якою співпрацює «Європейська солідарність».

На «1+1» вийшов повноцінний сюжет про результати запровадження безвізу. Що рішення ухвалювалося, коли президентом був Порошенко, згадали, але його персональним досягненням це не називали. До обговорення теми залучили міністра закордонних справ Дмитра Кулебу та мандрівників. На 5 каналі анонсували марафон, присвячений безвізу, який виходив 11 червня у час праймових новин.

Вакарчук: «Відпусти»

Без повноцінного бекґраунду, стисло і суто з фактажем про рішення Вакарчука відмовитися від мандата на ICTV та «Україні». Розлогіші сюжети вийшли на «UA: Першому» та «1+1». На «Інтері» ведуча Наталія Бєлишева додала свого суб’єктивного у новину: «І поскаржився, що його дискредитують корупціонери. Я нагадаю, Вакарчук двічі був народним депутатом і двічі це парламентські місця йому швидко набридали і він саме йшов із Верховної Ради».  Далі ведуча озвучила дані червневого опитування КМІС, подаючи гіпотезу на початку повідомлення: «До речі, Голос Вакарчука, за даними останніх опитувань не потрапив би до парламенту, якби вибори відбулися зараз». Попри те, що показники популярності просіли також у «Слуги народу» та «Батьківщини», але на пониженні рейтингу акцентували тільки для «Голосу».

На «112» до повідомлення додали погляди колишнього заступника голови адміністрація Януковича Андрія Портнова: «Нагадаємо, раніше Вакарчука критикували за несплату податків від концертної діяльності. За словами юриста Андрія Портнова, у кінці 90-х на початку 2000-х співак їх майже не платив. А в 2010 вніс 65000 гривень, хоча провів більш як 90 концертів у різних країнах. Сам Вакарчук усі звинувачення відкидав», — озвучила ведуча Інна Керча.

Коронавірус у Зеленської: «Я заплатив за свій урок»

У новинах на повідомленні про діагноз Олени Зеленської майже не спекулювали. Дещо іронічно по темі проїхалися на 5 каналі у сюжетів Єви Ніколашвілі: «Поки в уряді вирішують, як зупиняти епідемію в Україні, COVID-19 підбирається до президентського оточення. Нещодавно Володимир Зеленський зізнався, сам хотів заразитися коронавірусом». Після цитати Зеленського кореспондентка додала: «Натомість підчепила корону його дружина Олена Зеленська».

 

Про подібні деталі, але більш доброзичливо, говорили у сюжеті «1+1». У сюжеті йдеться, що Зеленська «приголомшила» своїх підписників. Також сфокусуватися на практичній стороні питання: як встановлюється коло людей, із якими вона могла контактувати. На каналі «Україна» три хвилини сюжету присвятили тому, як сумлінно Зеленська дотримувалася карантину. Іншу очевидну сторону питання — порушення карантину її чоловіком — ніби забули. Решта каналів просто здебільшого сухо переповідала факти й пояснювала, як хвороба Олени Зеленської вплине на роботу офісу президента.

 

Новини про коронавірус та статистику захворюваності постійно присутні у випусках новин, переважно в перших блоках. Але всі аспекти висвітлення пандемії вже втрачають новизну. Здебільшого матеріали зводилися до озвучення статистики, де також не обходилося без емоцій. 9 червня на 5 каналі повідомили, що антирекорд б’є Львівщина. 10 червня на ICTV говорили про антирекорд уже на Волині. А 11 червня на кожному з каналів повідомили про новий рекорд захворюваності — інфекцію виявили у 689 людей за добу (хоча в деяких повідомленнях округлювали до «майже 700»). У квітні новинарі вже сповіщали про нові коронавірусні рекорди, коли щодня показники кількості хворих очікувано зростали. Так і тепер:

Свіжих ракурсів для привернення уваги до вимог карантинної безпеки бракувало, як і матеріалів із розбором причин зростання кількості хворих та застереженнями щодо профілактики. На «UA: Першому» проаналізували приклади порушення карантину, на «1+1» про зростання кількості хворих та застереження говорили в інтерв’ю із заступницею міністра охорони здоров’я Іриною Микичак. Також на «1+1» та «Інтері» обговорювали, коли ж нарешті відкриють кордони, тобто послаблять карантин, хоча статистика захворюваності в Україні ставала тривожнішою. На каналі «Україна» цього дня також вийшов оптимістичний сюжет про те, що в Бердянську вже чекають на відпочивальників.

Адекватним прикладом планування коронавірусних тем цього дня, крім уже згаданих «1+1» та «UA: Першого», які сфокусувалися на питаннях безпеки та діагностування коронавірусу, відзначився також ICTV. Канал присвятив сюжет небажанню українців звертатися до лікарів, і як наслідок — зволіканню з діагностикою коронавірусної хвороби, яке може коштувати хворим життя. Вже згодом випуски новин стали наповнюватися рекомендаційними матеріалами: чи дотримуються вимог безпеки у громадському транспорті («Україна», 12 червня), як дотримуватися безпеки у ресторанах («112», 12 червня) та на пляжах («1+1», 13 червня).

 

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY